Hardlopen in de regen een paar tips

door 18 mei, 2015Hardlooptips2 reacties

Select 2024Select 2024

Hardlopen in de regen is niet voor iedere hardloper weggelegd, maar hardlopen in een regenbuitje kan juist heerlijk zijn. Nederland is inmiddels een aardig hardloopland geworden, maar is het is ook een land waar het vaak regent. Nederland heeft ook heel veel ‘mooi’ weer lopers, maar de ‘echte’ hardloper gaat naar buiten, weer of geen weer.

Ben jij een ‘mooi’ weer loper, dan kunnen onderstaande tips je misschien helpen om de volgende regenbui niet over te slaan.

Kleding en schoenen

Als het regent, en zeker als je op onverharde wegen gaat lopen, kan het wat gladder worden. Zorg dat je schoenen aan hebt met een grof profiel, die waterdicht zijn en goed ventileren. Vochtafvoerende hardloopsokken kunnen ook helpen wanneer je wel natte voeten krijgt, deze zorgen ervoor dat je minder snel blaren krijgt.

Voor de bovenkleding is het verstandig om een paar lagen te dragen, want je wilt het natuurlijk niet te koud krijgen tijdens je loopje. Een waterafstotend en winddicht hardloopjack is erg verstandig om bij regen te dragen. Daaronder een licht ademend shirt, je kan er ook voor kiezen om twee lagen shirts aan te trekken, je kan dan altijd nog één shirt uit doen als het te warm wordt. Let op shirts met logo’s en/of naden op de borst, als het nat wordt schuren deze langs de tepels wat weer een wondje kan veroorzaken.

Als het hartje zomer is en het regent kan een korte broek wel, zelf vind ik dit wel lekker. Maar als het koud is of er is koude wind, dan is een lange broek wel verstandig om stijve spieren te voorkomen. Er zijn tal van mogelijkheden bij jouw hardloopwinkel voor kleding speciaal voor in de regen.

Als het erg koud is vergeet dan ook niet je handschoenen, muts of pet op te doen.

Wanneer het donker is zorgt de regen voor een extra duister effect, en zodoende ben je voor andere weggebruikers nog minder goed zichtbaar. Zorg dat je altijd lichtjes of goed reflecterende dingen bij je draagt.

Loop gefocust

Als het regent zijn er veel meer dingen in je omgeving waar je op moet letten, ook je techniek zal aangepast moeten worden om veilig je training te kunnen doen. Een paar punten waar je rekening mee kan houden tijdens het hardlopen in de regen:

 • verlaag je tempo als het te erg gaat regen.
 • verkort je pas, zo heb je meer controle.
 • kijk goed voor je op de grond waar je je voeten plaatst. Zo kan je diepe plassen en rare objecten goed ontwijken. Maar let natuurlijk ook altijd goed op het verkeer als je bijvoorbeeld in de stad of drukke weg loopt.

Nog een paar extra tips voor hardlopen in de regen

 • als je gaat hardlopen tijdens de regen is het handig om in een lus te lopen of van deur-tot-deur gaan lopen in plaats van A naar B op je lange trainingsronde. Zo kan je altijd naar huis gaan als het te erg wordt en echt nodig is om te stoppen.
 • doe je warming-up altijd binnen, zo wordt je niet onnodig nat.
 • trek je natte kleding direct uit als je weer thuis bent. Je koelt erg snel af en zo wordt je sneller ziek.
 • neem ook zo snel mogelijk een lekkere warme douch of bad.
 • neem altijd een telefoon mee (in een waterdicht zakjes/hoesje) zo kan je altijd iemand bellen in geval van nood.
 • zeg altijd tegen iemand waar je gaat hardlopen. Zo weet er altijd iemand waar je ongeveer bent, mocht er iets gebeurd zijn.

Het moeilijkste voor een hardloper is meestal de eerste stap om naar buiten te gaan als het regent. Maar als je eenmaal bezig bent zal je zien dat het eigenlijk erg lekker is om in de regen hard te lopen. En je weet dat er een heerlijk warme douch/bad op je staat te wachten. Ga dus eens lekker WEL naar buiten als het regent.

2 Reacties

 1. Jan Roose

  In de meeste tips kan ik me wel vinden. Toch nog een paar adviezen van een ervaren loper. Op onverharde wegen kan een grof profiel helpen, maar dikwijls ook niet. Als nopjes te klein zijn, te hoog zijn, niet op de juiste afstand van elkaar staan of het profiel bestaat uit groeven, blijft juist alles er tussen plakken en loopt dit nog moeilijker. Op de verharde natte weg kunnen vooral de hardere componenten van de zool glad aanvoelen, dus moet je daar ook op letten. Hou daar dus rekening mee bij de aanschaf van hardloopschoenen. Het probleem van natte sokken ken ik niet, want ik loop altijd op blote voeten in mijn schoenen. De “meerdere lagen theorie” vind ik voor hardlopen in ons land onzin. Veel lopers kleden zich te dik en ontploffen bijna in hun outfit. Bij temperaturen vanaf 15 graden kun je altijd in korte broek en shirt lopen. Smeer bij regen behalve de tepels ook de blote delen in met een beetje vet of olie, zodat regen er af kan glijden. Bij wedstrijden moet je eigenlijk altijd met zo weinig mogelijk kleding aan lopen. Zelfs in de winter heb je het zo warm, maar uiteraard moet je je na afloop wel direct goed aankleden. Bij alle vormen van slecht hardloopweer, dus ook als het te warm is, train ik op een rondje van ongeveer 1 km naast de deur. Dan blijf je de eventuele problemen zeker voor.

  Antwoord
  • RunningPlus

   Bedankt voor je reactie Jan. Altijd goed om aanvullingen en tips van anderen te krijgen!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Yoga voor hardlopers
Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

De beste bescherming tegen hardloopblessures: 5 tips.

De beste bescherming tegen hardloopblessures: 5 tips.

Vijf professionele Brooks atleten geven tips voor alle niveaus  Hardlopen, een eenvoudige maar effectieve vorm van beweging, is door miljoenen mensen omarmd als een manier om fysiek fit en mentaal gezond te blijven. Hoewel hardlopen veel voordelen...

Hardlopen doe je met je koppie

Hardlopen doe je met je koppie

Le Champion lanceert campagne om sporters en toeschouwers bekender te maken met hyperthermie Sportorganisatie Le Champion gaat zich nog actiever inzetten om hyperthermie, een te hoge lichaamstemperatuur tijdens het sporten, bij hardlopers te...

Hoe bevorder je herstel na een training?

Hoe bevorder je herstel na een training?

Hoe goed je voor je lichaam zorgt buiten het hardlopen, is net zo belangrijk als de kilometers die je aflegt. Te weinig rust vergroot het risico op blessures en overtraining. Je lichaam heeft namelijk de tijd nodig om te herstellen. Op de volgende...

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest