Berlijnse Marathonkampioenen lopen in ‘s-Heerenberg tijdens Montferland Run

door 30 sep, 2018Hardloopnieuws0 Reacties

Runningdirect.nl

De Keniaanse wereldtopper Geoffrey Mutai – winnaar van de supergrote Marathons van Berlijn, Boston en New York – is er op zondag 2 december in ‘s-Heerenberg weer bij. De parcoursrecordhouder van de Pfixx Solar Montferland Run loopt die zondagmiddag om 12.00 uur over exact 15 kilometer tegen onder meer Koen Naert. Deze Belg schitterde onlangs in Berlijn door met groot vertoon van macht de Europese titel op de Marathon op te eisen.

In Berlijn is de afgelopen weken Marathongeschiedenis geschreven. Half augustus werd er over vier rondes in het centrum van de Duitse hoofdstad gestreden bij de mannen en vrouwen om de Europese titels. Twee weken geleden verpulverde het fenomeen Eliud Kipchoge in de stadsmarathon van Berlijn het wereldrecord. De 23e editie van de Pfixx Solar Montferland Run is straks door toedoen van Koen Naert en Geoffrey Mutai ook gelieerd aan Berlijn.

Parcoursrecord

Geoffrey Mutai won één keer de prestigieuze stadsmarathon van Berlijn. Dat was in 2012. Toen deed hij een poging het wereldrecord te verbeteren, maar door toedoen van het slechte weer slaagde hij daar niet in. Mutai was in die periode de beste en meest overtuigende Marathonloper ter wereld. In 2011 had hij Boston gewonnen in een sensationeel snelle 2.03.02 uur en dat najaar was hij op zijn allerbest met 2.05.06 uur op het glooiende parcours van New York. Mutai liep toen het parcoursrecord aan diggelen. Dit record staat nog altijd fier overeind en dat is veelzeggend. Dat geldt beslist ook voor het parcoursrecord van Geoffrey Mutai in de Pfixx Solar Montferland Run.

In 2012 vocht Geoffrey Mutai een schitterend duel uit in ‘s-Heerenberg met zijn landgenoot Philip Langat. Mutai ‘vloog’ over de finishstreep na 42 minuten en 25 seconden. Daarmee snoepte hij Langat het parcoursrecord af en diezelfde Langat was het jaar daarvoor al razendsnel geweest door op zijn beurt weer de snelste tijd van de illustere Ethiopiër Haile Gebrselassie (in 2007 in ‘s- Heerenberg gerealiseerd) uit de boeken te lopen. Geoffrey Mutai is nu als eerste Afrikaanse toploper door de organisatie van de Pfixx Solar Montferland Run gecontracteerd voor de editie van zondag 2 december. De 36-jarige Keniaan maakt zijn rentree na een slepende kuitblessure.

Belgische succesloper

Bijzonder is ook de deelname van de 28-jarige Belg Koen Naert. In de eerste plaats omdat deze West-Vlaming uit de stad Roeselare recent stuntte met de Europese titel in een kampioenschaps- record: 2.09.51 uur. Hij werd daarmee de tweede Belg – na Karel Lismont in 1971 – die de Europese Marathontitel veroverde. In 2017 was Naert ook al opgevallen door zijn sterke achtste plaats in de New York Marathon. Eerder dat jaar was hij in Rotterdam de op-één-na snelste Europese Marathonloper.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Yoga voor hardlopers

Lees ook

Wedstrijdatleten klaar voor Dam tot Damloop

Wedstrijdatleten klaar voor Dam tot Damloop

Aanstaande zondag vindt de 37e editie van de Dam tot Damloop plaats. In het Inntel Hotels Amsterdam Zaandam blikte organisator Le Champion samen met de kanshebbers vooruit op de 10 Engelse Mijl wedstrijd. De Keniaan Geoffry Kipchumba zoekt zondag...

Prestigieuze Dam tot Damloop prooi voor Kimeli en Keino

Prestigieuze Dam tot Damloop prooi voor Kimeli en Keino

Winnaar Dam tot Damloop 2023 De 37e editie van de Dam tot Damloop is vandaag gewonnen door de Kenianen Methew Kimeli en Agnes Keino. De 25-jarige Kimeli plaatste in de laatste kilometer de beslissende versnelling. Hij triomfeerde tijdens zijn...

Pin It on Pinterest