Spektakel verwacht bij vrouwenwedstrijd Dam tot Damloop

door 13 sep, 2018Hardloopnieuws0 Reacties

Select 2024Select 2024

Als het startschot van de Dam tot Damloop klinkt op zondag 23 september, wordt er spektakel verwacht tussen de atletes Lonah Salpeter, Mercelyne Chelangat, Dibabe Kuma en Susan Krumins. Susan Krumins liet vorige maand al weten mee te doen aan de 10 Engelse Mijl wedstrijd. Haar tegenstanders zijn geduchte concurrenten. Zo veroverde Salpeter de Europese titel op de 10.000 meter en won Chelangat vorig jaar de Dam tot Damloop.

Lonah Salpeter is de regerend Europees kampioen op de 10.000 meter. De Israëlische met Keniaanse roots is daarnaast ook rap op de weg. Op de halve marathon liep ze al 1.08.58. Salpeter is met haar geweldige prestaties misschien wel dé favoriet, maar Mercyline Chelangat is de winnares van vorig jaar en weet hoe ze de race van Amsterdam naar Zaandam moet indelen. De nog maar 20-jarige atlete uit Oeganda won vorig jaar de eindsprint op de Peperstraat in Zaandam. Chelangat heeft snelle tijden gelopen op de baan, maar ambieert een carrière als marathonloopster en kan dus goed uit de voeten op de weg. Dibabe Kuma kan haar ervaring op de weg gebruiken om de baanatletes te verslaan. De bijna 22-jarige Ethiopische heeft de snelste tijd op de halve marathon achter haar naam staan: 1.08.37.

Organisator Le Champion contracteerde eerder al Susan Krumins. De 32-jarige atlete werd vorige maand in een rechtstreeks duel met Salpeter verslagen op de 10.000 meter op het EK. Haar zilveren medaille is een prestatie waar ze ongelofelijk trots op is.

Alle atletes hebben een persoonlijk record op de 10 km wat ontzettend dicht bij elkaar ligt. Le Champion verwacht dan ook een interessant duel op de 10 Engelse Mijl, met een spannend slotstuk.

De vrouwen gaan volgende week zondag als eerste de IJtunnel in, na de start om 10.19 uur. Traditiegetrouw gaan zij 6.04 minuten eerder van start dan de mannen, het verschil tussen de parcoursrecords van de mannen en vrouwen. De vrouwen gaan er alles aan doen om de mannen voor te blijven, want bij de finish in Zaandam lonkt een extra prijs voor deze strijd. Met dit sterke deelnemersveld bij de vrouwen kan de man-vrouw wedstrijd voor het eerst sinds 2013 misschien weer gewonnen worden. Destijds kwam Joyce Chepkirui als eerste aan in Zaandam.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Faith Kipyegon loopt nieuw wereldrecord op de 1500 meter

Faith Kipyegon loopt nieuw wereldrecord op de 1500 meter

Foto: Christel Saneh voor World Athletics Wereld- en Olympisch kampioen Faith Kipyegon bevestigde haar status als beste vrouwelijke atlete in de geschiedenis op de 1500 meter. Zij liep haar eigen wereldrecord uit de boeken met een geweldige tijd...

Wat is de toekomst van de zachte hardloopschoen?

Wat is de toekomst van de zachte hardloopschoen?

De afgelopen decennia heeft hardlopen zich ontwikkeld tot een wereldwijde sensatie die miljoenen mensen over de hele wereld in zijn ban houdt. Of het nu gaat om een ontspannen rondje joggen door het park, een eerste marathon of de intense uitdaging...

Nienke Brinkman maakt comeback bij de Amsterdam Marathon

Nienke Brinkman maakt comeback bij de Amsterdam Marathon

Nienke Brinkman maakt op zondag 20 oktober haar comeback tijdens de TCS Amsterdam Marathon. Brinkman zou eigenlijk vorig jaar al van start gaan bij de World Atletics Platinum Label marathon, maar moest toen kort voor de wedstrijd haar limietpoging...

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!