Waarom een hartslagmeter

door 2 jul, 2012Hardlopen, Lopen met hartslagmeter

SportSport

Hardlopen is een duursport met een zware lichamelijke belasting. Vaak gaan hardlopers, die zonder hartslagmeter lopen, te snel van start. Of lopen zij in een te hoog tempo of houden een tempo te lang aan. Hierdoor kunnen er blessures ontstaan. Met een hartslagmeter train je in verschillende zones.

Het hart geeft de toestand van het lichaam weer en dus hoe de conditie er voor staat. Door het gebruik van een hartslagmeter kan er gelopen worden met een doel, door de specifieke training kan er op een goede manier progressie worden gemaakt in de conditie. Door te trainen worden de hart- en long functies verbetert, uiteindelijk wordt dezelfde afstand gelopen met een lagere hartslag.

Voordat er begonnen wordt met het lopen met een hartslagmeter moeten de volgende punten bekend zijn om goed van start te kunnen gaan:

  1. rusthartslag;
  2. maximale hartslag;
  3. anaërobe drempel (omslagpunt).

Met het weten van deze 3 punten kan de goede intensiteit worden bepaald. Zo kan met behulp van een hartslagmeter het maximale uit de training worden gehaald.

Tags: training

0 reacties

Lees ook

Hoe blijf je blessurevrij lopen in 2022

Hoe blijf je blessurevrij lopen in 2022

Nu we richting het voorjaar gaan, worden de mensen weer meer actiever en zitten de "goede voornemens" nog vers in het hoofd. We zijn blij dat mensen meer bewegen en lopen is de perfecte manier om weer fit te worden of blijven. Het is niet duur, erg...

Naar buiten, de natuur in!

Naar buiten, de natuur in!

Sportseizoen 2020/2021. Het is er één om nooit te vergeten. Of juist heel snel te vergeten. Bijna alle sportevenementen zijn afgelast en nadat ook trainingen hebben stilgestaan, gelden er al bijna een jaar beperkende maatregelen. Juist nu is het...

Pin It on Pinterest