Bekendmaking overtreding dopingreglement Jasmijn Lau + reactie van Lau

door 1 feb, 2018Hardloopnieuws0 Reacties

Jasmijn Lau

Foto: Orange Pictures

Gisteren heeft de IAAF bekend gemaakt dat op 23 juli 2017 de Nederlandse junior atlete Jasmijn Lau een overtreding van het doping reglement heeft begaan. Aan deze overtreding is de beoordeling ‘no fault or negligence’ toegevoegd, wat zoveel betekent als ‘geen fouten of nalatigheid toe te rekenen aan de atleet in kwestie’. Jasmijn Lau kreeg een eendaagse diskwalificatie opgelegd voor 23 juli 2017.

In de zomer van 2017 liep Jasmijn Lau op de Europese Junioren Kampioenschappen in het Italiaanse Grosseto. Bij de gebruikelijke dopingtest na haar gewonnen race op de 5.000 meter is een positief testresultaat verschenen. Een in  opdracht van de IAAF uitgevoerd onderzoek door de Dopingautoriteit heeft vervolgens aangetoond dat dit resultaat werd veroorzaakt door het nuttigen van een thee waarvan zij niet kon weten dat deze een verboden stof bevatte. De overtreding wordt daarom aangemerkt als niet verwijtbaar aan de atleet waardoor geen schorsing is opgelegd; wel wordt een diskwalificatie van de betreffende race van kracht.

Reactie Jasmijn Lau:

Kun je kort uitleggen wat er is gebeurd?
Jasmijn: “Vlak voor vertrek naar de Europese Junioren Kampioenschappen in Grosetto in Italië heb ik van een goede kennis thee gekregen, zogezegd om me geluk te brengen. Die thee heb ik op de wedstrijddag gedronken, voorafgaand aan de 5.000 meter die ik won.” 

Hoe heb je de afgelopen periode beleefd?
“Na de EJK ben ik op vakantie gegaan. Ik hoorde vlak na mijn vakantie over de positieve uitslag van de test. Het was echt een vervelende periode. Gelukkig hebben mijn moeder en mijn coach Honoré Hoedt heel goed geholpen en dat gaf veel steun. Al vrij snel hoorde ik dat mij geen schuld trof en dat was natuurlijk een enorme opluchting. Daardoor kon ik het redelijk afsluiten.”

Wat vind je ervan dat je gediskwalificeerd bent? 
“De diskwalificatie van mijn prestatie in Grosetto is door de IAAF niet eerder gemeld aan mij. Ik vind het echter ook geen verrassing. Dat ik nu eventueel de Europese titel verlies vind ik jammer, maar het maakt me verder niet heel veel uit. Ik weet dat ik op die dag het snelste heb gelopen van de deelnemers, en dat blijft voor mezelf staan.”

Hoe ga je nu verder?
“Ik vond het moeilijk om dit lange tijd niet te kunnen bespreken met mijn omgeving, inclusief mijn vrienden en trainingsmaatjes. Ik ben opgelucht dat deze vervelende kwestie nu is afgerond en laat het nu achter me. Ik ga me graag weer volledig richten op wat ik het allerliefste doe: hardlopen in de Arnhemse bossen.” 

(Persbericht Atletiekunie)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops
Yoga voor hardlopers

Lees ook

Sabastian Sawe wint de Montferland Run

Sabastian Sawe wint de Montferland Run

De 25e editie van de 15 kilometer lange Pfixx Solar Montferland Run is gewonnen door de favoriet Sabastian Sawe. De regerend wereldkampioen halve marathon kwam met grote voorsprong als eerste over de finishlijn in ’s-Heerenberg. Bij de vrouwen ging...

Pin It on Pinterest