Birhanu Legese wint 33e Dam tot Damloop

door 17 sep, 2017Hardloopnieuws0 Reacties

Select 2024Select 2024

De 33e Dam tot Damloop is vandaag verrassend gewonnen door Birhanu Legese. De Ethiopiër sloeg in de laatste kilometer de concurrentie van zich af en finishte op de Peperstraat in Zaandam als eerste. Hij noteerde op de 10 Engelse Mijl een tijd van 45.35 minuten. Het werd een Ethiopisch onderonsje met landgenoten Yenew Alamirew en Jiksa Tedesse op een tweede en derde plaats. Bij de vrouwen ging de winst naar Mercyline Chelangat uit Oeganda (53.08). De man-vrouw wedstrijd werd gewonnen door Legese. Hij haalde na 12 km de vrouwen al in.

De mannen gingen 6 minuten 4 seconden later van start dan de vrouwen op de Prins Hendrikkade in Amsterdam (het verschil tussen het parcoursrecord bij de mannen en de vrouwen). Een grote kopgroep, met onder andere tweevoudig winnaar Edwin Kiptoo, Michel Butter en Khalid Choukoud begon aan de 16,1 kilometer van Amsterdam naar Zaandam. De Nederlanders gingen voortvarend van start, maar moesten de Afrikaanse lopers toch al voor het 5 km-punt laten gaan. Tot de laatste kilometer bleven zeven atleten bij elkaar, met Kiptoo duidelijk op de voorgrond aanwezig. De beslissing kwam pas in het centrum van Zaandam toen de twee Ethiopiërs, Legese en Alamirew, hun eindsprint inzetten. Op de Dam in Zaandam was duidelijk dat Legese, die snelle halve marathons heeft gelopen, de beste sprint in de benen had. Met een voorsprong van zeven seconden legde hij beslag op de winst.

De Keniaan Edwin Kiptoo kon vandaag voor de hattrick gaan, maar moest zijn vele kopwerk in de laatste kilometer bekopen. Hij kon het tempo van de Ethiopiërs niet meer bijbenen en eindigde naast het podium als vierde (45.53). Khalid Choukoud eindigde als snelste Nederlander als elfde in 47.29 minuten. Michel Butter moest genoegen nemen met een vijftiende plaats in 49.23 minuten.

De vrouwen speelden vandaag geen enkele betekenis om de strijd voor de Grote Zaanse Prijs, die voor de man of vrouw is die als eerste over de streep komt. Na 12 km werden zij in een sneltreinvaart ingehaald door de mannelijke tegenstanders. Maar de onderlinge strijd was interessant. Tot de laatste kilometer waren er nog zes nationaliteiten – Oeganda, Ethiopië, Japan, Burundi, Roemenië en Kenia – die kans maakten om te winnen. Pas in de Peperstraat was duidelijk dat Chelangat de sterkste was. Ze troefde in de laatste meters de Ethiopische Sofia Assefa en Japanse Risa Takenake af. Jip Vastenburg, die het tempo van de kopgroep ruim 10 kilometer kon volgen, kwam blij als achtste binnen. “Ik zie dit echt als een terugkeer”, zei ze na afloop.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Yoga voor hardlopers
Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest