Op zondag 7 mei om 13.00 uur wordt in Breda het startsein gegeven voor de Wings for Life World Run. Op hetzelfde moment rennen of rollen meer dan honderdduizend deelnemers ook in 23 andere landen, net zo lang totdat ze worden ingehaald door de rijdende finishlijn. De twee zogenaamde ‘Catcher Cars’ worden in Breda bestuurd door schaatser Kjeld Nuis en door Manon Tienhoven, die geselecteerd werd door uitzender YoungCapital. Het doel is om zoveel mogelijk geld op te halen voor de missie van de Wings for Life Foundation: een dwarslaesie geneesbaar maken. Deelname kost €30, inclusief PUMA hardloopshirt. Dit inschrijfgeld wordt 100% ingezet voor dwarslaesie-onderzoek. Online inschrijven kan tot 4 mei, 13.00 uur, via www.wingsforlifeworldrun.com.
In Breda doen onder andere triatlete Rachel Klamer, oud-wereldkampioen schaatsen Erben Wennemars, Paralympisch rolstoelbasketbalster Barbara van Bergen, oud-Paralympisch atleet Kees-Jan van der Klooster en oud-Olympisch kampioen mountainbiken Bart Brentjens mee. Iedereen vanaf 16 jaar kan meedoen.
Wie blijft het langst de rijdende finish voor?
Tijdens de Wings for Life World Run loop je geen vaste afstand, maar word je ingehaald door de zogenaamde ‘Catcher Car’. Een half uur na het wereldwijde startschot start deze rijdende finishlijn, overal met exact dezelfde snelheid. Eerst met 15 km per uur en langzaam wordt dit tempo verhoogd tot 35 km per uur, totdat de allerlaatste deelnemer is ingehaald.
Waar gaat het geld naar toe?
In de drie jaar sinds de lancering van de Wings for Life World Run in 2014, hebben al meer dan 280.000 mensen, verspreid over 38 landen meegedaan. In totaal hebben zij 13,8 miljoen euro opgehaald.
Maar er is meer geld nodig. Joost Verhaagen, wiens onderzoek aan het Nederlands Herseninstituut in Amsterdam financieel ondersteund wordt door de Wings for Life Foundation geeft de urgentie aan: ‘Genezing van een dwarslaesie is zo complex, omdat de zenuwbanen die beschadigd zijn centimeters tot wel een meter lang kunnen zijn. De zenuwbanen zijn te vergelijken met telefoonkabels die zeer nauwkeurig contact moeten maken met perifere zenuwcellen die de spieren aansturen. Het herstel wordt op verschillende niveaus afgeremd na schade. Er is veel geld nodig om dit complexe probleem op te lossen. Onderzoek is duur. De mensen die het onderzoek doen moeten een salaris verdienen, de experimenten in het lab worden uitgevoerd met dure apparatuur en de reagentia die nodig zijn voor het biomedisch onderzoek kosten veel geld. Om de continuiteit van het onderzoek te waarborgen is dus steeds opnieuw geld nodig.’ Inmiddels ondersteunt de Wings for Life Foundation wereldwijd 141 onderzoeksprojecten.