.

Topatleten klaar voor de strijd in Egmond

door 12 jan, 2018Hardloopnieuws0 Reacties

SportSport

Tijdens de persconferentie in Restaurant ZilteZoen in Egmond aan Zee werd vandaag vooruitgeblikt op de 20e editie van AGU Egmond-Pier-Egmond en de 46eSaucony Egmond Halve Marathon. Laurens ten Dam en Jasper Ockeloen waren als favorieten voor AGU Egmond-Pier-Egmond aanwezig. Abdi Nageeye, Michel Butter en Tadelech Bekele spraken hun verwachtingen uit voor de Saucony Egmond Halve Marathon.

AGU Egmond-Pier-Egmond

Het sportieve weekend in de Noord-Hollandse badplaats begint op zaterdag met de strandrace AGU Egmond-Pier-Egmond, waar 3.500 deelnemers zich voor hebben ingeschreven. Jasper Ockeloen mag worden gezien als de topfavoriet voor de winst. De Europees Kampioen Strandrace staat morgen vol vertrouwen aan de start: “Het nieuwe parcours met twee extra technische passages ligt mij goed. In het technische gedeelte ben ik beter dan de gemiddelde strandracer. In Castricum aan Zee ben ik bijvoorbeeld ooit met fiets en al over de strandbalen gesprongen. Toch zitten er veel goede renners in deze race, die ik moet gaan verslaan.”

Voor Laurens ten Dam is het nieuwe parcours lastiger: “Ik ben geen specialist in het strandrijden, de technische stukken zijn moeilijker voor mij en had daarom liever meer kilometers over het strand gereden. Ik denk dat Jasper en Sebastian (red. Langeveld) samen gaan strijden om de beker. Toch rij ik hier altijd graag mee. Het is de eerste keer in het nieuwe jaar dat je weer je nummer mag opspelden.”

De wedstrijd start morgenochtend om 9.00 uur, voor het eerst in de historie zo vroeg in verband met het getij. Het zal een strijd worden tussen de beste Nederlandse en Belgische strandrijders. In het sterke deelnemersveld, staan naast Ockeloen, Ten Dam en Langeveld onder andere Ronan van Zandbeek (Nationaal Kampioen strandrace), Jordy Buskermolen (winnaar editie 2017), Thijs Zonneveld (winnaar Hoek van Holland – Den Helder) en Bram Rood (2e in KNWU Strandrace Topcompetitie) aan de start.

Bij de vrouwen is organisator Le Champion zeer verheugd met de komst van Ellen van Dijk, meervoudig wereldkampioene en regerend Europees kampioene tijdrit op de weg. De wereldtopper krijgt concurrentie van de huidige Europees kampioene strandracen, Pauliena Rooijakkers (tevens winnares van de vorige editie van AGU Egmond-Pier-Egmond), Nina Kessler (vorig jaar 2e in Egmond) en Sunweb renster Rozanne Slik (2e Hoek van Holland – Den Helder). Nieuw dit jaar is dat de dames iets later in een eigen startvak van start gaan. Zo krijgt het damesveld een eigen wedstrijd met minder inmenging van de mannen.

Saucony Egmond Halve Marathon

Een dag later klinkt om 12.16 uur het startschot van de Saucony Egmond Halve Marathon, waar een recordaantal van 18.100 deelnemers aan meedoet. De vrouwen bijten het spits af, waarbij de grootste kanshebster de Ethiopische Tadelech Bekele is. De winnares van de TCS Amsterdam Marathon is blij weer terug te zijn in Nederland en kijkt ernaar uit om zondag langs het strand te lopen.

In het kader van de man-vrouw wedstrijd starten de mannen 9.17 minuten later dan de vrouwen (het verschil tussen beide parcoursrecords). Egmond is een wedstrijd anders dan andere wedstrijden, dat beaamt ook Michel Butter: “Dit soort wedstrijden liggen mij goed, ik hou wel van een man tegen man gevecht. De elementen maken het bijzonder, waardoor ook subtoppers lang mee kunnen komen in de kopgroep. Dat is de charme van Egmond en het is voor mij bovendien een echte thuiswedstrijd.”

De grote vraag is dus hoelang de Nederlandse toplopers tegenstand kunnen bieden aan de Keniaanse favorieten: Edwin Kiptoo (winnaar Dam tot Damloop 2015 en 2016), Leonard Langat (razendsnel PR halve marathon van 59.18) en Ronald Kirui.

Abdi Nageeye heeft al vaak dichtbij de overwinning gezeten. Vorig jaar verloor hij nipt in de eindsprint van Dawit Wolde. “Ik vind Egmond een van de mooiste hardloopwedstrijden, met name in de duinen wordt er altijd loeihard gelopen. Ik hoop zondag weer het podium te halen.”

Live te volgen

Beide evenementen zijn te volgen via een livestream in de app en op de website: www.aguegmondpieregmond.nl en www.sauconyegmondhalvemarathon.nl. Ook RTV 80 zendt de evenementen live uit (Ziggo kanaal 44). Op zondagavond is tevens een samenvatting van de wedstrijd halve marathon te zien in NOS Studio Sport.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook

Singelloop Enschede plant voedselbos aan in Boekelo

Singelloop Enschede plant voedselbos aan in Boekelo

Op zaterdag 10 december steken tientallen vrijwilligers de schop in de grond en wordt het Singelloop-voedselbos aangeplant in Boekelo (gemeente Enschede). Het goede doel van de Menzis Singelloop Enschede kon dit jaar op zoveel donaties rekenen dat...

Eliud Kipchoge maakt in 2023 Marathondebuut in Boston

Eliud Kipchoge maakt in 2023 Marathondebuut in Boston

Foto: NN Running Team NN Running Team-atleet Eliud Kipchoge maakt volgend jaar op 17 april zijn Boston Marathondebuut. De Keniaanse wereldrecordhouder op de Marathon zet de volgende stap in zijn legendarische carrière die al heeft geleid tot vier...

Pin It on Pinterest