Snelle tijden voor 68e Singelloop Utrecht

door 7 okt, 2018Hardloopnieuws0 Reacties

De 68ste editie van de Singelloop Utrecht is een prachtige overwinning geworden voor Davis Kiplangat. De 20-jarige Keniaanse atleet finishte in een zeer snelle 27 minuten en 24 seconden, nog voor zijn concurrenten Gisamoda en Kipsang.

Om 11.30 uur gingen de eerste ‘topatleten’ van start. Maar liefst 600 sportieve kinderen gingen om 11.30 uur op de uitverkochte 1 km afstand op weg naar hun welverdiende medaille. Vanaf 8 jaar kon meegedaan worden aan de 2,5 km van de Partou Kids Run. Ongelooflijk hard is er gelopen, de eerste jongens en meiden hadden de 2,5 km afgelegd binnen 10 minuten.

Het publiek verzamelden zich intussen massaal op de prachtige Maliebaan voor de start van de 5 km. Wanneer het startschot klinkt vertrekken, onder de muzikale begeleiding van een live saxofonist, bijna 2000 lopers voor een nieuwe route door de prachtige binnenstad. Vanwege de overweldigende belangstelling was de 10 km dit jaar wederom volledig uitverkocht. De 10 km is met uitstek de populairste afstand van de oudste stratenloop van Nederland. Deze afstand startte in maar liefst vijf waves met voorop de absolute wereldtop op de 10 km.

Davis Kiplangat, vorig jaar 5e in Utrecht, wist de 68e editie op zijn naam te schrijven. Hij liep maar liefst 17 seconden van zijn persoonlijke record af dat hij eerder dit jaar in Portugal liep en finishte in 27:24. Vlak achter hem werd het een spannende strijd tussen Gisamoda en Kipsang die respectievelijk als tweede en derde eindigden. Met vier tijden onder de 28 minuten, debutant Albert Rop finishte als vierde in 27:44, heeft de Singelloop Utrecht ook dit jaar weer bewezen een ontzettend snel parcours te hebben.

Khalid Choukoud finishte als eerste Nederlander in een tijd van 28:49, slechts vijf seconden boven zijn persoonlijke record.“ Het was een geweldige race en mooie wedstrijd. Er was een goede sfeer langs de kant, helaas net geen PR op 5 seconden na. Maar alles was top, ik heb echt genoten van de wedstrijd”, aldus Choukoud.

Vrouwen

Bij de vrouwen maakten de Keniaanse Eva Cherono (32’04”) en de Nederlandse Maureen Koster (32’15”) hun favorietenrol waar. Cherono liep een fantastische wedstrijd en kwam ruim een minuut voor de nummer twee, Valentine Chepkwemoi Mate, over de finish in een tijd van 31:17. Zij liep daarmee 1 minuut en 17 seconden van haar persoonlijke record af. Koster, die afgelopen zomer op de EK atletiek in Berlijn nog achtste werd op de 5 kilometer, werd vandaag gekroond tot eerste Nederlandse dame en derde dame overall. De 26- jarige rechtenstudente deed wat van haar verwacht werd, liep een stabiele wedstrijd en finishte als derde in een keurige tijd van 33:53.

Na de start van de topatleten begonnen de ruim 7.750 recreanten aan hun 10 km wedstrijd. Ze werden getrakteerd op een sfeervol parcours langs de authentieke singels met veel publiek en een tiental muziekpunten. Het is mooi om te zien dat er heel wat lopers vandaag hun eerste 10 km hebben volbracht en dat er tegelijkertijd vele pr’s zijn gesneuveld. Ook is er heel hard en fanatiek gelopen voor het goede doel, de Hartstichting waarvoor een bedrag van 7.300 euro is binnengehaald, maar bovenal is er heel veel loopplezier beleefd aan deze editie.

De provincie Utrecht heeft tijdens de Singelloop Utrecht een variant op de landelijke Bob-campagne ingezet. Onder het motto ‘proost alcoholvrij’ startte de SportBob-actie tijdens de Singelloop Utrecht. Het doel van de campagne is om te laten zien dat sportprestaties ook zonder alcohol gevierd kunnen worden. In het Wilhelminapark werden de eerste vijfhonderd bezoekers getrakteerd op alcoholvrije cocktails.

Utrecht loopt op de eerste zondag in oktober uit voor de Singelloop. Het evenement wordt door de stad gedragen. Het is een bijzondere belevenis voor deelnemers, toeschouwers, vrijwilligers, voor iedereen die op zijn manier zijn steentje heeft bijgedragen.

De 69e editie zal in 2019 plaatsvinden op zondag 6 oktober 2019.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops
Yoga voor hardlopers

Lees ook

Sabastian Sawe wint de Montferland Run

Sabastian Sawe wint de Montferland Run

De 25e editie van de 15 kilometer lange Pfixx Solar Montferland Run is gewonnen door de favoriet Sabastian Sawe. De regerend wereldkampioen halve marathon kwam met grote voorsprong als eerste over de finishlijn in ’s-Heerenberg. Bij de vrouwen ging...

Pin It on Pinterest