Hoe overleef ik de Marathon? 12 tips

door 16 okt, 2015Hardlooptips0 Reacties

Pre-Zomer Pre-Zomer

Geschatte leestijd: 3 minuten

Marathon Rotterdam

Een Marathon hardlopen doe je niet zomaar, er komen heel veel trainingsuren bij kijken en als je de Marathon uitloopt is dit  een hele prestatie. Hieronder zijn 12 tips om je te helpen, voor de Marathon dag zelf en de dagen ervoor. Veel succes met jouw Marathon!

12 tips voor de Marathon

 1. De laatste dagen voor de Marathon is het niet meer de bedoeling dat je nog hard gaat trainen. Je kan de dag voor de Marathon nog een langzame kleine loop doen van 3-5 kilometer. Zo maak je de spieren een beetje los voor de volgende dag.
 2. Zorg dat je de laatste dagen goed gebruikt om goed te slapen zodat je uitgerust aan de start staat. De nacht voor de Marathon slapen de meesten wat onrustig, de dagen daarvoor moeten dus goede nachten zijn.
 3. Eet de dagen voor de Marathon koolhydraatrijk voedsel.
 4. Drink de dagen voor de Marathon extra (water en/of sportdrank) 2 á 3 liter per dag is geen overbodige luxe, maar geen alcohol.
 5. Pak je tas de dag ervoor al in zodat je op de Marathon dag daar niet over na hoeft te denken.
 6. Vergeet geen pleisters of vaseline in te pakken om het schuren van de tepels tegen te gaan.
 7. Kom ruim op tijd aan in je startvak, zodat je alleen de “gezonde” spanning hebt als je aan de start staat en geen stress van het haasten.
 8. Eet en drink (anders moet er worden geplast tijdens het hardlopen) tot maximaal 2 uur voor de start. Eet licht verteerbaar voedsel zoals witbrood ,cornflakes, havermout, brinta etc. Je kan 15 minuten voor de start nog wel wat drinken, dit wordt direct door het lichaam gebruikt en plas je dus niet meer uit.
 9. Sla geen drankposten over. Meestal staan deze om de 5 kilometer langs het parcours. Als je sportdrank neemt bij de drinkpost let wel op dat je tijdens de trainingen ook sportdrank hebt leren drinken. Zo krijg je geen last van veranderingen (last van de darmen) tijdens de Marathon zelf.
 10. Eet tijdens de Marathon ook wat (oefen dit zeker ook tijdens je trainingen). Zo’n 50 gram koolhydraten per uur is voldoende. Je kan reepjes, gelletjes etc. gebruiken, het beste is het om deze zelf te maken.
 11. Ga niet te snel van start, in het begin zal je je goed voelen maar de Marathon begint pas vanaf de 30 – 35 kilometer. Focus op jezelf en niet op andere lopers die harder gaan, loop je eigen tempo en geniet ervan.
 12. Als het regent of erg koud is en je staat te popelen in je startvak kan je een vuilniszak gebruiken, zo blijf je een beetje warm en droog.

Meer hardlooptips!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Practice Happy Yoga

Practice van Happy with Yoga is een online Yoga platform met honderden Yogalessen en cursussen in verschillende stijlen, lengtes en intensiteit. Je kunt hierdoor overal, altijd en onbeperkt je practice doen! We noemen het voor het gemak even ‘De Netflix van de Yoga’.
Happy yoga maand abonnement

Lees ook

Je immuunsysteem versterken – 5 tips

Je immuunsysteem versterken – 5 tips

Beste lezers, Vandaag viel ten onze de Libelle in de bus, dat is altijd een vrolijk moment. Aldus lazen wij een razend boeiend artikel, dat begon met de vraag:  “Heb je zelf een héérlijke groentebouillon gemaakt, en gezeefd, en zit...

Muziek terwijl u rent

Muziek terwijl u rent

Bij mij is het meestal een kwestie van hollen of stilstaan. Ja, tijdens een trainingsloop stop ik wel eens even om uit te puffen of om een riviercruiseschip te fotograferen (een uit de hand gelopen hobby). Maar hier bedoel ik het figuurlijk: of ik...

Naar buiten, de natuur in!

Naar buiten, de natuur in!

Sportseizoen 2020/2021. Het is er één om nooit te vergeten. Of juist heel snel te vergeten. Bijna alle sportevenementen zijn afgelast en nadat ook trainingen hebben stilgestaan, gelden er al bijna een jaar beperkende maatregelen. Juist nu is het...

Pin It on Pinterest