Voeding voor, tijdens en na het hardlopen: 10 tips

door 19 sep, 2013Hardlooptips, Sportvoeding, Voedingstips0 Reacties

Select 2024Select 2024

Voeding is essentieel voor een hardloper, goed eten en drinken is erg belangrijk voor en tijdens een hardloop wedstrijd of training en voeding is goed om te kunnen herstellen na het hardlopen. Hieronder staan 10 tips over voeding, deze kunnen je helpen om goed voorbereid op pad te gaan:

  • eet 2 á 3 uur voor een training of wedstrijd geen vast voedsel meer. De voorraden van de voorgaande koolhydraatrijke maaltijden is al voldoende door de spieren opgenomen om te presteren.
  • eet 1 á 2 uur voor het hardlopen een stukje pure chocolade, lees hier waarom dit goed voor je kan zijn.
  • drink voldoende (zeker als het warm weer is). Drink de dagen voor een wedstrijd extra. Voor een wedstrijd of training is het handig om ander half uur tot 30 minuten niks meer te drinken (i.v.m. plassen onderweg). 15 minuten voor een wedstrijd of training kan er wel gedronken worden, het lichaam zal dit tijdens het hardlopen gebruiken. Kies dan wel voor sportwater/sportdrank. Drink tijdens een wedstrijd (sla geen drankpost over, zeker niet bij warm weer) of training goed.
  • drink tijdens een wedstrijd of training niet te veel koolhydraatrijke dranken, het lichaam kan maar 60-80 gram koolhydraten per uur verwerken.
  • drink de avond voor een wedstrijd of training geen alcohol, zeker niet als het warm weer is.
  • drink een kop koffie tot een uur voor de wedstrijd, cafeïne stimuleert de vetverbranding en heeft een stimulerende werking op de hersenen.
  • experimenteer niet tijdens een wedstrijd met sportdranken, gelletjes en energierepen. Je maag kan het misschien niet goed aan en dat wil je niet tijdens een wedstrijd. Probeer in je trainingen hiermee te experimenteren, zo kan je kijken wat jouw lichaam goed aan kan tijdens inspanning.
  • drink na een wedstrijd of training goed. Weeg je voor een wedstrijd of training en weeg je erna, het verschil in grammen moet je drinken in ml.
  • eet direct na het het lopen koolhydraatrijk en eiwitrijk voedsel. Eet niet in één keer veel, maar meer kleinere maaltijden. Door langdurige inspanningen wordt het hongergevoel verminderd, eet dus wel altijd wat.
  • koolhydraatrijk voedsel, in volgorde van hoogte van het koolhydraatgehalte per 100 gram: rijst (wit), rijst (zilvervlies), couscous, pasta (wit), spelt, pasta (volkoren), amarant, quinoa, bananen, aardappels en dan heb je nog de smoothies, deze kunnen variëren in koolhydraatgehalte.

Klik hier voor meer hardloop tips.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Yoga voor hardlopers
Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

De beste bescherming tegen hardloopblessures: 5 tips.

De beste bescherming tegen hardloopblessures: 5 tips.

Vijf professionele Brooks atleten geven tips voor alle niveaus  Hardlopen, een eenvoudige maar effectieve vorm van beweging, is door miljoenen mensen omarmd als een manier om fysiek fit en mentaal gezond te blijven. Hoewel hardlopen veel voordelen...

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest