Als de enkel van de hardloper bij het neerkomen van de voet teveel naar binnen of buiten zwikt, moet de zool van de schoen dat corrigeren. Althans, dat is het verkooppraatje voor dure hardloopschoenen. Het klopt niet.
In de meer pretentieuze sportwinkel laten ze je niet zomaar een paar loopschoenen aanschaffen. Eerst willen ze de zolen van je vorige loopschoenen bekijken, of een filmpje maken van de manier waarop je je voeten neerzet bij het hardlopen. Veel hardlopers hebben volgens de verkoper namelijk een probleem met hun pronatie: de mate waarin je voet naar binnen kantelt als die op de grond neerkomt. Als je overproneert heb je volgens hem schoenen nodig met een speciale, asymmetrische ondersteuning in de zool, als je te weinig proneert – supinatie – idem dito, anders krijg je blessures.
RunningPlus is benieuwd naar jouw mening, laat hieronder een reactie achter!
Pronatie of supinatie van de hardloper doen er niet toe?
Ja zeker! Alleen blijft de vraag staan 'moet de schoen dit corrigeren of jijzelf?'
Ik geloof dat we als mens uniek gschapen zijn. Je lichaam heeft per definitie geen extra ondersteuning nodig. Door hardloopschoenen te dragen met een extra demping (vooral bij de hiel) wordt je gedwongen in een andere loopbeweging te acteren dan wanneer je met vlakke schoenen of met blote voeten zou hardlopen.
Met dit in je achterhoofd is bovenstaande stelling/vraag, spontaan minder relevant. Mocht je te maken hebben met een vorm van 'afwijking' dan kun je in mijn optiek beter de oorzaak aanpakken (techniek) en geen symptonen bestrijden. Dit kost erg veel tijd, maar is zeer goed voor je hele lichaam. Succes. Sorry hardloopschoenenindustrie, wat mij betreft zit jullie beste tijd erop.
Mooie filosofie. Zo had ik er nog niet naar gekeken.
Natural running in combinatie met gezond plantaardig eten. Aanrader boek Scott Jurek Eet & Ren
Opmerkelijk: veel lopers van wereld niveau komen uit gebieden waar ze in hun jeugd hebben gelopen zonder high-tech hardloopschoenen.