Hardlooptechniek

door 26 jan, 2012Hardlopen, Trainen

Select 2024Select 2024

Wat is hardlopen?

Een goede hardloophouding/techniek is voor een hardloper erg belangrijk. Een hardloper die een goede houding heeft verbruikt minder energie dan een hardloper die een minder goede houding heeft. Hieronder staat een korte beschrijving over een goede hardloophouding/techniek.

Bij het hardlopen kunnen we 2 fasen onderscheiden:

De contactfase: deze fase kan weer worden onderverdeeld in 3 fasen.

  1. de steunfase; in deze fase gaat het erom hoe de voet wordt geplaatst. Dit is afhankelijk van de loopsnelheid.
  2. de opvangfase; dit is de fase waarin er in een korte tijd een buiging plaatsvindt in enkel-, knie- en heupgewricht .
  3. de strek- of stuwfase; deze fase begint wanneer de opvangfase is geweest en eindigt, wanneer na het strekken van het been er geen contact meer met de grond is.

De zweeffase

In de zweeffase is er totaal geen contact met de grond, deze begint wanneer de strekking van het achterste been is beëindigd.

Voetplaatsing

De voetplaatsing  kan sterk per persoon verschillen. Het heeft vooral te maken met  de loopsnelheid. Bij sprinters zal je altijd een landing op de voorvoeten te zien krijgen. Bij een minder snel tempo (midden afstandloop tot 3000 meter) wordt er vaak op de midden- buitenrand van de voet geland. Lange afstandlopers landen vaak op de achterbuitenkant van de voet.

Het laatste is een punt van discussie. Bijna alle marathon toppers landen ook op de voorvoeten en de grote massa recreanten landen op de hak. Het landen op de hak kan voor veel blessures zorgen, doordat er veel druk en veel klappen op het lichaam worden uitgeoefend. Het is dus beter om blessures te voorkomen om op de voorvoet te landen. Wel moet er goed worden afgewikkeld zodat de hak de grond wel raakt. Gebeurd dit niet en wordt er alleen maar op de voorvoet geland en maakt de hak geen contact met de grond, dan raken de kuiten en achillespezen overbelast.

Loophouding

Probeer altijd ontspannen te lopen, als je niet ontspannen (krampachtig) loop,t dan kost dit meer energie die je beter in je training kan gebruiken.

De schouders en armen moeten ook ontspannen zijn, vaak zie je bij hardlopers dat de schouders opgetrokken zijn, ook dit kost weer meer “overbodige” energie. Loop met een rechte rug, romp, hoofd en onstpan je schouders en armen. De handen kan je het beste iets gebogen houden (net of je een stokje rechtop vasthoudt) met het puntje van de duim licht op het puntje van de wijsvinger.

Minimalisme (natuurlijk lopen)

Een nieuwe trend is het minimalisme. De loopschoenen hebben tussenzolen met bijna geen hoogte verschil van hak naar voorvoet. Hierdoor wordt er natuurlijker gelopen en door de natuurlijke afwikkeling worden de spieren van de voeten en onderbenen sterker. Blessures kunnen hierdoor worden voorkomen of er treden minder blessures op dan voorheen. Als je deze techniek wil gaan proberen is het erg verstandig om naar het lichaam te luisteren. Bij iets nieuws heeft het lichaam altijd tijd nodig om zich hieraan aan te kunnen passen. Begin dus afwisselend met ‘gewone’ schoenen. Als je het eenmaal onder de knie hebt dan wordt het lopen minder belastend dan voorheen.

Tags:

0 reacties

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!