Hardlopen en warm weer, 10 tips

door 29 jun, 2015Hardlooptips1 reactie

Select 2024Select 2024

Als het weer warmer gaat worden met misschien zelfs wel tropische dagen, kan hardlopen leiden tot nare gevolgen. Wees daarom altijd goed voorbereid als er gelopen gaat worden tijdens warm weer. Hieronder staan 10 tips die je kan gebruiken als je gaat hardlopen in deze omstandigheden, luister altijd naar je lichaam!

  1. Loop vroeg in de ochtend of laat in de avond, dan is de temperatuur vaak een stuk lager.
  2. Loop in de schaduw zoals het bos, het is door de bomen koeler. Ga niet op asfalt lopen, asfalt kan veel warmte afscheiden.
  3. Na het hardlopen zo snel mogelijk “nieuwe” droge kleding aantrekken en koel je lichaam geleidelijk, neem niet direct een koude douche.
  4. Draag lichte en luchtige kleding, dus geen zwarte (donkere) kleding, dit absorbeert de warmte. Vocht (zweet) moet goed kunnen verdampen.
  5. Draag een pet of zonneklep en smeer de huid goed in met zonnebrand crème, een zonnebril is handig tegen licht weerkaatsing.
  6. Drinken: drink op tijd, als je dorst hebt dan ben je te laat en kan het niet goed en op tijd worden aangevuld. Drink voor, tijdens en na het hardlopen, na elk kwartier ongeveer 200 ml en na afloop genoeg om het aan te vullen. Drink ook weer niet te veel, niet meer dan 1 liter per uur, het lichaam kan het dan niet meer verwerken. Wees zuinig met koffie, thee en alcohol bij warm weer. Kramp, met name in de kuit spieren, is een gevolg van vochtverlies .
  7. Als er met een hartslagmeter gelopen wordt moet er rekening gehouden worden met het feit dan in erg warm weer de hartslag 5- 15 slagen hoger kan liggen dan normaal.
  8. Las als het nodig is een paar keer een pauze in en/of kort je training wat in. Als het echt te warm is loop dan niet, het kan een negatief effect met zich mee brengen. Een paar dagen niet lopen: daar gaat de conditie niet direct van achteruit.
  9. Luister altijd naar je lichaam, lopen in warm weer kan voor iedere loper anders uitpakken afhankelijk van: loop je veel of weinig, bouw van het lichaam, wel of geen luchtweg klachten, hartklachten etc. Als je ergens last van hebt neem dan altijd iets mee met belangrijke informatie (wat je hebt en wat voor medicatie je gebruikt etc.).
  10. Neem een telefoon mee en laat weten waar en welke route je loopt. Zo ben je altijd bereikbaar en kan je zelf om hulp bellen als dit nodig is.

Meer hardlooptips!

1 Reactie

  1. Sytse | The S Files

    Handige tips! Ik zou vandaag gaan maar nam een split ijsje instead. Ik durfde het niet aan.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Yoga voor hardlopers
Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

De beste bescherming tegen hardloopblessures: 5 tips.

De beste bescherming tegen hardloopblessures: 5 tips.

Vijf professionele Brooks atleten geven tips voor alle niveaus  Hardlopen, een eenvoudige maar effectieve vorm van beweging, is door miljoenen mensen omarmd als een manier om fysiek fit en mentaal gezond te blijven. Hoewel hardlopen veel voordelen...

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest