Atleten van het jaar zijn bekend en Dafne Schippers Koninklijk Onderscheiden tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau

door 15 dec, 2017Hardloopnieuws0 Reacties

Select 2024Select 2024
Dafne Schippers de Koninklijke Onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Foto: Erik van Leeuwen

Tijdens het Atletiekgala op 14 december in Utrecht heeft atlete Dafne Schippers de Koninklijke Onderscheiding “Ridder in de Orde van Oranje Nassau” uit handen van Bruno Bruins, Minister van medische zorg en sport, mogen ontvangen. Een enorme waardering voor haar topprestaties op wereldniveau en haar ambassadeursrol voor de jeugd. “Jouw verhaal zou zó een musical kunnen zijn. Je bent een voorbeeld voor alle kinderen in Nederland”, aldus de minister.

Wat een enorme eer, dit is echt geweldig! Ik ga ervan genieten

– Dafne Schippers.

De vier atleten van van het jaar 2017

Atlete van het Jaar: Dafne Schippers

Andere genomineerden in deze categorie waren Anouk Vetter met een knappe bronzen medaille op de zevenkamp tijdens de WK Atletiek in Londen en Sifan Hassan die hier het brons op de 5000 meter binnensleepte. Stuk voor stuk leverden deze dames topprestaties in 2017, met als klapper de medailles in Londen. Ze prolongeerde haar wereldtitel op de 200 meter én pakte de bronzen plak op de 100 meter; dat was voor de vakjury voldoende bewijsmateriaal om hun stem aan Dafne te geven. Dafne kreeg de prijs uit handen van de 8-jarige Tim Schuttelaar, die dankzij de Facebook actie van de Atletiekunie naar de WK in Londen mocht.

“Zo schattig en zo leuk dat dit zo met Tim is gedaan! Bedankt allemaal!” – Dafne Schippers.

Atleet van het Jaar: Menno Vloon

Bij de mannen ging het tussen Liemarvin Bonevacia met brons op de 400 meter tijdens de EK Indoor in Belgrado, polsstokhoogspringer Menno Vloon die het Nederlands Record verbeterde naar 5.85m en een knappe zesde plaats op de wereldranglijst inneemt én tienkamper Eelco Sintnicolaas, die het Nederlands Record meerkamp in Götzis aanscherpte naar 8539 punten en hiermee een gedeelde 5e plaats op de wereldranglijst bezet. De 23 jarige Vloon komt als winnaar uit de juryrapporten naar voren en pakt de titel “Atleet van het Jaar 2017”.

Trotse winnaar Menno Vloon: “Ik had het niet verwacht, wel heel erg gehoopt!”

Talent van het Jaar: Jasmijn Lau

2017 kent veel jonge talenten met noemenswaardige prestaties; met name tijdens de EK onder 20 jaar in het Italiaanse Grosseto. In deze categorie namen Jasmijn Lau, die het goud op de 5000 meter op dit EK u20 in Grosseto pakte, Floor Doornwaard die er op deze zelfde 5000 meter met het brons vandoor ging én werpster Jorinde van Klinken met haar knappe zilveren medaille bij het kogelstoten, het tegen elkaar op. Jasmijn Lau, atlete van Ciko ‘66, wordt tijdens het Atletiekgala  “Talent van het Jaar 2017”.

“Ik dacht Jorinde wint het sowieso dus nee, ik had het echt niet verwacht. Ik vind het een enorme eer! Ik wil iedereen bedanken voor de support!” Aldus een enorm blije Jasmijn Lau.

Para atleet van het Jaar: Marlou van Rhijn

Naast twee sterke mannen, wheeler Kenny van Weeghel en verspringer Ronald Hertog, is het blade babe Marlou van Rhijn die de titel “Para atleet van 2017” wint. Haar gouden medaille op de 200 meter én haar zilveren plak op de 100 meter tijdens de WK para atletiek in Londen gaven de doorslag. Hertog behaalde op ditzelfde toernooi het zilver bij verspringen en wheeler Kenny van Weeghel kwam met maar liefst drie medailles thuis: het zilver op de 200 meter, het zilver op de 400 meter en het brons op de 100 meter kon hij allemaal op zijn naam schrijven.

Caroline Feith, manager van Marlou van Rhijn, neemt de prijs namens Marlou in ontvangst. Zij geniet momenteel van een welverdiende vakantie.

Betekenis voor de atletiekcommunity

De verkiezingen geven een afspiegeling van vier atleten die binnen hun categorie in 2017 het meest voor de atletiek community hebben betekend. De atleet die de meeste waarde heeft gecreëerd, de atletieksport het meest heeft gebracht en op zijn of haar manier naar een hoger niveau heeft getild. Dat kan gebaseerd zijn op prestaties op mondiale toernooien, dat kan echter ook andere beweegredenen hebben.

Over de verkiezingen

De vakjury, bestaande uit gerenommeerde sportjournalisten van landelijke media, experts en oud-atleten uit de atletiekwereld én één publieksstem, hebben hun stem laten gelden en de uitslag voor 2017 bepaald. De peildatum voor de verkiezingen gaat over het voorgaande atletiekseizoen, 1 oktober 2016 tot en met 30 september 2017. De genomineerden zijn voorgedragen door de Technische Staf van de Atletiekunie, mede gebaseerd op uitzonderlijke prestaties en positie wereldranglijst.

(Persbericht Atletiekunie)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Yoga voor hardlopers
Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest