Olympisch kampioene Meseret Defar maakt marathondebuut bij Amsterdam Marathon

door 30 sep, 2018Hardloopnieuws0 Reacties

Select 2024Select 2024

2017 Rock n Roll Philadelphia foto: Kevin Morris

Olympisch kampioene Meseret Defar maakt haar langverwachte marathondebuut tijdens de TCS Amsterdam Marathon op zondag 21 oktober. De tweevoudig Olympisch kampioene op de 5.000 meter en veelvuldig wereldkampioen gaat in Amsterdam laten zien wat ze kan op de klassieke afstand. Voor een overwinning moet ze wel de winnares van vorig jaar, Tadelech Bekele, verslaan. Maar ook debutanten Meseret Belete, Linet Masai en Jackline Chepngeno kunnen voor een wereldprestatie gaan zorgen.

De erelijst van Defar is grandioos. Haar gouden Olympische plakken uit 2004 én 2012 op de 5.000 meter springen er het meest uit. Tijdens haar hoogtijdagen op de baan werd Defar in 2007 uitgeroepen tot IAAF atlete van het jaar. De Ethiopische grootheid, inmiddels 35 jaar, is ook op de weg al succesvol geweest. Op de halve marathon heeft ze een persoonlijk record van 1.06.09. 

Tadelech Bekele zal er alles aan doen om opnieuw als winnares over de streep te komen. De zeer getalenteerde marathonloopster liep vorig jaar zeer overtuigend naar de overwinning in het Olympisch Stadion. Haar marathonsucces kreeg dit voorjaar een vervolg door derde te worden bij de London Marathon in een nieuw persoonlijk record van 2.21.40. De 27-jarige Ethiopische zal hier een halve minuut vanaf moeten snoepen voor het parcoursrecord uit 2012 (Meseret Hailu, 2.21.09).

Maar er staan meer hardloopwonders uit Ethiopië aan de start. Guteni Shone heeft een persoonlijk record van 2.23.32. Ze maakte in 2013 haar marathondebuut in Amsterdam en heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een sterke marathonloopster waar je rekening mee moet houden. De eveneens Ethiopische Meseret Belete zal ook debuteren, net als de Keniaanse Linet Masai en Jackline Chepngeno.

Van Linet Masai heeft organisator Le Champion hoge verwachtingen. Een korte samenvatting van haar prestaties: wereldkampioen 10.000 meter in 2009,  zilver WK veldlopen 2009, 2010 en 2011, Keniaans kampioen 10.000 meter 2009 en 2010 en vierde tijdens de Olympische Spelen 10.000 meter in 2008. Daarnaast is ze bekend met de evenementen van Le Champion, ze won zowel in 2009 als in 2014 de Dam tot Damloop. Jackline Chepngeno behaalde ook al podiumplekken tijden de Dam tot Damloop en NN Egmond Halve Marathon.

De Nederlandse Miranda Boonstra, met een persoonlijk record van 2.27.32, is ook van de partij in Amsterdam. Ze start voor de derde keer in Amsterdam en is de grootste kanshebster tijdens het NK marathon, wat dit jaar plaatsvindt tijdens de TCS Amsterdam Marathon.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Yoga voor hardlopers
Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest