Edwin Kiptoo gaat voor hattrick bij Dam tot Damloop

door 13 sep, 2017Hardloopnieuws0 Reacties

Select 2024Select 2024
Edwin Kiptoo tijdens Dam tot Damloop

Foto: Dam tot Damloop

Edwin Kiptoo kan aanstaande zondag geschiedenis schrijven door de 10 Engelse Mijl van de Dam tot Damloop voor de derde achtereenvolgende keer te winnen. Zowel in 2015 als 2016 won de Keniaan de populaire hardloopwedstrijd van Amsterdam naar Zaandam. John Mwangangi kan het hem lastig gaan maken, zijn landgenoot deed maar liefst vijf keer mee en iedere keer wist hij op het podium te eindigen. Of wordt het de razendsnelle halve marathonloper Birhanu Legese uit Ethiopië? Michel Butter en Khalid Choukoud gaan zich ook mengen in de strijd om de winst.

Als de 24-jarige Kiptoo als winnaar over de streep komt, is hij de eerste atleet die drie keer achter elkaar wint. In de lange geschiedenis van de Dam tot Damloop wisten ook Leonard Komon en Charles Kamathi twee jaar op rij te winnen, maar nog nooit heeft er bij de mannen een atleet drie keer op rij gewonnen. In 2015 won Kiptoo in een tijd van 45.19 minuten. In die editie had hij vroeg in de wedstrijd al de leiding genomen en een flink gat geslagen. Even lag hij op wereldrecordkoers maar, mede door de tegenwind, verloor hij in het tweede deel teveel. Zijn eindtijd was desalniettemin goed voor een beste jaarprestatie. Een prestatie die de Keniaan ook in de editie van 2016 noteerde.

Nederland kan het tweede thuisland genoemd worden van John Mwangangi. De kleine Keniaan liep de afgelopen jaren al talloze wedstrijden in Nederland. Hij werd onder andere al eens derde in de TCS Amsterdam Marathon. Maar dé thuiswedstrijd van John Mwangangi is de Dam tot Damloop. Hij nam al vijf maal deel en iedere keer wist hij op het podium te eindigen. In 2010 en 2014 mocht hij zich zelfs winnaar van deze wedstrijd noemen.

Birhanu Legese behoort tot de snelste halve marathonlopers ter wereld. De Ethiopiër heeft een zeer snel persoonlijk record van 59.20 minuten op deze afstand. Legese is een atleet die kan vertrouwen op een sterke eindsprint. Van de vijf halve marathons die hij liep, won hij er drie.

Nederlanders

Voor Michel Butter wordt het een jubileumeditie. De atleet van Team Distance  Runners staat dit jaar voor de tiende maal aan de start op de Prins Hendrikkade. Vaak gebruikte Butter de Dam tot Damloop als een laatste serieuze training richting de TCS Amsterdam Marathon. Hij liep dan van tevoren van Zaandam naar Amsterdam, om vervolgens snel het startnummer op te spelden en weer terug te lopen. Dit jaar zal hij de Dam tot Damloop echt als wedstrijd lopen. De 31-jarige Butter start op 5 november in de New York City Marathon.

Het wordt voor Choukoud pas zijn derde deelname aan de Dam tot Damloop. Maar als de Haagse atleet aan de start staat, verkeert hij altijd in goede vorm. Choukoud stond in 2012 voor het eerst aan de start. Hij werd toen 14e in een tijd van 47.09 minuten, nog steeds zijn snelste tijd op deze afstand. Hij richt zich momenteel volledig op de cross. Choukoud wil hoge ogen gooien bij het EK Cross dat half december in Slowakije wordt gehouden.

Andere Nederlandse deelnemers zijn: Edwin de Vries, Ronald Schröer en Bart van Nunen.

De start van de Dam tot Damloop is zondag om 10.19 uur op de Prins Hendrikkade in Amsterdam. De vrouwen starten traditiegetrouw 6.04 minuten eerder dan de mannen, het verschil tussen de parcoursrecords bij de Dam tot Damloop. De wedstrijd is live te volgen op NH en AT5.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Yoga voor hardlopers
Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest