Dam tot Damloop zet voor het eerst koelbaden in

door 20 jul, 2018Hardloopnieuws, Video's0 Reacties

Select 2024Select 2024

Acht sport-, gezondheids- en onderzoeksorganisaties in Nederland hebben de handen ineengeslagen om hitteproblemen tijdens hardloopevenementen aan te pakken. Le Champion, Stichting Zevenheuvelenloop, de Atletiekunie, Kenniscentrum Sport, VeiligheidNL, Radboud University Medical Center, UvA-HvA en myTemp BV werken samen aan een set van maatregelen om de risico’s op hitteproblemen bij hardlopers te verminderen. Het is een gezamenlijk streven om zoveel mogelijk lopers op een gezonde wijze te laten genieten van het hardlopen.

Bewustwording van hardlopers door voorlichtingsvideo

Deelnemers worden tijdens evenementen en de voorbereiding daarop dikwijls geconfronteerd met hoge temperaturen. Hardlopen in zeer warme omstandigheden kan gevaar opleveren voor de lopers en in het ergste geval kan een hitteberoerte optreden. Bij een hitteberoerte loopt de lichaamstemperatuur zo hoog op dat de warmteregulerende systemen in het lichaam niet goed meer functioneren en dit kan uiteindelijk levensbedreigend zijn.

De risico’s op hitteproblemen worden vaak nog onderschat. In dat kader hebben bovenstaande partijen een voorlichtingsvideo gemaakt om deelnemers aan hardloopevenementen én toeschouwers bewust te maken van de risico’s. Naast een toelichting over de symptomen en tips om een hitteberoerte te voorkomen, komt in de video ook het persoonlijk verhaal van een slachtoffer aan bod. De video wordt via de kanalen van de betrokken partijen bij zoveel mogelijk lopers onder de aandacht gebracht.

Koelbaden bij Dam tot Damloop

Organisator Le Champion zet tijdens de Dam tot Damloop op zondag 23 september drie koelbaden in. Mochten lopers onverhoopt in de problemen komen met een hitteberoerte, dan krijgen zij direct de beste zorg. Een koelbad is een waterbad met ijsklontjes, waarin een loper met een hitteberoerte gelegd kan worden. Dit is de meest effectieve methode om de lichaamstemperatuur te verlagen, omdat hiermee het grootste lichaamsoppervlak in contact komt met een koudere omgeving, wat de warmteafgifte bevordert.

De koelbaden worden al met succes ingezet bij sportevenementen in de Verenigde Staten, maar zijn in Nederland nog niet vaak gebruikt. De koelbaden krijgen een plek kort voor de finish en net na de finish, omdat hier de meeste deelnemers worden getroffen door hitteproblemen.

Studenten lopen met myTemp pil

Tijdens de Dam tot Damloop lopen ook tien studenten van het UvA-HvA Damloopteam mee met een myTemp pil. De pil wordt ingeslikt en meet de kerntemperatuur, die via een mobiele telefoon is af te lezen of later uit te lezen. Het doel is om te meten hoe de temperatuur bij lopers tijdens het evenement toeneemt.


Hardlopen en warm weer, 10 tips

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Faith Kipyegon loopt nieuw wereldrecord op de 1500 meter

Faith Kipyegon loopt nieuw wereldrecord op de 1500 meter

Foto: Christel Saneh voor World Athletics Wereld- en Olympisch kampioen Faith Kipyegon bevestigde haar status als beste vrouwelijke atlete in de geschiedenis op de 1500 meter. Zij liep haar eigen wereldrecord uit de boeken met een geweldige tijd...

Wat is de toekomst van de zachte hardloopschoen?

Wat is de toekomst van de zachte hardloopschoen?

De afgelopen decennia heeft hardlopen zich ontwikkeld tot een wereldwijde sensatie die miljoenen mensen over de hele wereld in zijn ban houdt. Of het nu gaat om een ontspannen rondje joggen door het park, een eerste marathon of de intense uitdaging...

Nienke Brinkman maakt comeback bij de Amsterdam Marathon

Nienke Brinkman maakt comeback bij de Amsterdam Marathon

Nienke Brinkman maakt op zondag 20 oktober haar comeback tijdens de TCS Amsterdam Marathon. Brinkman zou eigenlijk vorig jaar al van start gaan bij de World Atletics Platinum Label marathon, maar moest toen kort voor de wedstrijd haar limietpoging...

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!