.

Hoe voorkom je steken in je zij tijdens het hardlopen?

door 9 mrt, 2016Blessures, Hardlooptips, Hardlopen0 Reacties

Black Friday 2022Black Friday 2022

Iedere hardloper heeft het wel eens gehad, steken in je zij tijdens het hardlopen. Soms kan het zo vervelend zijn dat je een training of wedstrijd (tijdelijk) moet staken.

Wat zijn die steken in je zij tijdens het hardlopen?

Vaak wordt een steek in de zij beschreven als een scherpe pijn in de zij en soms ook in de borstkas. Meestal zal je hier last van hebben in het begin van je training/wedstrijd en zal het na een paar kilometer weer weg gaan. Bij sommige hardlopers is de pijn zo erg dat het tempo flink moet worden terug geschroefd of dat er zelfs gestopt moet worden.

De preciese oorzaak is nog niet met zekerheid te zeggen, maar onderzoekers denken dat het komt door zuurstofgebrek in de ademhalingsspieren als gevolg van onvoldoende doorbloeding. Tijdens het hardlopen stroomt er veel bloed naar de actieve spieren en stroomt er in verhouding minder bloed naar de ademhalingsspieren.

Een andere theorie is dat er te veel spanning staat op het middenrif. Organen worden door verschillende banden op hun plaats gehouden, deze banden zijn ondermeer bevestigd aan het middenrif. Vooral tijdens het hardlopen trekken deze organen via de banden bij elke stap aan het middenrif. Het middenrif is tegelijkertijd ook bezig om de ademhaling te reguleren, hierdoor kan spierspanning ontstaan en kan zorgen voor steken.

Als je vlak voor het hardlopen wat hebt gegeten kan dat een oorzaak zijn van de steken in de zij.

Wat kan je doen tegen deze steken?

Als je last krijgt van steken in je zij dan kunnen de volgende tips misschien helpen:

  • verlaag het tempo, of wandel totdat de pijn is gezakt.
  • let op je ademhaling; haal diep in en adem in twee etappes uit.
  • een andere ademhalingstechniek die je vaak hoort is het volgende: adem uit als je linker voet op de grond komt als je rechts steken hebt en andersom.
  • druk uitoefenen met de hand op de plek waar het pijn doet en adem dan tegelijkertijd uit.
  • en als het echt niet gaat moet je even stoppen en je ademhaling reguleren totdat de pijn verdwenen is.

Om steken in je zij te voorkomen is het aan te raden om niet vlak voor het hardlopen te eten. Probeer ook je ademhaling zo constant mogelijk te houden en doe altijd een warming-up. Train je buik-, rug-, heup- en rompspieren om deze sterker te maken.

Tags: Blessures

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook

Hoe blijf je blessurevrij lopen in 2022

Hoe blijf je blessurevrij lopen in 2022

Nu we richting het voorjaar gaan, worden de mensen weer meer actiever en zitten de "goede voornemens" nog vers in het hoofd. We zijn blij dat mensen meer bewegen en lopen is de perfecte manier om weer fit te worden of blijven. Het is niet duur, erg...

Naar buiten, de natuur in!

Naar buiten, de natuur in!

Sportseizoen 2020/2021. Het is er één om nooit te vergeten. Of juist heel snel te vergeten. Bijna alle sportevenementen zijn afgelast en nadat ook trainingen hebben stilgestaan, gelden er al bijna een jaar beperkende maatregelen. Juist nu is het...

Pin It on Pinterest