Marathonsteden Index 2018: Overzicht van aanstaande marathons en bijhorende kosten

door 2 mei, 2018Hardlooptips0 Reacties

Select 2024Select 2024

Op 22 april stonden er bijzonder veel marathons op het programma met als voornaamste die van Londen, Madrid, Antwerpen, Wenen, Warschau en ook in ons eigen Enschede. Nu blijkt met name het lopen van een (halve) marathon in het buitenland steeds populairder te worden onder Nederlandse lopers. De routes doen doorgaans vele bezienswaardigheden aan en tonen de stad vanuit een schitterend perspectief. Maar welke marathonsteden staan er dit jaar eigenlijk nog op het programma en wat moet je ongeveer rekenen voor zo’n marathon stedentrip? HomeToGo zocht het uit en creëerde een overzicht van aanstaande Europese marathons. Om lopers verder op weg te helpen werden ook de gemiddelde inschrijf, verblijf- en reiskosten van iedere marathon onderzocht. Deze zijn vervolgens verwerkt in een prijs per kilometer berekening (totale kosten ÷ 42 km).

Marathonsteden Index 2018

©Truls Tiller @Midnight Sun Marathon

De Maratón de Málaga is het voordeligst

De voordeligste Europese marathon uit de lijst is de Maratón de Málaga. Deze marathon wordt beschouwd als een van de beste marathons in Spanje en neemt je mee door het historische centrum en de boulevard van deze zuidelijke havenstad. De gemiddelde prijs voor een accommodatie (2 tot 4 personen) bedraagt hier voor twee overnachtingen zo’n 70 euro en ook de inschrijvingskosten liggen niet hoog met slechts 40 euro. Daarnaast zijn ook de retourvluchten naar Malaga vanaf Schiphol relatief voordelig. Een betere reden voor een ‘marathon stedentrip’ kunnen wij niet bedenken en je hebt nog tot september om je voor te bereiden.

De Midnight Sun Marathon is het duurst

De duurste marathon is meteen wel een van de meest speciale uit de lijst. De Midnight Sun Marathon in Noorwegen wordt namelijk pas ’s avonds gehouden terwijl de zon nog altijd schijnt op de prachtige Noorse bergen. Daarnaast is deze marathon ook de meest noordelijk gelegen marathon uit deze lijst. Om deel te nemen zal je dan ook helemaal naar het noorden van Noorwegen moeten afreizen wat de deelname ook direct zo prijzig maakt. De reiskosten zijn zo’n 450 euro en ook de inschrijfkosten liggen met 88 euro relatief hoog.

Volledige uitkomsten en methodologie staan vermeldt Hometogo.nl/marathon.


 Methodologie:

Prijs per kilometer = (Accommodatiekosten + Inschrijfkosten + Reiskosten ÷ 42 (km)

Accommodatiekosten: deze kosten werden berekend door te kijken naar de gemiddelde prijzen van beschikbare accommodaties in de marathonsteden rondom de data dat de evenementen gehouden worden. Het totaal aantal nachten per stad is twee. De check-in is doorgaans op vrijdag en de check-out op zondag. In totaal werden er meer dan 21.000 beschikbare accommodaties vergeleken van meer dan 250 verschillende aanbieders op HomeToGo.

Inschrijfkosten: de kosten voor inschrijving werden direct ontleend van de officiële websites van de desbetreffende marathon en zijn gebaseerd op de prijs voor deelname aan de volledige marathon.

Reiskosten: deze kosten vertegenwoordigen de prijs van een retourvlucht of treinreis naar de desbetreffende steden en is gemeten vanaf Schiphol of Amsterdam Centraal. De aankomstdag is voornamelijk vrijdag en de terugreis op zondag De beste beschikbare vlucht werd geselecteerd op basis van de laagste prijs en kortste reisduur. Skyscanner, een vooraanstaande prijsvergelijker, werd hiervoor geraadpleegd. Voor korte treinreizen werden de prijzen van NS International ontleend.

(Gemiddelde temperatuur op desbetreffende datum verkregen via www.AccuWeather.com Alle prijzen zijn begin april 2018 onderzocht.)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Yoga voor hardlopers
Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

De beste bescherming tegen hardloopblessures: 5 tips.

De beste bescherming tegen hardloopblessures: 5 tips.

Vijf professionele Brooks atleten geven tips voor alle niveaus  Hardlopen, een eenvoudige maar effectieve vorm van beweging, is door miljoenen mensen omarmd als een manier om fysiek fit en mentaal gezond te blijven. Hoewel hardlopen veel voordelen...

Hardlopen doe je met je koppie

Hardlopen doe je met je koppie

Le Champion lanceert campagne om sporters en toeschouwers bekender te maken met hyperthermie Sportorganisatie Le Champion gaat zich nog actiever inzetten om hyperthermie, een te hoge lichaamstemperatuur tijdens het sporten, bij hardlopers te...

Hoe bevorder je herstel na een training?

Hoe bevorder je herstel na een training?

Hoe goed je voor je lichaam zorgt buiten het hardlopen, is net zo belangrijk als de kilometers die je aflegt. Te weinig rust vergroot het risico op blessures en overtraining. Je lichaam heeft namelijk de tijd nodig om te herstellen. Op de volgende...

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest