Sporters met kousen. Je ziet ze steeds vaker. Maar wat maakt deze sportcompressiekous nou zo uniek? En waarom dragen sporters deze kousen?
Met sportcompressiekousen gaan wetenschap en draagcomfort hand in hand. Het maakt niet uit of je de sportprestaties wilt verbeteren of blessures wilt voorkomen. In beide gevallen heeft de compressie op de bloedsomloop een stimulerend effect. Bovendien geeft de compressie meer stabiliteit aan de kuitspier. Bij elke stap vermindert de compressiekous het zogenaamde ‘schudden’ van de kuit. Kenmerkend voor elke sportcompressiekous is het afnemend drukverloop van beneden naar boven. Dit zorgt voor een optimale afvoer van bloed en vocht richting het hart.
Het effect van Sportcompressiekousen
- Betere doorbloeding van de spieren
- Spieren krijgen sneller verse zuurstof
- Verzuring treedt minder snel op
- Extra stabiliteit voor de kuit en achilleshiel
Wanneer draag je sportcompressiekousen?
Tijdens een training of wedstrijd. Als voorbereiding op een wedstrijd hebben sporters de kousen vaak al overdag aan. Op het werk worden de spieren zo voorbereid. Zeker na een dag lang zittend of staand werk. Voor een optimaal herstel kunnen de kousen nog tot een paar uur na afloop van de sportactiviteit gedragen worden. Ervaringen van sporters laten zien dat dit een positief effect heeft op beenspieren en prestaties.
Wat kies je: een sportcompressiekous met of zonder voet?
De meest gebruikte sportcompressiekous is die met een voet. Deze compressiekous geeft druk vanaf de voet en enkel tot onder de knie. Naast de kousen met voet zijn er de zogenaamde sleeves of tubes: compressiekousen zonder voet. De werking is dezelfde als bij een kous met voet, maar het effect is minder doordat de tube boven de enkel begint. De tubes worden het meest gedragen door sporters die met blote voeten sporten. Of die juist alleen stabiliteit voor de kuitspier wensen.
Geschikt voor elke sport
Atleten zijn een van de eerste sporters die de voordelen van sportcompressiekousen ontdekten. Voor velen een raar gezicht: een hardloper met lange kousen. De voordelen van compressiekousen bleven door andere sporters niet onopgemerkt. Dus zijn die vandaag de dag niet meer weg te denken uit de sport. Hardlopen voetbal, korfbal, volleybal, basketbal, wielrennen, mountainbiking, handbal, schaatsen, skiën zijn bekende sporten waarbij sportcompressiekousen gedragen worden.
Wetenschappelijk ontwikkeld
Sportcompressiekousen vinden hun oorsprong in de steunkous. Een bewezen medisch hulpmiddel dat gedragen wordt door mensen met oedeem, spataderen of trombose. Fabrikanten van deze therapeutisch elastische steunkousen gebruiken nu hun kennis en ervaring in de sportwereld. Het geleidelijk afnemend drukverloop in de compressiekous maakt het verschil met een gewone sportkous. De fabricage vergt een intensief en gespecialiseerde breitechniek. Het verschil met een gewone steunkous zit ‘m in het gebruik: je sport ermee. Een goede sportcompressiekous biedt een gegarandeerde compressie, ventileert de warmte, voorkomt blaren en zit comfortabel.
0 reacties