Warme 37ste Marathon Rotterdam met Kimutai als winnaar

door 10 apr, 2017Hardloopnieuws0 Reacties

SportSport

Marathon Rotterdam Kimutai

De zonovergoten 37ste NN Marathon Rotterdam was zondag 9 april een van de zwaarste edities van ons populaire evenement. Alleen in 2007 was het nóg warmer. De temperatuur bedroeg ’s morgens om tien uur bij de start nog 12 graden Celsius, maar het kwik steeg in de loop van de dag onverbiddelijk naar de 20+ en dan weet je dat de lopers het moeilijk krijgen.

Toch telde de mooiste marathon van het land weer vele hoogtepunten. Zoals de spannende race, echt een wedstrijd, die pas in de slotfase werd beslist door de terechte winnaar Marius Kimutai. Met twee versnellingen toonde deze imponerende Keniaan het meeste lef. Mijn complimenten.

Met startnummer 1 stelde Kimutai, en in zijn kielzog andere favorieten zoals zijn landgenoten Cherono, Korir, Talam en Rotich, niet teleur. Doelbewust was gekozen voor een groep topatleten die recentelijk hun persoonlijk record hebben gevestigd en nog een sprong vooruit kunnen maken. Ze hebben het beste van zichzelf gegeven.

Dat de beoogde winnaarstijd in de 2.05 op een paar seconden na niet werd gehaald, is jammer maar vanwege de weersomstandigheden verklaarbaar. Aan de tempomakers lag het niet, want de ‘hazen’ leverden op alle fronten uitstekend werk. Met drie tijden onder de 2.06.30 mogen we uiteindelijk niet ontevreden zijn.

Abdi Nageeye groeide uit tot de Nederlandse ster. Fantastisch zoals hij als eerste landgenoot ooit op de Coolsingel binnen de 2.10 bleef: 2.09.34. We zullen ongetwijfeld nog veel van Abdi horen en zien hem, net als Michel Butter en Khalid Choukoud, graag terug bij de NN Marathon Rotterdam.

Met nog altijd een groei telde de NN Marathon Rotterdam dit jaar het recordaantal van 15.600 deelnemers. Onder wie 3.560 vrouwen. De marathonlopers kwamen uit maar liefst 82 landen. Het aantal uitvallers was, begrijpelijk door de warmte, groter dan gehoopt.

We kunnen al met al vaststellen dat de NN Marathon Rotterdam populairder is dan ooit. De startbewijzen voor de ¼ Marathon Rotterdam waren zelfs in januari al uitverkocht. De Kids Runs en de AD City Run Rotterdam van zaterdag meegerekend, kwamen meer dan 40.000 lopers in beweging tijdens ons marathon-weekeinde.

Voor het welslagen van een marathon zijn veel aspecten van belang. Om te beginnen een organisatie met kennis van zaken, die toegewijd is aan de deelnemers – want die komen te allen tijde op de eerste plaats. De afgelopen maanden werden vele stappen extra gezet om hen, toppers én recreanten, op elk vlak uitstekende faciliteiten te bieden. De weersomstandigheden zijn een ander verhaal, die heeft niemand in de hand.

Denkend aan de warme omstandigheden heb ik extra waardering en respect voor de recreanten, doorzetters met hun eigen niveau en persoonlijke doel. Deelnemers die kippenvel bij de start krijgen, wanneer Lee Towers ‘You’ll never walk alone’ zingt. En daarna met kippenvel finishen op de Coolsingel, waar ze in een hartverwarmende ambiance hun droom waarmaken. Zoals Kelly de Ridder, de laatste finisher, die op Coolsingel een heldenonthaal kreeg.

Recreanten en hun supporters zijn in grote mate bepalend voor het volksfeest in de stad, die al in de dagen ervoor marathon ademt. Rond de NN Marathon Rotterdam is het altijd feest dankzij de atleten, vrijwilligers, toeschouwers, sponsors, gemeentelijke diensten, media en uiteraard ondernemers en winkeliers, velen met speciale marathon-acties.

De NOS bracht de race traditioneel rechtstreeks op televisie. Schitterende beelden uit een ‘loopstad’, die in 32 landen te zien waren. Wie niet tot de naar schatting een miljoen toeschouwers langs het parcours behoorde, kon dankzij de NOS en later op de dag door RTV Rijnmond meegenieten van de sfeer. Bij het AD verscheen een speciale marathon-bijlage. Niemand kon om de 37ste NN Marathon Rotterdam heen.

Ik kijk er met voldoening en trots op terug. Te meer omdat we er alles aan hebben gedaan om de deelnemers in de warmte optimaal te ondersteunen. Veel lopers hebben ons daarvoor bedankt.

Volgend jaar, in het weekeinde van 7 en 8 april, zie ik u graag opnieuw bij onze marathon die leeft als nooit tevoren. Een feest dat je niet mag missen!

(Persbericht Mario Kadiks)

Le Champion annuleert Groet uit Schoorl Run

Sportorganisatie Le Champion heeft, in overleg met Gemeente Bergen en Gemeente Zandvoort, besloten de Groet...

Marius Kipserem wil zege mét parcoursrecord tijdens de 41ste NN Marathon Rotterdam

Marius Kipserem, spraakmakende winnaar in 2016 en 2019, komt met grote plannen terug naar de NN Marathon Rotterdam. De Keniaanse topatleet wil op...

Zevenheuvelentrail en Zevenheuvelenhike nieuwe evenementen, einde Marikenloop

De Stichting Zevenheuvelenloop organiseert dit jaar twee nieuwe evenementen: De Zevenheuvelentrail op zaterdag 14 mei en de Zevenheuvelenhike op...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This