Hoe overleef ik de Marathon? 12 tips

door 16 okt, 2015Hardlooptips0 Reacties

SportSport
Marathon Rotterdam

Een Marathon hardlopen doe je niet zomaar, er komen heel veel trainingsuren bij kijken en je moet goed op je voeding letten. Maar als je de Marathon eenmaal uitloopt is dit een hele prestatie en wil je niet meer anders. Hieronder hebben we 12 tips gezet om je goed op weg te helpen. Tips voor de Marathon dag zelf en de dagen ervoor. Veel succes met jouw Marathon!

12 tips voor de Marathon

 1. De laatste dagen voor de Marathon is het niet meer de bedoeling dat je nog hard gaat trainen. Je kan de dag voor de Marathon nog een langzame kleine loop doen van 3-5 kilometer. Zo maak je de spieren een beetje los voor de volgende dag.
 2. Zorg dat je de laatste dagen goed gebruikt om goed te slapen zodat je uitgerust aan de start staat. De nacht voor de Marathon slapen de meesten wat onrustig, de dagen daarvoor moeten daarom goede nachten zijn.
 3. Eet de dagen voor de Marathon koolhydraatrijk voedsel en eet niks wat je normaal ook niet eet. Je darmen kunnen dan gaan protesteren en dat wil je natuurlijk niet.
 4. Drink de dagen voor de Marathon extra (water en/of sportdrank) 2 á 3 liter per dag is geen overbodige luxe, maar geen alcohol.
 5. Pak je tas de dag voor je Marathon al in zodat je op de Marathon dag zelf daar niet meer over na hoeft te denken.
 6. Vergeet geen speciale tepelpleisters of vaseline in te pakken om het schuren van de tepels tegen te gaan.
 7. Kom ruim op tijd aan in je startvak, zodat je alleen de “gezonde” spanning hebt als je aan de start staat en geen stress van het haasten.
 8. Eet en drink (anders moet er worden geplast tijdens het hardlopen) tot maximaal 2 uur voor de start. Eet licht verteerbaar voedsel zoals witbrood ,cornflakes, havermout, brinta etc. Je kan 15 minuten voor de start nog wel wat drinken, dit wordt direct door het lichaam gebruikt en plas je dus niet meer uit.
 9. Sla geen drankposten over. Meestal staan deze om de 5 kilometer langs het parcours. Als je sportdrank neemt bij de drinkpost let wel op dat je tijdens de trainingen ook sportdrank hebt leren drinken. Zo krijg je geen last van veranderingen (last van de darmen) tijdens de Marathon zelf.
 10. Eet tijdens de Marathon ook wat (oefen dit zeker ook tijdens je trainingen). Zo’n 50 gram koolhydraten per uur is voldoende. Je kan reepjes, gelletjes etc. gebruiken, het beste is het om deze zelf te maken.
 11. Ga niet te snel van start, in het begin zal je je goed voelen maar de Marathon begint pas vanaf de 30 – 35 kilometer. Focus op jezelf en niet op andere lopers die harder gaan, loop je eigen tempo en geniet ervan.
 12. Als het regent of erg koud is en je staat te popelen in je startvak kan je een vuilniszak gebruiken, zo blijf je een beetje warm en droog.

Succes met je Marathon! Laat hieronder weten hoe jou Marathon is gegaan!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook

Naar buiten, de natuur in!

Naar buiten, de natuur in!

Sportseizoen 2020/2021. Het is er één om nooit te vergeten. Of juist heel snel te vergeten. Bijna alle sportevenementen zijn afgelast en nadat ook trainingen hebben stilgestaan, gelden er al bijna een jaar beperkende maatregelen. Juist nu is het...

Hardlopen en het coronavirus, hoe ga je er mee om

Hardlopen en het coronavirus, hoe ga je er mee om

Het coronavirus is nu al zo'n 1,5 jaar actief en het zal nog wel even duren voordat we van het virus af zijn. Sportief Nederland is wel sinds het coronavirus massaal aan het hardlopen om toch zo fit mogelijk te blijven. Maar waar moet je allemaal...

Speciaal hardloopprogramma InScience rondom Stevensloop

Speciaal hardloopprogramma InScience rondom Stevensloop

De Alfa Laval Stevensloop en wetenschapsfilmfestival InScience slaan de handen ineen met een hardloopprogramma op vrijdag 17 en zaterdag 18 maart. Op vrijdagavond draait de film Kipchoge: The Last Milestone. Op zaterdagavond lopen de deelnemers aan...

Pin It on Pinterest