Toe aan nieuwe hardloopschoenen?

door 22 jul, 2016Hardlooptips, Kleding en schoenen, Schoenen0 Reacties

Select 2024Select 2024

Alle hardloopschoenen slijten uiteindelijk, dat is zeker. En hierdoor verliezen ze hun effectiviteit. Maar wanneer is nu precies het moment om je trouwe paar te vervangen? Maak je een optelsom van het aantal kilometers? Of bekijk je de slijtageplekken? Als je afwacht tot je klachten krijgt, ben je in elk geval te laat. Clifton Bradeley, podotherapeut en ASICS PRO teamlid geeft advies.

Podotherapeut Bradeley legt niet alleen uit wanneer maar ook waarom je schoenen moet vervangen. “Drie hoofdvariabelen bepalen hoe snel je schoenen slijten: het aantal kilometers dat je erop aflegt, je lichaamsgewicht en je voet type. Maar dan ben je er nog niet. Want deze variabelen zijn weer onderhevig aan de frequentie loopjes per week en de ondergrond.”

Trainingslogboek

Een tip die de podotherapeut geeft om het gebruik van je schoenen simpel bij te houden is een trainingslogboek bijhouden. En uiteraard motiveert dit ook en geeft het je veel meer inzicht dan alleen de conditie van je schoenen.

1.000 kilometer

Bradeley: “Gemiddeld genomen raad ik je aan je schoenen te vervangen als je rond de 800 à 1.000 km op je schoenen hebt afgelegd. Maar hoe vaker per week je op dezelfde schoenen loopt, des te sneller zijn je schoenen aan vervanging toe.”

DynaFlyte 3 paar in één

Toe aan nieuwe of een extra paar hardloopschoenen? Met DynaFlyte heb je eigenlijk 3 paar schoenen in één. DynaFlyte is namelijk de schoen voor de loper die het allemaal wil: snelheid, comfort en prestaties op elke afstand.

DynaFlyte 3

Weglopers?

“Op de harde weg slijten je schoenen het snelst,” aldus de podotherapeut. Dus ben jij een echte wegloper? Dan slijten jouw schoenen in principe sneller dan van de off-road en trailrunners.

Overpronator?

Ben jij een overpronator dan heb je pech (of geluk het is maar hoe je het ziet, je mag dan namelijk eerder een nieuw paar hardloopschoenen aanschaffen ;). Bij overpronatie kantelt de voet overmatig, hierdoor wordt onder andere veel gewicht naar de binnenkant of mediale kant van de voet verplaatst. Gevolg is extra slijtage aan de binnenkant van de hiel, onder de bal van de voet en vooral bij de grote teen.

DynaFlyte 3

Lichaamsgewicht

“Hoe zwaarder je lijf, hoe meer je schoenen te verduren hebben.” Sowieso heeft je hardloopschoen het zwaar te verduren. De belasting per schoen tijdens het hardlopen is namelijk zo’n 2 à 3 keer je lichaamsgewicht. Je mag je voeten dus best een beetje verwennen ;).

fuzeX is een feestje voor je voeten!

De fuzeX schoen is de perfecte cocktail van design, performance, stijl én hoogwaardige techniek. Ook leuk voor een workout training in de sportschool of een feestje na afloop.

DynaFlyte 3

Ademen

Net al jijzelf, moeten je schoenen even op adem komen. Een schoen heeft daar ongeveer 48 uur tijd voor nodig. Loop je elke dag op dezelfde schoenen, dan slijten ze nog sneller. Je doet er sowieso slim aan als je zo veel traint om een 2e paar aan te schaffen.

Final advise

Kortom: “De stevige overpronator die elke dag lange afstanden op de weg hardloopt, verslijt zijn schoenen veel sneller dan een lichter, neutraal lopende hardloper die om de dag een stukje hardloopt en af en toe ook voor een bospad kiest.”

Nieuwe schoenen nodig? Checklist!

  • Is de buitenzool tot aan de middenzool versleten?
  • Voelt de middenzool te zacht?
  • Kun je deze makkelijk indrukken?
  • Zie je in de middenzool vouwen over de lengte?
  • Steken je tenen steken door de neus?
  • Is de slijtage asymmetrische in vergelijking met de andere schoenzool?
  • Staan je schoenen niet meer recht wanneer je ze op een vlak oppervlak zet?

Is het antwoord op één of meer vragen ja, dan heb jij de GO om nieuwe hardloopschoenen aan te schaffen!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Mizuno lanceert gloednieuwe supertrainer NEO VISTA

Mizuno lanceert gloednieuwe supertrainer NEO VISTA

De splinternieuwe Mizuno NEO VISTA is gemaakt voor swift running. Dat is hardlopen met een soepele, moeiteloze tred voor extra snelheid. De hardloopschoen is ontworpen als een dagelijkse supertrainer op basis van Mizuno’s nieuwste technologieën...

Draag altijd een sportbeha tijdens het sporten

Draag altijd een sportbeha tijdens het sporten

Als je sport is een sportbeha essentieel voor optimale ondersteuning. De nieuwe Swift II Bra van Dare2b biedt die ondersteuning en geeft je een heerlijk gevoel van vrijheid dankzij het ultieme draagcomfort. De Swift II Bra is extreem licht en...

Je meest energieke run dankzij ASICS SUPERBLAST 2

Je meest energieke run dankzij ASICS SUPERBLAST 2

ASICS lanceert de SUPERBLAST™ 2 schoen, de nieuwste toevoeging aan de categorie bouncy, energieke performance hardloopschoenen van het merk. De nieuwste release van de super trainer serie bevat nu een responsieve en comfortabele FF TURBO™...

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!