Yvonne Hak krijgt alsnog goud tijdens FBK Games voor 800 meter EK 2010

door 11 jun, 2017Hardloopnieuws0 Reacties

Vandaag, zondag 11 juni heeft oud-atlete Yvonne Hak alsnog haar welverdiende gouden medaille ontvangen. Het officiële bewijs, dat zij met terugwerkende kracht de Europees Kampioene van 2010 op de 800 meter is, werd haar uitgereikt tijdens de 36e editie van de FBK games in Hengelo.

Te gek dat al deze mensen in Hengelo dit met mij meemaken

“Om hier vanmiddag alsnog de gouden medaille uitgereikt te krijgen, is minimaal zo mooi als destijds in Barcelona. Ik vind het echt te gek dat al deze mensen in Hengelo dit met mij meemaken“, reageerde Hak vanmiddag in een overvol FBK stadion.

Het had toen al goud moeten zijn

Juli 2010. Dolgelukkig was atlete Yvonne Hak met haar zilveren medaille op de 800 meter tijdens de EK Atletiek in Barcelona. Ze eindigde achter de Russische Maria Savinova die later nadrukkelijk met doping in verband werd gebracht. Nu, bijna zeven jaar later, blijkt dat die tweede plek inderdaad veel meer waard is dan alleen zilver. Savinova, de toenmalige winnares, is geschorst vanwege dopinggebruik en moet al haar sinds 2010 gewonnen medailles inleveren. Inclusief de gouden EK-medaille.

Het gaat om als eerste over de streep komen, op het podium staan en dan het volkslied horen. Dat zijn de herinneringen die een gouden medaille zijn waarde geven. Dat zal ik nooit terug kunnen krijgen. Het is minder waard als er nu een gouden medaille op de deurmat valt. Maar ik wil hem wel hebben natuurlijk“, reageerde Hak destijds op het nieuws over Savinova.

En ze heeft hem gekregen. In februari 2017 werd het bevestigd: Yvonne Hak wordt met terugwerkende kracht de nieuwe Europees Kampioene van 2010. Zondag 11 juni heeft Yvonne Hak, ten overstaan van een vol FBK stadion, alsnog haar welverdiende gouden eremetaal in ontvangst genomen uit handen van oud atlete Sylvia Barlag. Naast haar functie als bestuurslid bij de Atletiekunie maakt Sylvia ook deel uit van de councils van European Athletics en de IAAF.

Strijden voor een schone sport

Ook al is het 7 jaar geleden, we vinden dit een enorm belangrijk signaal richting alle atleten. Strijden voor een schone sport zal nodig blijven en daar blijven we ons hard voor maken. Ik vind het dan ook een eer dat ik Yvonne vandaag alsnog deze bijzondere medaille mocht uitreiken”, aldus Sylvia Barlag.

(Persbericht Atletiekunie)

Tags: FBK Games

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Lees ook

Parelloop Brunssum verplaatst naar 11 september 2022

Parelloop Brunssum verplaatst naar 11 september 2022

In overleg met de Gemeente Brunssum is besloten de aanstaande editie van de Parelloop te verplaatsen naar 11 september 2022. Na 2 jaar afwezigheid als gevolg van de COVID maatregelen stond de 2022 editie van de Parelloop gepland op 3 april a.s....

Pin It on Pinterest