Gouden Enschede Marathon kent recorddeelname

door 20 apr, 2018Hardloopnieuws0 Reacties

Select 2024Select 2024

Het wordt prachtig weer, er is een recorddeelname op de hele marathon, er is een nieuw parcours én er is een bijzonder jubileum te vieren. Kortom, de gouden editie van de Enschede Marathon belooft komende zondag een geweldig loopfeest te worden. Met vijftig jaar is de Enschede Marathon de oudste marathon van Nederland, al is daar weinig van te merken. Het evenement is springlevend: er staan komende zondag ruim 10.000 lopers aan de start. Het is een mooi afscheidscadeau voor Joop Hassink, de voorzitter van het bestuur, die na deze editie afscheid neemt. “Een mooier moment om te stoppen is er niet”, aldus Hassink. “Het laat zien dat de Enschede Marathon zich voortdurend is blijven vernieuwen en meer dan ooit leeft in Twente!”

Nieuw parcours

Al zijn het komende zondag natuurlijk niet alleen regionale lopers die aan de start staan. “De Enschede Marathon spreekt veel lopers aan vanwege het snelle parcours en de geweldige sfeer”,
zegt eventmanager Sandra Melief. “Er doen dit jaar maar liefst 31 verschillende nationaliteitenmee. Ook zien we steeds meer deelname uit Duitsland, dit jaar zijn er 570 Duitse lopers.” Een belangrijke oorzaak van de groei in deelname op met name de hele marathon is het vernieuwde parcours, dat de lopers van de hele marathon in de tweede ronde langs tal van highlights van de stad Enschede voert. “Met het nieuwe parcours is een langgekoesterde wens van zowel deelnemers als organisatie in vervulling gegaan”, zegt Melief. “De marathonlopers komen in hun tweede ronde onder meer langs de Grolsch Veste, de fietssnelweg F35, langs de Universiteit Twente en door het G.J. van Heekpark, dat – en dat is ook heel bijzonder – dit jaar precies honderd jaar bestaat.”

Tentoonstelling

Het G.J van Heekpark is niet alleen jarig dit jaar, maar is ook de plek waar ooit, op 12 juli 1947 het allereerste startschot van de Enschede Marathon klonk. “Het was daarom niet meer dan logisch dat we ervoor kozen om dit jaar door het park te lopen”, zegt Melief. Ook vindt er vanaf 20 april een speciale Enschede Marathon-tentoonstelling plaats in het park. “Je kunt er foto’s bewonderen van vijftig jaar geleden”, vertelt Melief. “En natuurlijk genieten van de oase van rust binnen de drukte van Enschede.”

Topveld dames

Twee jaar geleden sloeg de Enschede Marathon een nieuwe weg in door een topveld samen te stellen bij de vrouwen. Ook dit jaar zet de organisatie in op een sterk damesveld. De Enschede Marathon werkt daarbij samen met Volare Sports uit Voorthuizen. Marieke en Hannah van de Veen (dochters van de bekende atletenmakelaar en oprichter van Volare Gerard van de Veen) hebben voor Enschede een veelbelovend lopersveld samengesteld met zes toploopsters uit Kenia: Lineth Chepkurui, Pauline Njeri, Sofia Chesir, Hildah Cheboi, Kellen Waithira en Milliam Ebongon, en drie uit Ethiopië: Hirut Gebremikaiel, Tsehay Maru, Bentu Wodajo. Lineth, Pauline, Hildah en Milliam maken in Enschede hun marathondebuut. Met name van Lineth en Milliam wordt veel verwacht aangezien beide loopsters een uitstekende voorbereiding hebben gehad. Voor Pauline is het niet alleen haar eerste marathon, maar ook de eerste serieuze wedstrijd na de  geboorte van haar kind.

Ook de loopsters die al eerder een marathon hebben gelopen zouden wel eens kunnen verrassen, aangezien Enschede een sneller parcours heeft dan voorgaande jaren. Zo zit het stuk van Glanerbrug naar Enschede, dat vals plat omhoog liep, dit jaar al aan het begin en wordt het andersom gelopen. En omdat de hele en de halve marathon tegelijk starten, lopen de lopers van de hele marathon langer in een groep.

Twentse atleten

De verwachting is dat de strijd om de winst op de hele marathon bij de mannen zal gaan tussen twee Marokkaanse lopers: Hicham el Barouki met een pb van 2 uur 14 en Mohamed Oumaarir
met een snelste tijd van 2 uur 18. Naast deze buitenlandse lopers zullen er uiteraard ook diverse Twentse toppers aan de start staan, zoals Caimin Stevens, Arnold Klieverik, Richard Loendersloot, Leon Sanderman, Wout van der Boom en Nico Klein Poelhuis. Veterane Ingrid Prigge uit Borne, meervoudig winnares van zowel de hele als de halve marathon, start dit gouden jaar weer op de hele afstand. Zij gaat daarbij, begeleid door o.a. pacer Joop Vriend, voor een tijd onder de drie uur maar is ook van plan van iedere kilometer te genieten. Op de halve marathon zullen Koen Vossers, Wouter Doesburg en Bas Stigter uitmaken wie de hoogste trede van het erepodium mag beklimmen. Bij de vrouwen is Lisanne Meuleman uit Enschede (onlangs nog 4e op het NK halve marathon in Venlo) favoriet.

Feest

Na afloop van de marathon kan iedereen bijkomen, nagenieten en napraten bij Het Zware Benenfeest op het Van Heekplein, waar café De Uitloop van 10.00 tot 17.00 uur geopend is. Het
café is voor iedereen toegankelijk, dus ook supporters zijn van harte welkom. Tussen 11.00 en 14.00 uur zal DJ Marc Vano zorgen dat de vermoeide benen weer in beweging komen. “Of je nu loper of bezoeker bent, iedereen is welkom bij deze afterparty”, benadrukt Melief. “Zo kunnen we samen proosten op al die gouden topprestaties die geleverd zijn!”

Kijk voor meer informatie op www.enschedemarathon.nl.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Yoga voor hardlopers
Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest