.

Hardlopen in koud weer, 10 tips

door 18 jan, 2016Hardlooptips0 Reacties

Sport

Hardlopen in koud weer kan gewoon en het is ook heerlijk als je eenmaal op pad bent. Maar veel mensen kunnen zich ook slecht motiveren om naar buiten te gaan voor een rondje hardlopen als het erg koud is. Hoor jij hier ook bij? Kijk dan naar deze tips om gemotiveerd de winter door te komen.

Hieronder staan een paar punten/tips om goed voorbereid naar buiten te gaan als het koud is.

  1. Gebruik reflecterende kleding in het donker om beter op te vallen.
  2. Bij (erg) koud weer gebruik dan: een muts (veel energie verlies je via het hoofd, zo’n 40%), een lange strakke loopbroek, goed ademende bovenkleding, thermo onderkleding (houd de warmte vast en zorgt voor het goed kwijt raken van transpiratie vocht en handschoenen als het erg koud is (tijdens het lopen worden de handen vrij snel warm, dus is het niet altijd nodig). Bij extreem koud weer is het goed om meerdere lagen te dragen.
  3. In de winter moet er meer aandacht worden geschonken aan de warming- up: dit kan ook erg goed binnen in huis gedaan worden.
  4. Bij gladheid moet er extra opgelet worden tijdens het hardlopen. Het vallen kan natuurlijk lelijke blauwe plekken etc. opleveren, maar een blessure ligt ook snel op de loer. De meest voorkomende blessures zijn: enkel verzwikking en pees irritatie.
  5. Je verbruikt meer energie als het koud is, eet dus wat meer of neem een extra energie reep mee voor tijdens lopen.
  6. Drink goed voordat je op pad gaat. Het lichaam onttrekt ongemerkt veel vocht aan je lichaam. Doe je dit niet dan dan heb je meer risico op onderkoeling.
  7. Loop met een sjaal of een soort coltrui voor de mond als je erg last hebt met het ademen van de koude lucht. Hardlopers met astma zullen hier sneller en vaker last van hebben.
  8. Heb je last van  hart- en longklachten, diabetes, een slechte conditie en/of een mindere weerstand bijvoorbeeld door koorts dan loop je een extra risico. Let hier op en raadpleeg altijd eerst een arts.
  9. Een zonnebril is handig voor het reflecterende licht, maar helpt ook tegen het uitdrogen van de ogen bij vrieskou en/of koude wind.
  10. Neem een telefoon mee en laat weten waar en welke route je loopt. Zo ben je altijd bereikbaar en kan je zelf om hulp bellen als dit nodig is.

Bekijk hier tips voor hardlopen in de sneeuw!


0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook

Je immuunsysteem versterken – 5 tips

Je immuunsysteem versterken – 5 tips

Beste lezers, Vandaag viel ten onze de Libelle in de bus, dat is altijd een vrolijk moment. Aldus lazen wij een razend boeiend artikel, dat begon met de vraag:  “Heb je zelf een héérlijke groentebouillon gemaakt, en gezeefd, en zit...

Muziek terwijl u rent

Muziek terwijl u rent

Bij mij is het meestal een kwestie van hollen of stilstaan. Ja, tijdens een trainingsloop stop ik wel eens even om uit te puffen of om een riviercruiseschip te fotograferen (een uit de hand gelopen hobby). Maar hier bedoel ik het figuurlijk: of ik...

Naar buiten, de natuur in!

Naar buiten, de natuur in!

Sportseizoen 2020/2021. Het is er één om nooit te vergeten. Of juist heel snel te vergeten. Bijna alle sportevenementen zijn afgelast en nadat ook trainingen hebben stilgestaan, gelden er al bijna een jaar beperkende maatregelen. Juist nu is het...

Pin It on Pinterest