Lonah Salpeter en Cheptegei winnen herfstachtige Dam tot Damloop

door 23 sep, 2018Hardloopnieuws, Video's0 Reacties

Select 2024Select 2024
Lonah Salpeter

Na een fantastische eindsprint is Lonah Salpeter vandaag als eerste gefinisht bij de Dam tot Damloop. De 10 Engelse Mijl legde de Israëlische atlete af in 50.45 minuten. Zij aan zij kwam ze met de Ethiopische Dibabe Kuma de Peperstraat in Zaandam op rennen. Salpeter tikte het finishlint net een fractie eerder aan, waardoor organisator Le Champion de bloemen aan de Europees kampioen 10.000 meter mocht overhandigden. De voorsprong van 6.04 minuten die de vrouwen op de mannen kregen in Amsterdam, was voor Joshua Cheptegei niet te overbruggen. De Oegandees domineerde bij de mannen en klokte 45.15 minuten. Susan Krumins moest Cheptegei net voor laten gaan op de finishstraat en werd op deze herfstachtige dag derde.

“Het was niet makkelijk”, vertelde de nat geregende Salpeter na afloop. “Maar ik wilde echt niet verliezen, dus ik gaf niet op. Dit is m’n eerste 10 EM. Ik ben enorm blij met deze geweldige overwinning.” Ze vormde samen met Dibabe een ijzersterk duo de laatste kilometers. Dat het tempo hoog lag, blijkt ook uit de tijd. De 50.45 is de derde snelste tijd ooit bij de Dam tot Damloop en na 2009 is er niet zo snel meer gelopen. Voor het eerst sinds 2013 werd de man-vrouw wedstrijd gewonnen door de vrouwen.

Over de derde plaats was de Nederlandse Krumins erg te spreken. “Het ging eigenlijk erg goed”, vertelde ze bibberend. “Na 10 kilometer ging het te hard en ja het was koud. Het was een leuk parcours en het gaf me energie dat veel mensen me aanmoedigden.”

Joshua Cheptegei

Bij de mannen werd de schifting ook bij ongeveer 10 kilometer gemaakt. Cheptegei gooide het tempo omhoog en Alfred Ngeno was de enige die nog enigszins kon volgen. De verklaring van winnaar Cheptegei dat hij de vrouwen niet kon kloppen, lag volgens hem aan de eerste langzamere kilometers. Hij kon het verschil niet meer recht trekken verderop in de race van Amsterdam naar Zaandam. Desondanks liep de nummer twee van twee jaar geleden een persoonlijk record en keert hij met een tevreden gevoel terug naar Oeganda. De 45.15 minuten is een sterke tijd, gezien de negende tijd ooit bij de Dam tot Damloop.

Van de Nederlanders was Khalid Choukoud de enige die binnen de top 10 bleef, met 47.06 evenaarde hij zijn persoonlijk record.

Over de Dam tot Damloop

In totaal starten vandaag 45.000 deelnemers bij de Dam tot Damloop van Amsterdam naar Zaandam. Het evenement is hiermee de grootste 10 Engelse Mijl wedstrijd ter wereld. Vanmiddag komen de laatste lopers om 17.00 uur over de finish. Eerder vanochtend deden 4.000 kinderen mee aan de Mini Dam tot Damlopen. Gisteravond deden 14.000 hardlopers mee aan de Damloop by night. Volgend jaar vinden de Dam tot Dam evenementen plaats op 21 en 22 september 2019.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Faith Kipyegon loopt nieuw wereldrecord op de 1500 meter

Faith Kipyegon loopt nieuw wereldrecord op de 1500 meter

Foto: Christel Saneh voor World Athletics Wereld- en Olympisch kampioen Faith Kipyegon bevestigde haar status als beste vrouwelijke atlete in de geschiedenis op de 1500 meter. Zij liep haar eigen wereldrecord uit de boeken met een geweldige tijd...

Wat is de toekomst van de zachte hardloopschoen?

Wat is de toekomst van de zachte hardloopschoen?

De afgelopen decennia heeft hardlopen zich ontwikkeld tot een wereldwijde sensatie die miljoenen mensen over de hele wereld in zijn ban houdt. Of het nu gaat om een ontspannen rondje joggen door het park, een eerste marathon of de intense uitdaging...

Nienke Brinkman maakt comeback bij de Amsterdam Marathon

Nienke Brinkman maakt comeback bij de Amsterdam Marathon

Nienke Brinkman maakt op zondag 20 oktober haar comeback tijdens de TCS Amsterdam Marathon. Brinkman zou eigenlijk vorig jaar al van start gaan bij de World Atletics Platinum Label marathon, maar moest toen kort voor de wedstrijd haar limietpoging...

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!