Hicham el Barouki en Kellen Waithira winnen Gouden Enschede Marathon

door 23 apr, 2018Hardloopnieuws0 Reacties

Select 2024Select 2024

Enschede Marathon winnaar Hicham el Barouki

De zon scheen gisteren nog uitbundig, er was volop sfeer langs de route en in de stad, het nieuwe parcours bleek een goede keuze en er was een recorddeelname op de hele Marathon. Het werd de 50ste editie van de Enschede Marathon met het gouden feestje dat de organisatie voor ogen had.

Sandra Melief, eventmanager Enschede Marathon, kijkt dan ook “meer dan tevreden” terug op de jubileumeditie van afgelopen zondag. “Je kunt van te voren nog zulke goede plannen en draaiboeken maken, pas op de dag zelf blijkt of het allemaal werkt. Maar de vernieuwde route pakte heel goed uit, net als de gezamenlijke start van de hele en halve marathon. Ik heb na afloop alleen maar positieve reacties gehoord.”

Record

Want de Enschede Marathon mag dan de oudste marathon van Nederland en zelfs van West-Europa zijn, dat betekent niet dat je als organisatie rustig achterover kunt leunen. “Integendeel zelfs”, zegt Melief, “vernieuwing blijft superbelangrijk. We hebben vandaag laten zien dat de marathon meer dan ooit leeft in Enschede. Dit jaar stonden er in totaal ruim 1.100 deelnemers aan de start van de hele marathon, een absoluut record.” De deelnemers komen overigens niet uitsluitend uit de regio.= “Nee, ze komen ook van ver daarbuiten. Dit jaar telden we onder de in totaal 11.200 lopers maar liefst 31 verschillende nationaliteiten. Ook opmerkelijk is de sterke toename van lopers uit Duitsland: dat waren er ruim zeshonderd.”

Zon

Er was zondag een beetje wind, des te meer zon en dus oplopende temperaturen. Voor de toeschouwers geweldige omstandigheden, voor de lopers viel het, zeker later op de dag soms niet
mee. Uiteraard had de organisatie gezorgd voor ruim voldoende spons- en waterposten, die de lopers de nodige verkoeling boden. “Voor de sfeer langs het parcours was het mooie weer natuurlijk ideaal”, zegt Melief. “Maar veel lopers hadden het zwaar, zeker de laatste kilometers. Bij dit soort omstandigheden is het superbelangrijk om te blijven drinken en jezelf niet over de kop te lopen.” Ondanks de warmte is alles prima verlopen tijdens de marathon. Op een aantal onwel wordingen en uitdrogingsverschijnselen na waren er op geen noemenswaardige calamiteiten. “Daar zijn we als organisatie natuurlijk heel blij mee. Geweldig ook om te zien hoeveel vrijwilligers en professionals op zo’n dag onvermoeibaar in touw zijn om het evenement in goede banen te leiden.” Na afloop konden de lopers en hun supporters alle vermoeidheid eruit dansen op het Zware Benenfeest in (het tijdelijke) café De Uitloop op het Van Heekplein. “Daar kon iedereen het vocht weer aanvullen en proosten op zijn of haar gouden prestatie!”

Enschede Marathon winnares Kellen Waithira

Winnaars

Bij de HumanCapitalCare Marathon lag, en dat is na twee jaar al bijna een traditie, de focus op de vrouwelijke topatleten. Daarvoor werd ook dit jaar samengewerkt met Volare Sports uit Voorthuizen, dat een sterk lopersveld samenstelde met negen snelle dames: zes uit Kenia en drie uit Ethiopië. Bij de mannen moest het vuurwerk komen van twee toplopers uit Marokko. “Mede hierdoor was de hele marathon een spannende wedstrijd om naar te kijken” zegt Melief.

Winnaar van de HumanCapitalCare Marathon was Hicham el Barouki uit Marokko. Na een spannende eindstrijd won hij in een tijd van 2:26:18. Winnares van de HumanCapitalCare Marathon was Kellen Waithira uit Kenia in een tijd van 2:34:06. Snelste loper bij de In het Veld Halve Marathon was Menis Georgios. Hij liep de 21,1 kilometer in een tijd van 1:07:33 Snelste vrouw op deze afstand was Rempouli Ourania, in een tijd van 1:17:20.

SKE KidsRun

Op zondagochtend werden in diverse wijken in Enschede de KidsRUNs (1 of 2 kilometer) gehouden. Een populair onderdeel van de Enschede Marathon, zo bleek, want er stonden honderden jonge sportievelingen aan de start. Melief: “Geweldig om te zien hoe het evenement leeft in de stad en hoeenthousiast ouders en kinderen zijn. Daar zijn we blij mee, want de kinderen van nu zijn de deelnemers van de toekomst.”

Twents kampioenschap

Vast onderdeel van de Enschede Marathon is het Twents Kampioenschap. Bij de mannen was Leon Sanderman uit Rijssen de snelste Twentenaar, bij de dames was dat Ingrid Prigge uit Borne.

Combi klassement Apeldoorn – Enschede

De Midwinter Marathon Apeldoorn en de Enschede Marathon – de twee oudste nog bestaande hardloopevenementen van Nederland – daagden ook dit jaar de lopers uit voor een
combinatieklassement van beide afstanden De deelnemers liepen op 4 februari – als voorbereiding op Enschede – de Asselronde (25km) in Apeldoorn en afgelopen zondag de marathon in Enschede, waarna de tijden bij elkaar op werden geteld Bij de mannen wist Tom Driessen zijn concurrenten ver voor te blijven. Tom liep beide evenementen in een totaaltijd van 4:35:05 De nummer 2 en 3, Edwin Veenstra en Edwin Vos klokten 4:42:20 en 4:52:06. Bij de vrouwen won Ingrid Prigge het klassement met een tijd van 4:48:16 gevolgd door Maureen Houtman met een tijd van 5:22:05. Op de derde plek eindigde Augüsta van Hoogdalem met een tijd van 5:42:55.

Eindhoven Atletiek wint verenigingsklassement Enschede Marathon

Atletiekvereniging Eindhoven Atletiek uit Eindhoven eindigde tijdens de Enschede Marathon op de eerste plek in het verenigingsklassement. Eindhoven Atletiek verscheen met 5 deelnemers aan de start. Ook LAAC Twente uit Oldenzaal en AC TION uit Enschede verschenen met meerdere hardlopers aan de start van de hele marathon. Uiteindelijk bedroeg het verschil tussen de  nummers één en twee zo’n 31 minuten.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Yoga voor hardlopers
Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest