Dafne Schippers lid van verdienste van de Atletiekunie

door 29 jan, 2016Hardloopnieuws0 Reacties

Select 2024Select 2024

Liemarvin Bonevacia en Dafne Schippers zijn verkozen tot Nederlandse atleten van 2015. Marlou van Rhijn is uitgeroepen tot paralympisch atleet van het jaar en Inge Drost tot talent van 2015. Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de Atletiekunie is Dafne Schippers ook benoemd tot Lid van Verdienste. “Schippers is een ware ambassadrice voor de atletieksport; niet alleen vanwege haar internationale topprestaties maar ook vanwege de manier waarop ze de sport gepresenteerd heeft”. Dafne ontving het lidmaatschap van verdienste uit handen van Ellen van Langen.

Atleet van 2015

De prijs voor de beste Nederlandse atleet van 2015 gaat naar Liemarvin Bonevacia (27 jaar). De atleet van Rotterdam Atletiek werd door de jury gekozen vanwege zijn Nederlands Record op de 400 meter (44.72 seconden), wat direct zijn kwalificatie voor de Olympische Spelen betekende.

De uitreiking van de jaarprijs aan Liemarvin kwam uit handen van Chiel Warners, oud-topatleet en in 2004 zelf atleet van het jaar. Liemarvin’s manager Caroline Feith nam de prijs namens hem in ontvangst en via een video gaf de momenteel in Argentinië trainende atleet zelf een reactie: “Ik ben zeer vereerd verkozen te worden tot atleet van 2015. Speerpunt voor 2016 is voor mij natuurlijk ook de EK Atletiek in Amsterdam.”

Atlete van 2015

Beste Nederlandse atlete van 2015 is Dafne Schippers (23 jaar) van Hellas Utrecht. Ze was één van de top drie wereldatleten van het jaar, Europees atlete van het jaar en sportvrouw van het jaar in Nederland. Haar imponerende resultaten in 2015 maakten deze verkiezing een gelopen race. Rieneke van de Laar, manager Corporate Communicatie van De Lotto, reikte de prijs uit aan Dafne. Dafne keek al snel vooruit naar 2016: “De EK Atletiek in Amsterdam past ideaal in het programma. In een vol stadion een aantal races lopen, daar ga ik van genieten.”

Dafne Schippers Lid van Verdienste

Vanwege haar grote bijdrage aan de presentatie van de atletieksport werd Dafne tot Lid van Verdienste van de Atletiekunie onderscheiden. Dit gebeurde door Ellen van Langen, bestuurslid van de Atletiekunie en Olympisch kampioen. Ellen in haar speech voor Dafne: “Het lidmaatschap van verdienste kan onder andere worden toegekend aan die zich zeer verdienstelijk heeft gemaakt voor de atletiek- of loopsport. Bij jou is dat een understatement.”

Paralympisch atleet van 2015

Beste Nederlandse paralympisch atleet van 2015 is Marlou van Rhijn (25 jaar) van Phanos Amsterdam. De veelvoudig kampioene voegde dit jaar maar liefst twee nieuwe wereldtitels (100 en 200 meter bij de WK in Doha) en twee nieuwe wereldrecords toe aan haar erelijst.

Frank Jol van Atletiekunie-supplier Frank Jol Orthopedische Dienstverlening overhandigde de prijs aan Marlou, die zich liet vervangen door haar manager Caroline Feith. Zij vertelde over alle successen: “Dit is een fijne afsluiting van 2015, en Marlou is al begonnen aan haar road to Rio.”

Talent van 2015

De Atletiekunie heeft tot slot Inge Drost (19 jaar) van Illion, uitgeroepen tot Talent van het Jaar. De juniore schitterde op de Europese juniorenkampioenschappen in Eskilstuna met een zilveren medaille op de 400 meter horden. John Bos, bestuurslid Atletiekunie en bestuurslid EK Atletiek 2016, reikte de prijs uit aan haar. Inge: “Ik had hier helemaal niet op gerekend of over nagedacht, dit komt als een hele leuke verrassing.”

Jury

De Atletiekunie heeft een deskundige jury samengesteld, bestaande uit drie journalisten en acht ex-topatleten: journalisten Cors van den Brink (Atletiek Week), Vivian Ruijters (Losse Veter) en Henk Stouwdam (NRC), en ex-topatleten Kamiel Maase (wegatletiek), Rens Blom (springen), Chiel Warners (meerkamp), Jacqueline Poelman (sprint), Ellen van Langen (midden en lange afstand), Marjan Olyslager (horden), Suzan Verduijn (gehandicapten) en Jacqueline Goormachtigh (werpen). Zij hebben bepaald wie de beste Nederlandse atleet, atlete en paralympisch atleet van 2015 zijn geworden.

Nominaties

Genomineerd bij de mannen waren Liemarvin Bonevacia, Pieter Braun, Thijmen Kupers en Eelco Sintnicolaas. Bij de vrouwen waren dit Jip Vastenburg, Sifan Hassan, Maureen Koster en Dafne Schippers. De genomineerde paralympische atleten waren Marlou van Rhijn,  Ronald Hertog en Kenny van Weeghel. Bij de bepaling van Talent van het jaar (atleten in de juniorenleeftijd) hebben de Atletiekunie-bondscoaches gestemd.

(Persbericht Atletiekunie)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Domstad geniet van grootste Utrecht Marathon ooit

Domstad geniet van grootste Utrecht Marathon ooit

Op 19 mei 2024 was de Domstad het decor van een bijzondere editie van de Utrecht Marathon. De 40ste editie van de Utrecht Marathon supported by Utrecht Science Park werd de grootste ooit met bijna 14.000 inschrijvingen. Van vroeg in de ochtend tot...

Tijdschema Atletiek Olympische Spelen 2024 Parijs

Tijdschema Atletiek Olympische Spelen 2024 Parijs

De Olympische Spelen 2024 in Parijs gaat van start op vrijdag 26 juli en eindigt op zondag 11 augustus. De atletiek onderdelen tijdens de Olympische Spelen beginnen op donderdag 1 augustus en eindigt met de vrouwen Marathon op zondag 11 augustus....

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!