Olympisch en wereldkampioene Almaz Ayana kiest voor rijke traditie Montferland Run

door 2 nov, 2017Hardloopnieuws0 Reacties

Select 2024Select 2024

Wereldrecordhoudster Almaz Ayana loopt op zondag 3 december tijdens de 22 e editie van de Pfixx Solar Montferland Run haar eerste wegwedstrijd in Europa. De Ethiopische topatlete (in 2016 samen met sprintfenomeen Usain Bolt uitgeroepen tot ”beste atleet ter wereld”) is van plan in ’s-Heerenberg een supertijd neer te zetten. Na haar olympische goud van Rio de Janeiro over 10.000 meter in een nieuw wereldrecord, is de 25-jarige Ayana toe aan een nieuwe uitdaging. Zit het verbeteren van het parcoursrecord bij de vrouwen er op zondag 3 december in?

Almaz Ayana verbaasde op 12 augustus 2016 de complete sportwereld in de olympische finale over 10.000 meter met een ongehoord snelle 29.17,45 minuten. Daarmee verpulverde zij het 23 jaar oude wereldrecord van de Chinese Junxia Wang met ruim 14 seconden! Ook dit jaar bewees Ayana met haar wereldtitel van afgelopen augustus in Londen dat op haar geen maat staat. Op deze afstand is zij door niemand, maar dan ook echt niemand bij te houden. (Bij het afgelopen WK in Londen finishte Tirunesh Dibaba – de voormalig wereldrecordhoudster over 15 kilometer – op meer dan 45 seconden (!) als tweede). Nu Ayana in deze wintermaanden meer kilometers maakt is de kans zeer groot dat ze ook op de 15 kilometer zal excelleren.

Rijke verleden

Sinds 2005 staat het parcoursrecord van de Pfixx Solar Montferland Run op 48.32 minuten. Die tijd is gelopen door de Ethiopische Bezunesh Bekele. Het is een indrukwekkend snelle tijd op het prachtige, glooiende parcours langs het Montferlandse bos. In het rijke verleden van deze prestigieuze 15 kilometer wegwedstrijd hebben wereldrecordhoudsters als Lornah Kiplagat (in 2008 winnares in ’s-Heerenberg na 48.49 minuten), hardloopfenomeen Paula Radcliffe (2014) en Meseret Defar (winnares in 2015) zich stuk gelopen op deze supertijd. Ook tweevoudig wereldkampioene op de Marathon Edna Kiplagat lukte het vorig jaar met 48.54 minuten niet; die race werd toen gewonnen door Eunice Kirwa (olympisch zilver op de Marathon). Met 48.37 minuten bleef Kirwa slechts 5 seconden boven het parcoursrecord. Het wordt dus de hoogste tijd voor verbetering van die 48.32 minuten uit 2005.

Internationale pers

Jaar na jaar staan de allerbeste lange-afstandslopers ter wereld aan de start voor de Pfixx Solar Montferland Run. Omdat het om een snelle wedstrijd op een gecertificeerd parcours gaat, omdat de eerste week van december voor wereldtoppers een gunstige week is én omdat de allerbesten op de lange-afstand en Marathon ‘getriggerd’ worden door de bijzondere historie van deze hardloopwedstrijd. Toplopers als Khalid Khannouchi en Wilson Kipsang (beiden voormalig wereldrecordhouder op de Marathon), Abel Kirui (tweevoudig wereldkampioen Marathon), Dennis Kimetto (de huidige wereldrecordhouder op de Marathon) en de Ethiopische supersterren Kenenisa Bekele en Haile Gebrselassie hebben met hun prestaties de internationale pers gehaald en de Monferland Run over de hele wereld bekend gegeven.

De start is jaarlijks om 12.00 uur op de Slotlaan – pal achter Huis (Kasteel) Bergh – en de finish is rond 12.42 uur op de Hofstraat, in het centrum van ’s-Heerenberg. Het parcoursrecord bij de mannen staat sinds 2012 op naam van de Keniaan Geoffrey Mutai.

Binnenkort maakt de organisatie de deelname van de andere internationale toppers bekend. Ook wordt dan duidelijk welke Nederlandse topatleten op zondag 3 december mee doen in ’s-Heerenberg.

Voor meer informatie ga je naar www.montferlandrun.nl.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Yoga voor hardlopers
Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest