.

5 tips om blessures te voorkomen

door 29 mei, 2014Hardlooptips0 Reacties

Black Friday 2022Black Friday 2022

Hardlopen is een intensieve sport waarbij vaak blessures kunnen optreden. Om blessures te voorkomen kan men enige voorbereidingen treffen die van groot belang kunnen zijn, want hoe langer je loopt, hoe groter de kans op blessures. Te snel opbouwen van het trainingsschema, overslaan van de warming-up en overgewicht kunnen oorzaken zijn voor het ontstaan van een blessure.

Daarom vijf tips om blessures te kunnen voorkomen:

  1. De juiste hardloopschoenen Of je nou een beginnende of gevorderde hardloper bent, het dragen van de juiste hardloopschoenen is noodzakelijk. Het is belangrijk dat je voor het hardlopen comfortabele hardloopschoenen draagt die goed passen. Goede hardloopschoenen zorgen namelijk voor stabiliteit en houden schokken tegen. Hiermee kunnen bijvoorbeeld blaren voorkomen worden. Ook vangen de schoenen eventuele schade aan spieren en gewrichten op. Er wordt aangeraden om de schoenen regelmatig te vervangen, zo na ongeveer 1500 kilometer. Ben je toe aan nieuwe hardloopschoenen? Kijk dan bijvoorbeeld op Campz.nl voor een ruim aanbod.
  2. Goede warming-up Met koude spieren beginnen aan een hardloopsessie garandeert een blessure. Het doel van de warming-up is dan ook om je lichaam voor te bereiden op een hardlooptraining. Een goede warming-up duurt ongeveer 10 minuten waarin rustig gelopen wordt en rek oefeningen gedaan worden om de doorbloeding van de spieren te verbeteren. Kijk hier voor meer informatie.
  3. Rustige trainingsopbouw Blessures ontstaan vaak doordat men snel te hard van stapel loopt. Het is aan te raden kalm te beginnen met hardlopen en dit rustig op te bouwen. Voor beginners is een dag rust tussen de trainingen een ideale manier om het hardlopen op te bouwen. Op de rustdagen kan men zich bijvoorbeeld concentreren op andere crosstrainingen. Het is aan te raden om een schema voor jezelf op te stellen. Er zijn veel schema’s op internet te vinden die je op weg kunnen helpen.
  4. Juiste houding Een slechte houding of onjuiste loopgewoonten kunnen blessures veroorzaken. Te grote passen kunnen bijvoorbeeld zorgen voor een harde landing waardoor er een blessure ontstaat. Het is belangrijk om op je middenvoet te landen en niet te ver voorover of achterover te leunen. Voor meer informatie kijk dan even op deze pagina.
  5. Voldoende rust Onderuit op de bank liggen is ook een bijdrage aan de training. Na een hardlooptraining kan je lichaam tenslotte wel wat rust gebruiken. Je spieren hebben namelijk tijd nodig om te herstellen van de intensieve training. Door ze deze tijd te gunnen worden ze op den duur sterker. Rust je niet voldoende uit, dan vergroot je de kans op blessures. Slaap dan ook na een flinke training minimaal 8 uurtjes.
Tags:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook

Je immuunsysteem versterken – 5 tips

Je immuunsysteem versterken – 5 tips

Beste lezers, Vandaag viel ten onze de Libelle in de bus, dat is altijd een vrolijk moment. Aldus lazen wij een razend boeiend artikel, dat begon met de vraag:  “Heb je zelf een héérlijke groentebouillon gemaakt, en gezeefd, en zit...

Muziek terwijl u rent

Muziek terwijl u rent

Bij mij is het meestal een kwestie van hollen of stilstaan. Ja, tijdens een trainingsloop stop ik wel eens even om uit te puffen of om een riviercruiseschip te fotograferen (een uit de hand gelopen hobby). Maar hier bedoel ik het figuurlijk: of ik...

Naar buiten, de natuur in!

Naar buiten, de natuur in!

Sportseizoen 2020/2021. Het is er één om nooit te vergeten. Of juist heel snel te vergeten. Bijna alle sportevenementen zijn afgelast en nadat ook trainingen hebben stilgestaan, gelden er al bijna een jaar beperkende maatregelen. Juist nu is het...

Pin It on Pinterest