Eerste Fanny Blankers-Koen Vijfje geslagen door Dafne Schippers

door 4 jun, 2018Hardloopnieuws0 Reacties

Select 2024Select 2024
Fanny Blankers-Koen Vijfje geslagen door Dafne Schippers

Op zondag 3 juni had Dafne Schippers de eer om de ceremoniële muntslag te verrichten van het Fanny Blankers-Koen Vijfje. Een uitgave van de Koninklijke Nederlandse Munt als eerbetoon aan de atletieklegende van de 20e eeuw: Fanny Blankers-Koen, die 26 april jongstleden 100 jaar zou zijn geworden. De ceremoniële muntslag vond voorafgaand aan de internationale FBK Games plaats op het veld van het Fanny Blankers-Koen Stadion in Hengelo.

De ceremoniële muntslag werd onder het toeziend oog van Menno Snel, staatssecretaris van Financiën, verricht door het geven van een harde slinger aan de historische slingerpers. Vervolgens werd de eerste munt gecontroleerd door Stephan Satijn, muntmeester bij Koninklijke Nederlandse Munt, en verpakt in een cassette. Dafne Schippers nam deze weer in ontvangst, waarna zij zich opmaakt voor deelname aan de 37e editie van de FBK Games. De 25-jarige atlete neemt deel aan de 200 meter, waarin ze al tweevoudig wereldkampioene is.

Satijn: “Fanny Blankers-Koen heeft heel veel betekend voor de Nederlandse sport. Naast de jaarlijkse FBK Games zijn we er trots op om de ‘vliegende huisvrouw’ nu ook te kunnen eren met een eigen munt. Extra mooi vinden we het, dat dé sportvrouw van vandaag: Dafne Schippers, de taak op zich wilde nemen om het eerste Vijfje te slaan. Het laat zien dat deze Nederlandse sport ook in 2018 onverminderd populair is. Net als Fanny Blankers-Koen zelf, overigens, want het Vijfje is nu al bijna uitverkocht.”

Dynamisch ontwerp

Na het Johan Cruijff Vijfje is het Fanny Blankers-Koen Vijfje de tweede uitgave in de serie Nederlandse sporticonen. De munt, ontworpen door beeldend kunstenaars Suzan Drummen en Monique Wijbrands, is een munt met snelheid. De dynamiek in het ontwerp verwijst naar de vaart en kracht van Fanny Blankers-Koen. Haar snelle tijden komen tot uiting in de cirkel met secondestreepjes. Zelfs in het draaiend lijnsilhouet van Koning Willem-Alexander op de voorzijde zit beweging. Het ontwerp van het Vijfje is bekendgemaakt op 25 april 2018.

Fanny Fanny Blankers-Koen VijfjeFanny Fanny Blankers-Koen Vijfje

De munt is in beperkte oplage geslagen en is te bestellen bij de Koninklijke Nederlandse Munt via www.knm.nl/fbk en verkrijgbaar via vestigingen van Goudwisselkantoren. Herdenkingsmunten worden uitgegeven door het ministerie van Financiën en zijn in Nederland een wettig betaalmiddel.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Faith Kipyegon loopt nieuw wereldrecord op de 1500 meter

Faith Kipyegon loopt nieuw wereldrecord op de 1500 meter

Foto: Christel Saneh voor World Athletics Wereld- en Olympisch kampioen Faith Kipyegon bevestigde haar status als beste vrouwelijke atlete in de geschiedenis op de 1500 meter. Zij liep haar eigen wereldrecord uit de boeken met een geweldige tijd...

Wat is de toekomst van de zachte hardloopschoen?

Wat is de toekomst van de zachte hardloopschoen?

De afgelopen decennia heeft hardlopen zich ontwikkeld tot een wereldwijde sensatie die miljoenen mensen over de hele wereld in zijn ban houdt. Of het nu gaat om een ontspannen rondje joggen door het park, een eerste marathon of de intense uitdaging...

Nienke Brinkman maakt comeback bij de Amsterdam Marathon

Nienke Brinkman maakt comeback bij de Amsterdam Marathon

Nienke Brinkman maakt op zondag 20 oktober haar comeback tijdens de TCS Amsterdam Marathon. Brinkman zou eigenlijk vorig jaar al van start gaan bij de World Atletics Platinum Label marathon, maar moest toen kort voor de wedstrijd haar limietpoging...

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!