6 tips om je hardloopschoenen mooi te houden

door 15 okt, 2015Hardlooptips, Kleding en schoenen, Schoenen0 Reacties

Select 2024Select 2024

Heerlijk hardlopen door de knisperende herfstbladen. Maar ook plassen en modder horen er nu eenmaal bij. Zeker in de herfst. Gelukkig vinden hardlopers het meestal niet erg om nat of vies te worden. Dus blijf lekker naar buiten gaan! Maar al dit vuil zorgt er wel voor dat je schoenen er versleten uitzien, terwijl ze dat misschien nog niet zijn. Af en toe hebben je schoenen dus een grote beurt nodig. 6 tips om je hardloopschoenen netjes te houden.

1. Grote-binnen-beurt

Ook de binnenkant van je schoenen wordt nat: zweet en soms diepe plassen of harde regenbuien zorgen hiervoor. Lucht je schoenen dus na elke training. Even laten ‘uitstomen’, liefst op een frisse plek zoals de tuin of het balkon, voor je ze opbergt. Maar geef ze zeker in de herfst geregeld ook een grote-binnen-beurt. Haal de voering of de inlegzool eruit (dat kan bij de meeste hardloopschoenen) en was deze afzonderlijk met water en wat zeep. Hierdoor blijft de binnenkant van je schoen lekker fris. Veters kun je in de wasmachine wassen, of als ze er echt niet meer uitzien: vervangen. Ze ruiken en zien er na deze beurt weer uit als nieuw!

Hardloopschoenen

2. Zure regen

Wist je dat de zuren die in regen zitten een chemische reactie geven met de dempzool van je hardloopschoenen? Hierdoor worden deze sneller aangetast en kan de demping van de schoen verdwijnen. En als jij graag in de bossen loopt, slijten deze extra snel aangezien de bosgrond vaak vochtig is. Simpele oplossing: even met een oude afwasborstel schoon borstelen onder de kraan.

Hardloopschoenen

3. Snelle-buiten-beurt

Smaken verschillen. De ene loper is blij dat het gloednieuwe van de schoenen af is na een rondje herfst. De ander baalt van die vlekken. Behoor jij tot de laatste groep? Verwijder vuil zoals modder, zand en grind snel en makkelijk. Gebruik een oude tandenborstel of nagelborsteltje, wat warm water en zachte, ontvettende zeep. Hiermee verwijder je het meeste vuil en glimmen ze weer bij je volgende rondje.

4. Droge-beurt

Flink nat geworden? Droog je schoenen niet op of bij een verwarming. Het lijkt misschien een goed idee, maar de directe warmte verandert de vorm van je schoenen. Daarbij kan het de lijm tussen de verschillende lagen van de zool aantasten, en hierdoor kan zelfs een stabiliteitsprobleem ontstaan. Droog ze gewoon op natuurlijke manier. Open de schoen en stop er een prop kranten of keukenrol in, dit trekt het meeste vocht eruit. Zijn ze niet droog voor je volgende training? Lees dan zeker tip 5.

Hardloopschoenen

5. Mix up your run

Je trainingen, ondergrond, snelheid en duur afwisselen is een goed excuus om een 2e paar aan te schaffen. Want net zoals je niet gaat tennissen op je voetbalschoenen, ga je ook niet het bos in met je spikes. Maar variatie is ook gezond voor je lichaam en geest. Bekijk hier een mooi filmpje waarin de ASICS’ Mix Up Your Run filosofie kort en inspirerend wordt uitgelegd:

Train jij wel altijd op dezelfde manier en ondergrond, is het tóch verstandig en zelfs duurzaam om uit twee paar schoenen te kunnen kiezen. Zeker tijdens de herfst en winter. Wanneer jij wisselt van schoenen, kan het andere paar drogen, luchten en terug in vorm komen (net als jij). Overweeg jij nu een extra paar hardloopschoenen om jezelf te motiveren nu de dagen korter en natter worden? Twee leuke tips:

6. Eerste hulp bij gras- en bloedvlekken

Blaren, eigenwijze teennagels? Dat geeft lelijke bloedvlekken en ziet er onfris uit. Een sterke vlekkenoplosser voor je kleding, zoals Vanish Oxi Action, doet ook wonderen voor je schoenen. Spoel eerst het meeste bloed eruit onder de koude kraan. Volg daarna tip 1 en 4. Ben je los gegaan op een grasveldje? Dr. Beckmann Vlekkenduivelgras is de tip: de naam zegt genoeg.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Mizuno lanceert gloednieuwe supertrainer NEO VISTA

Mizuno lanceert gloednieuwe supertrainer NEO VISTA

De splinternieuwe Mizuno NEO VISTA is gemaakt voor swift running. Dat is hardlopen met een soepele, moeiteloze tred voor extra snelheid. De hardloopschoen is ontworpen als een dagelijkse supertrainer op basis van Mizuno’s nieuwste technologieën...

Draag altijd een sportbeha tijdens het sporten

Draag altijd een sportbeha tijdens het sporten

Als je sport is een sportbeha essentieel voor optimale ondersteuning. De nieuwe Swift II Bra van Dare2b biedt die ondersteuning en geeft je een heerlijk gevoel van vrijheid dankzij het ultieme draagcomfort. De Swift II Bra is extreem licht en...

Je meest energieke run dankzij ASICS SUPERBLAST 2

Je meest energieke run dankzij ASICS SUPERBLAST 2

ASICS lanceert de SUPERBLAST™ 2 schoen, de nieuwste toevoeging aan de categorie bouncy, energieke performance hardloopschoenen van het merk. De nieuwste release van de super trainer serie bevat nu een responsieve en comfortabele FF TURBO™...

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!