Spektakel verwacht bij vrouwenwedstrijd Dam tot Damloop

door 13 sep, 2018Hardloopnieuws0 Reacties

Runningdirect.nl

Als het startschot van de Dam tot Damloop klinkt op zondag 23 september, wordt er spektakel verwacht tussen de atletes Lonah Salpeter, Mercelyne Chelangat, Dibabe Kuma en Susan Krumins. Susan Krumins liet vorige maand al weten mee te doen aan de 10 Engelse Mijl wedstrijd. Haar tegenstanders zijn geduchte concurrenten. Zo veroverde Salpeter de Europese titel op de 10.000 meter en won Chelangat vorig jaar de Dam tot Damloop.

Lonah Salpeter is de regerend Europees kampioen op de 10.000 meter. De Israëlische met Keniaanse roots is daarnaast ook rap op de weg. Op de halve marathon liep ze al 1.08.58. Salpeter is met haar geweldige prestaties misschien wel dé favoriet, maar Mercyline Chelangat is de winnares van vorig jaar en weet hoe ze de race van Amsterdam naar Zaandam moet indelen. De nog maar 20-jarige atlete uit Oeganda won vorig jaar de eindsprint op de Peperstraat in Zaandam. Chelangat heeft snelle tijden gelopen op de baan, maar ambieert een carrière als marathonloopster en kan dus goed uit de voeten op de weg. Dibabe Kuma kan haar ervaring op de weg gebruiken om de baanatletes te verslaan. De bijna 22-jarige Ethiopische heeft de snelste tijd op de halve marathon achter haar naam staan: 1.08.37.

Organisator Le Champion contracteerde eerder al Susan Krumins. De 32-jarige atlete werd vorige maand in een rechtstreeks duel met Salpeter verslagen op de 10.000 meter op het EK. Haar zilveren medaille is een prestatie waar ze ongelofelijk trots op is.

Alle atletes hebben een persoonlijk record op de 10 km wat ontzettend dicht bij elkaar ligt. Le Champion verwacht dan ook een interessant duel op de 10 Engelse Mijl, met een spannend slotstuk.

De vrouwen gaan volgende week zondag als eerste de IJtunnel in, na de start om 10.19 uur. Traditiegetrouw gaan zij 6.04 minuten eerder van start dan de mannen, het verschil tussen de parcoursrecords van de mannen en vrouwen. De vrouwen gaan er alles aan doen om de mannen voor te blijven, want bij de finish in Zaandam lonkt een extra prijs voor deze strijd. Met dit sterke deelnemersveld bij de vrouwen kan de man-vrouw wedstrijd voor het eerst sinds 2013 misschien weer gewonnen worden. Destijds kwam Joyce Chepkirui als eerste aan in Zaandam.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Yoga voor hardlopers

Lees ook

Ruim 13.000 deelnemers genieten van Singelloop Utrecht

Ruim 13.000 deelnemers genieten van Singelloop Utrecht

Op zondag 1 oktober liepen meer dan 13.000 deelnemers de populaire Lindahl’s Singelloop Utrecht. Het was de 71e editie van de oudste stratenloop van Nederland. Een zonnig loopfeest om van te genieten met afstanden voor jong en oud. De dag begon met...

Zonnige 34e editie van de CZ Tilburg Ten Miles

Zonnige 34e editie van de CZ Tilburg Ten Miles

Of je nu je persoonlijk record komt verbreken of komt voor de Brabantse gezelligheid: de CZ Tilburg Ten Miles is altijd fantastisch. Zo ook de 34e editie op zondag 24 september 2023. Met meer dan 11.000 deelnemers aan de start van de diverse...

Stem mee voor Atleet van het Jaar 2023 (longlist)

Stem mee voor Atleet van het Jaar 2023 (longlist)

Foto: Atletiekunie Het jaar 2023 was een mooi atletiek jaar, het einde daarvan is bijna in zicht en dat betekent dat we de komende tijd kunnen gaan terugblikken. We gaan de individuele prestaties van onze Nederlandse atleten nog eens goed bekijken....

Pin It on Pinterest