Hardlopen en hooikoorts: tips en wat kan je het beste eten

door 30 apr, 2017Hardlooptips0 Reacties

Select 2024Select 2024

Als de temperatuur weer wat omhoog gaat, gaat de bloei echt beginnen, dit kan voor mensen die last hebben van hooikoorts een probleem zijn. De bloei kan voor problemen zorgen tijdens het hardlopen als je gevoelig bent voor de pollen (hooikoorts). Door het aanhoudende droge voorjaarsweer komen steeds meer pollen van bomen in de lucht.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is seizoensgebonden en de klachten komen voor in de bloeitijd van planten, grassen en bomen. De pollen (stuifmeel) worden door de wind vervoerd en komen in de lucht die je als hardloper weer inademt. Dit brengt weer klachten met zich mee bij hardlopers die hier gevoelig voor zijn en kan het hardlopen beïnvloeden en vaak lastig maken.

Hooikoorts is dus een allergie voor stuifmeel, als je lichaam in contact komt met allergenen maakt het antistoffen aan om dit uit te schakelen. Maar bij een allergische reactie reageert het lichaam anders en sterker op de allergenen en maakt de stof histamine vrij, die de bekende hooikoortsklachten veroorzaakt. Je kan last hebben van

Zo’n 10% tot 20% van alle Nederlanders en Belgen hebben last van hooikoorts, zij hebben onder andere last van jeukende ogen, benauwdheid, hoesten, niezen, loopneus, vermoeidheid, hoofdpijn, slapeloosheid en longklachten.

Wat kan je beter wel en niet eten?

Om de klachten van de vrij gekomen histamine te verminderen kan je antihistaminica (hooikoorts tabletten) slikken, maar je kan ook op je voeding letten. Aardig wat voedingsproducten bevatten histamine en dat wil je natuurlijk niet hebben als je er al last van hebt. Probeer in de hooikoorts tijd de volgende  producten even niet te eten:

Vlees/vis en zuivelGroente en fruit
varkensvleesbasilicum
lamsvleesavocado
oude kaasaardbeien
schimmelkaasgrapefruit
yoghurtchampignons
garnalencitroen
makreelpaprika
zalmpindakaas
tonijntomaten
melkpoedermunt

Het drinken van alcohol zoals bier en wijn is ook niet aan te raden. Bier en wijn bevatten erg veel histamine.

Er zijn ook producten die je beter wel kunt eten als je last hebt van hooikoorts, zoals:

Producten die je beter wel kan eten
azijn
bieslook, laurier, oregano, rozemarijn
appelstroop
uien
volkoren-, bruin-, rogge- en zuurdesembrood
honing
bruine en witte bonen
koffie
thee

Ga voor een volledige lijst met producten naar Antihistamine.nl.

10 tips voor hooikoorts en hardlopen

  1. Draag een (zonne)bril om de ogen te beschermen.
  2. Loop zo min mogelijk op droge, warme en winderige dagen, dan zijn er meer pollen (stuifmeel) in de lucht.
  3. Loop vroeg in de ochtend (behalve op het platteland daar is de concentratie pollen in de ochtend het grootst) of na een regenbui, dan zijn er minder pollen in de lucht.
  4. Kijk goed waar je gaat hardlopen. Plaatsen met veel bossen en grasvelden zijn geen goede plekken, aan zee en in de bergen (goed voor de vakantie) zijn geschikte plaatsen, hier zijn minder pollen in de lucht.
  5. Pollen hechten zich makkelijk aan kleding, was je hardloopkleding dus direct na het hardlopen.
  6. Raadpleeg een arts die medicijnen kan voorschrijven om klachten te voorkomen of te verminderen als de ‘gewone’ neusspray niet helpt. Kijk op de site van de Dopingautoriteit of de medicijnen op de dopingslijst staan.
  7. Neem voldoende rust na het hardlopen zodat de weerstand op peil komt (blijft).
  8. Voorkom andere prikkels zoals, temperatuurwisselingen, tocht, afkoeling, parfum, chloor, tabaksrook en andere prikkelende stoffen.
  9. Kijk regelmatig op de site van Pollennieuws.
  10. Heb je te veel klachten of is het buiten te erg om te gaan hardlopen, dan kan je altijd nog in de sportschool gaan hardlopen op een loopband.

Er is ook een speciale app van Pollen Nieuws voor Android toestellen, voor iOS-toestellen is de web-app te gebruiken.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

De beste bescherming tegen hardloopblessures: 5 tips.

De beste bescherming tegen hardloopblessures: 5 tips.

Vijf professionele Brooks atleten geven tips voor alle niveaus  Hardlopen, een eenvoudige maar effectieve vorm van beweging, is door miljoenen mensen omarmd als een manier om fysiek fit en mentaal gezond te blijven. Hoewel hardlopen veel voordelen...

Hardlopen doe je met je koppie

Hardlopen doe je met je koppie

Le Champion lanceert campagne om sporters en toeschouwers bekender te maken met hyperthermie Sportorganisatie Le Champion gaat zich nog actiever inzetten om hyperthermie, een te hoge lichaamstemperatuur tijdens het sporten, bij hardlopers te...

Hoe bevorder je herstel na een training?

Hoe bevorder je herstel na een training?

Hoe goed je voor je lichaam zorgt buiten het hardlopen, is net zo belangrijk als de kilometers die je aflegt. Te weinig rust vergroot het risico op blessures en overtraining. Je lichaam heeft namelijk de tijd nodig om te herstellen. Op de volgende...

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!