Hardlopen op vakantie, 12 tips

door 25 jun, 2015Hardlooptips2 reacties

Select 2024Select 2024

Op vakantie gaan is vaak heerlijk ontspannen, er worden leuke dingen gedaan en lekker gegeten. Maar gek genoeg gaan hardlopen en op vakantie gaan heel goed samen, er zijn geen excuses om niet te gaan. Zo blijf je op vakantie lekker fit en kan je genieten van de omgeving tijdens het hardlopen.

Neem dus zeker de hardloopschoenen mee op vakantie om daar een heerlijk stukje te lopen. Hieronder staan 12 tips die je kan gebruiken tijdens je vakantie.

De 12 tips

 1. Warm vakantie land? Ga dan in de ochtend of laat in de avond lopen. Dan is het het koelst. In de ochtend hardlopen is ook lekker als je een druk geplande vakantie dag voor de boeg hebt.
 2. Zoek (of informeer bij de camping of het hotel) waar je tijdens je verblijf kan hardlopen. Het beste is om al een paar rondjes uit te stippelen. Dit kan via Google maps, je smartphone (apps) of gewoon een ouderwetse kaart. Ook kan je kijken op Strava Local als je een steden trip doet, hier staan de beste hardlooproutes op.
 3. Laat altijd iemand weten waar je heen gaat en neem een telefoon mee handig voor als je de weg kwijt raakt of voor als er iets gebeurt is.
 4. Neem je paspoort/ID-bewijs, of een kopie hiervan, mee ingeval van nood.
 5. Is het te warm of is je vakantiebestemming echt niet geschikt om hard te lopen? Zoek dan een sportschool op, dan kan je nog altijd op een loopband je kilometers maken. Als het vakantiegebied niet geschikt is om hard te lopen en er geen sportschool in de buurt is, ga dan lekker wandelen, je verbrandt ook nog eens veel vet tijdens lange wandelingen.
 6. Drink voldoende en neem wat mee voor onderweg. Neem ook altijd geld mee voor als het te warm is en je drinken op is. De tocht kan ook langer worden doordat je de weg bent kwijt geraakt, dan is geld voor drinken en eventueel eten erg handig. Drink natuurlijk ook na de training voldoende water, een smoothie helpt je ook sneller herstellen, dus als je die kan maken raden wij dit zeker aan als aanvulling.
 7. Neem voor de zekerheid zelf sportvoeding mee als je dit altijd gebruikt tijdens je training. Niet in elk land is sportvoeding makkelijk te verkrijgen.
 8. Neem verschillende soorten hardloopkleding mee. Je weet nooit wat voor weer het kan gaan worden en of er een wasgelegenheid aanwezig is.
 9. Loop je in een erg heuvelig en/of berggebied? Ga dan niet te hard van stapel en verdeel je energie goed als je heuvel/berg op loopt. Kijk goed uit als je naar beneden loopt,  je gaat al snel te hard naar beneden en hierdoor krijgen de knieën enorme klappen.
 10. Sluit een reisverzekering af. Er kan van alles gebeuren tijdens het hardlopen, verstuikte enkel of zelfs erger en hierdoor kunnen dokters of ziekenhuis kosten erg oplopen.
 11. Bouw na de vakantie je hardloopschema weer geleidelijk op. Voelt het goed ga dan weer verder waar je was gebleven voor de vakantie (of tijdens de vakantie). Voelt het niet zo goed neem dan een stapje terug totdat je weer op je oude niveau bent.
 12. En het belangrijkste op vakantie is dat je geniet van het hardlopen in een andere omgeving, fijne vakantie al vast!

Bonus tips

Bekijk goed de regels rond het coronavirus in het land waar je heen gaat, zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Neem een leuk hardloopboek mee op vakantie. Bekijk hier 12 leuke hardloopboeken voor op vakantie.

2 Reacties

 1. RunningPlus

  Waar ga jij heen op vakantie? En gaan de hardloopschoenen mee?

  Antwoord
 2. Robert Devilee

  Overigens prima tips, ik ga inderdaad nu eens iets ter identificatie meenemen en wat geld.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

De beste bescherming tegen hardloopblessures: 5 tips.

De beste bescherming tegen hardloopblessures: 5 tips.

Vijf professionele Brooks atleten geven tips voor alle niveaus  Hardlopen, een eenvoudige maar effectieve vorm van beweging, is door miljoenen mensen omarmd als een manier om fysiek fit en mentaal gezond te blijven. Hoewel hardlopen veel voordelen...

Hardlopen doe je met je koppie

Hardlopen doe je met je koppie

Le Champion lanceert campagne om sporters en toeschouwers bekender te maken met hyperthermie Sportorganisatie Le Champion gaat zich nog actiever inzetten om hyperthermie, een te hoge lichaamstemperatuur tijdens het sporten, bij hardlopers te...

Hoe bevorder je herstel na een training?

Hoe bevorder je herstel na een training?

Hoe goed je voor je lichaam zorgt buiten het hardlopen, is net zo belangrijk als de kilometers die je aflegt. Te weinig rust vergroot het risico op blessures en overtraining. Je lichaam heeft namelijk de tijd nodig om te herstellen. Op de volgende...

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!