Utrecht Science Park Marathon in linker rijtje

door 15 mrt, 2018Hardloopnieuws0 Reacties

Runningdirect.nl

 

Utrecht Marathon

‘Battle of East Africa’ kleurt editie 2018

Zondag 18 maart 2018 wordt de 37e editie van de Utrecht Science Park Marathon gehouden. Daarop vooruitlopend werd donderdagochtend in het Ibis Hotel Utrecht een persconferentie gehouden met organisator Arjen de Ruyter van 20Knots, Jos Hermens van Global Sports Communication en een drietal topatleten: twee Afrikaanse marathonlopers en één ‘local hero’ die het op de halve marathon tegen de ervaren Koen Raymaekers gaat opnemen. De Ruyter startte met een toelichting op de wedstrijd zelf.

Organisator Arjen de Ruyter: ‘Meer dan 6000 inschrijvingen’

De Ruyter vertelde dat het marathonparkoers dit jaar ongewijzigd is ten opzichte van 2017. Dit betekent dat vanaf het Utrecht Science Park de lopers via het Wilhelminapark, de Maliebaan en de Nieuwe Gracht naar de Utrechtse binnenstad lopen. Daar voert de route onder de Dom door, waarna via de Catharijnesingel, de Gansstraat en de Koningsweg de prachtige natuur van Amelisweerd en het dorp Bunnik wordt aangedaan. Na 21,1 kilometer mogen de marathonlopers nóg een keer genieten van dit schitterende parkoers, om uiteindelijk aan de Cambridgelaan in het Utrecht Science Park te finishen. De organisator bedankte bij voorbaat de gemeenten Utrecht en Bunnik, die met de organisatie meewerken en meedenken. Zo worden er bijvoorbeeld geen werkzaamheden ingepland in deze periode op het parkoers. Ook de omwonenden zijn inmiddels goed gewend aan de bijzondere marathonzondag.

Wandeltrend

De Ruyter kondigde voor 2019 aan dat ook wandelen zal worden gekoppeld aan ‘Utrecht’: ,,We zien een trend bij diverse andere loopevenementen die wandelen koppelen aan een bestaand hardloopevenement. Diverse consumenten maar ook vanuit diverse geledingen in Utrecht is de vraag gekomen of we hier voor open stonden. We waren het al van plan dus gaan we het volgend jaar ook doen.” In een later stadium zullen de routes bekend worden gemaakt en of het op zaterdag of zondag wordt gehouden.

Extra informatie over het verwachte koude weer

Uitgebreid werd stilgestaan bij het koude weer dat voor zondag verwacht wordt. Met name de harde oostenwind en lage temperatuur is daarbij een punt van aandacht. De organisatie heeft aanvullende maatregelen genomen en een extra informatiebulletin vervaardigd, waarin een advies wordt gegeven hoe om te gaan met de weersomstandigheden. Bekijk hier wat tips over hardlopen in koud weer.

Jos Hermens: ,,Utrecht heeft heel veel potentie”

Jos Hermens hield een enthousiaste inleiding over zijn keuze om te investeren in de Utrecht Science Park Marathon. Onderzoek heeft uitgewezen dat de stad en regio Utrecht – na Londen – de meest innovatieve en competitieve regio van Europa is, dat er heel veel potentie is en Utrecht op vele gebieden mooie stappen vooruit maakt, zo hield hij de toehoorders voor: ,,Voeg daarbij de centraal gelegen positie van deze mooie stad, dan ligt er de komende jaren een prachtige uitdaging voor ons om de Utrecht Science Park Marathon net als FC Utrecht in het linker rijtje te krijgen. Concreet, van plek 9 naar plek 4 op de Nederlandse marathonranglijst, na Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven. Om uiteindelijk ook de landskampioen voorbij te gaan”, aldus Hermens.

Battle of East Africa

Met vier snelle marathonlopers uit Oost Afrika wordt dit jaar aangekoerst op een tijd van rond de 2.14 à 2.16 uur. Iedere loper van het kwartet komt uit een ander land: Ethiopië, Kenia, Oeganda en Eritrea. Het wordt daarmee een ‘Battle of East Africa’, aldus atletenmanager Jurrie van der Velden van Global Sports Communication. Twee van de marathonlopers vertelden tijdens de persconferentie over hun plannen voor zondag. David Cherop (31) uit Oeganda is de oudere broer van Olympisch en wereldkampioen marathon Stephan Kiprotich. Cherop raakte geïnspireerd door zijn successen en startte pas in 2012 met marathonlopen: “Als mijn broer het kan, waarom ik dan niet?”. De jonge Jackson Rutto (24) uit Kenia kreeg zijn inspiratie van zijn coach William Kiplagat, oud-winnaar van de marathons van Rotterdam en Seoul. “Een echte beroemdheid.” Van der Velden benadrukte het gegeven dat alle vier marathonlopers van het NN Running Team aan elkaar gewaagd zijn en het een mooie strijd om de winst belooft te gaan worden. Richttijd is een doorkomst halverwege van 1.07.30. Dat biedt meteen perspectieven voor de snelste lopers op de halve marathon, die tegelijkertijd van start gaat. Hieraan neemt de uiterst ervaren lange afstandsloper Koen Raymaekers uit Cothen deel. Eén kansrijke clubgenoot van Raymaekers’ Hellas Utrecht is Lars Cazander. Hij lichtte in de persconferentie toe met Raymaekers mee te willen gaan, wellicht in het aanvangstempo van de marathonlopers, en goede hoop te hebben het Raymaekers moeilijk te kunnen maken.

Utrecht Science Park trotse hoofdsponsor

Utrecht Science Park is ook dit jaar – voor de vierde achtereenvolgende keer – trotse hoofdsponsor. Directeur Jan Henk van der Velden kijkt uit naar zondag: “Wij zijn trots op het grote aantal deelnemers aan de Utrecht Science Park Marathon, een event waarbij breedtesport nu ook met internationale topsport wordt gecombineerd. De Utrecht Science Park Marathon is niet zomaar een sportevenement. Op het sciencepark werken we samen aan het verbeteren van gezondheid en kwaliteit van leven. Door met kennispartners Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht en UMC Utrecht en Sportcentrum Olympos en KWF Kankerbestrijding samen te werken, geven we samen inhoud aan het evenement. Zo organiseerde het UMC Utrecht een sportmedisch symposium en verbindt het Wilhelmina Kinderziekenhuis zich aan de WKZ Kidsrun. KWF Kankerbestrijding haalt geld op voor kankeronderzoek wat weer besteed wordt in onderzoek in het Utrecht Science Park. De marathon maakt met de prachtige route een mooie verbinding met de stad en regio Utrecht en past naadloos bij het Utrechtse ‘Healthy Urban Living’.”

Programma

Zondagmiddag 18 maart 2018 om half één precies starten de atleten met de langste adem na het startschot met hun marathonavontuur. De 37e editie van de marathon vormt het hoogtepunt van de Utrecht Science Park Marathon 2018, waarin tal van andere afstanden worden opgevoerd, zoals de halve marathon (die gelijktijdig met de hele marathon start), de 10 RTV Utrecht kilometer, de  ROC Midden Nederland 5 kilometer en voor kids de Wilhelmina Kinderziekenhuis 1km en 1,7km. Voor ieder wat wils dus. Om kwart voor tien zondagochtend klinkt het eerste startschot, voor de ROC Midden Nederland 5km. De Utrecht Science Park Marathon heeft als goed doel de strijd tegen kanker. Als Team KWF dragen lopers met iedere kilometer bij aan onderzoek in de race tegen kanker. Omdat we niet willen accepteren dat niet iedereen de finish haalt. Iedereen kan mee doen. Laat je sponsoren voor kankeronderzoek!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Yoga voor hardlopers

Lees ook

Ruim 13.000 deelnemers genieten van Singelloop Utrecht

Ruim 13.000 deelnemers genieten van Singelloop Utrecht

Op zondag 1 oktober liepen meer dan 13.000 deelnemers de populaire Lindahl’s Singelloop Utrecht. Het was de 71e editie van de oudste stratenloop van Nederland. Een zonnig loopfeest om van te genieten met afstanden voor jong en oud. De dag begon met...

Zonnige 34e editie van de CZ Tilburg Ten Miles

Zonnige 34e editie van de CZ Tilburg Ten Miles

Of je nu je persoonlijk record komt verbreken of komt voor de Brabantse gezelligheid: de CZ Tilburg Ten Miles is altijd fantastisch. Zo ook de 34e editie op zondag 24 september 2023. Met meer dan 11.000 deelnemers aan de start van de diverse...

Stem mee voor Atleet van het Jaar 2023 (longlist)

Stem mee voor Atleet van het Jaar 2023 (longlist)

Foto: Atletiekunie Het jaar 2023 was een mooi atletiek jaar, het einde daarvan is bijna in zicht en dat betekent dat we de komende tijd kunnen gaan terugblikken. We gaan de individuele prestaties van onze Nederlandse atleten nog eens goed bekijken....

Pin It on Pinterest