Eerste Fanny Blankers-Koen Vijfje geslagen door Dafne Schippers

door 4 jun, 2018Hardloopnieuws0 Reacties

Runningdirect.nl
Fanny Blankers-Koen Vijfje geslagen door Dafne Schippers

Op zondag 3 juni had Dafne Schippers de eer om de ceremoniële muntslag te verrichten van het Fanny Blankers-Koen Vijfje. Een uitgave van de Koninklijke Nederlandse Munt als eerbetoon aan de atletieklegende van de 20e eeuw: Fanny Blankers-Koen, die 26 april jongstleden 100 jaar zou zijn geworden. De ceremoniële muntslag vond voorafgaand aan de internationale FBK Games plaats op het veld van het Fanny Blankers-Koen Stadion in Hengelo.

De ceremoniële muntslag werd onder het toeziend oog van Menno Snel, staatssecretaris van Financiën, verricht door het geven van een harde slinger aan de historische slingerpers. Vervolgens werd de eerste munt gecontroleerd door Stephan Satijn, muntmeester bij Koninklijke Nederlandse Munt, en verpakt in een cassette. Dafne Schippers nam deze weer in ontvangst, waarna zij zich opmaakt voor deelname aan de 37e editie van de FBK Games. De 25-jarige atlete neemt deel aan de 200 meter, waarin ze al tweevoudig wereldkampioene is.

Satijn: “Fanny Blankers-Koen heeft heel veel betekend voor de Nederlandse sport. Naast de jaarlijkse FBK Games zijn we er trots op om de ‘vliegende huisvrouw’ nu ook te kunnen eren met een eigen munt. Extra mooi vinden we het, dat dé sportvrouw van vandaag: Dafne Schippers, de taak op zich wilde nemen om het eerste Vijfje te slaan. Het laat zien dat deze Nederlandse sport ook in 2018 onverminderd populair is. Net als Fanny Blankers-Koen zelf, overigens, want het Vijfje is nu al bijna uitverkocht.”

Dynamisch ontwerp

Na het Johan Cruijff Vijfje is het Fanny Blankers-Koen Vijfje de tweede uitgave in de serie Nederlandse sporticonen. De munt, ontworpen door beeldend kunstenaars Suzan Drummen en Monique Wijbrands, is een munt met snelheid. De dynamiek in het ontwerp verwijst naar de vaart en kracht van Fanny Blankers-Koen. Haar snelle tijden komen tot uiting in de cirkel met secondestreepjes. Zelfs in het draaiend lijnsilhouet van Koning Willem-Alexander op de voorzijde zit beweging. Het ontwerp van het Vijfje is bekendgemaakt op 25 april 2018.

Fanny Fanny Blankers-Koen VijfjeFanny Fanny Blankers-Koen Vijfje

De munt is in beperkte oplage geslagen en is te bestellen bij de Koninklijke Nederlandse Munt via www.knm.nl/fbk en verkrijgbaar via vestigingen van Goudwisselkantoren. Herdenkingsmunten worden uitgegeven door het ministerie van Financiën en zijn in Nederland een wettig betaalmiddel.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Yoga voor hardlopers

Lees ook

Wedstrijdatleten klaar voor Dam tot Damloop

Wedstrijdatleten klaar voor Dam tot Damloop

Aanstaande zondag vindt de 37e editie van de Dam tot Damloop plaats. In het Inntel Hotels Amsterdam Zaandam blikte organisator Le Champion samen met de kanshebbers vooruit op de 10 Engelse Mijl wedstrijd. De Keniaan Geoffry Kipchumba zoekt zondag...

Prestigieuze Dam tot Damloop prooi voor Kimeli en Keino

Prestigieuze Dam tot Damloop prooi voor Kimeli en Keino

Winnaar Dam tot Damloop 2023 De 37e editie van de Dam tot Damloop is vandaag gewonnen door de Kenianen Methew Kimeli en Agnes Keino. De 25-jarige Kimeli plaatste in de laatste kilometer de beslissende versnelling. Hij triomfeerde tijdens zijn...

Pin It on Pinterest