Edwin Kiptoo wint Egmond Halve Marathon 2018

door 14 jan, 2018Hardloopnieuws0 Reacties

SportSport

De Saucony Egmond Halve Marathon werd vandaag gewonnen door Edwin Kiptoo. Na een razendsnelle start wist de 24-jarige Keniaan de wedstrijd om te toveren in een one man show. Geen enkel moment kwam zijn overwinning in gevaar, in een tijd van 1.02.36 kwam hij als eerste over de eindstreep op de boulevard van Egmond aan Zee. Vlak daarvoor had hij de Ethiopische Zeyneba Yemer ingehaald, die met de prijs voor beste vrouw naar huis ging (1.12.19). Beste Nederlander was Abdi Nageeye in 1.04.34 (4e overall) en de Egmondse Jill Holterman eindigde als eerste Nederlandse vrouw in 1.15.21 (6e overall).

De omstandigheden in Egmond aan Zee waren vandaag goed. Met zo’n 3 graden was het fris, maar met weinig wind lag het tempo in de wedstrijd hoog. Waar bij vorige edities vaak een grote kopgroep lange tijd bij elkaar blijft, werd het wedstrijdveld nu direct uit elkaar getrokken door de Afrikaanse lopers. Samen met Leonard Langat lag Edwin Kiptoo al snel op kop. Op het strand is het zoeken naar het juiste spoor, Kiptoo en Langat laten zich echter niet tegenhouden door het rulle zand. Tot het 5 km-punt wordt het een man tegen man gevecht, maar Kiptoo blijkt te sterk en Langat laat hem gaan. Vanaf dat moment domineert Kiptoo de wedstrijd en loopt hij op ongenaakbare wijze alleen naar de finish. Langat geeft daarachter de tweede positie niet meer weg, hij finisht in 1.04.15. Derde wordt Ronald Kirui in 1.04.36. Abdi Nageeye greep dit jaar naast het podium: “Ik moest al snel lossen, dit waren echte halve marathonlopers met meer snelheid in de benen. Toch heb ik lekker en goed gelopen. Ik wist in de laatste 4 km nog te versnellen en dichterbij te komen, al met al ben ik tevreden.” Michel Butter was tweede Nederlander in 1.05.42 en Ronald Schröer derde Nederlander in 1.06.18.

Vrouwen

De race bij de vrouwen was een stuk spannender. Vijf Afrikaanse loopsters namen direct op het strand hun positie in de kopgroep in: Tadelech Bekele, Zeyneba Yemer, Enatnesch Alamrew, Evaline Chirchir en Hawi Megersa. Ruth van der Meijden probeerde nog aan te sluiten, maar moest dat plan al snel laten varen. Op het strand liepen de dames kop over kop, om energie te sparen voor de terugweg door de duinen. Uiteindelijk duurt het tot de laatste meters voordat iemand het aandurft om weg te lopen. Het is de jonge Yemer die wegsprint van de andere vrouwen en met de winst aan de haal gaat. Ze noteert een tijd van 1.12.19. De tweede plek op het erepodium werd ingenomen door Eveline Chirchir (1.12.26). De grote favoriete Tadelech Bekele moest genoegen nemen met de derde plek (1.12.29). De top drie bij de Nederlandse vrouwen: Jill Holterman (1.15.21), Andrea Deelstra (1.16.07) en Ruth van der Meijden (1.16.44).

Meer deelnemers dan ooit

Een recordaantal van 18.200 deelnemers genoten vandaag van de schitterende kilometers over het strand en door de duinen van Egmond aan Zee. Het goede weer zorgde er bovendien voor dat het publiek in groten getale langs de kant de lopers stond aan te moedigen. Le Champion kijkt met een zeer goed gevoel terug op deze prachtige editie. De volgende editie van de Saucony Egmond Halve Marathon vindt plaats op zondag 13 januari 2019.

Kijk hier voor de volledige uitslag

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook

Pin It on Pinterest