Amsterdam Marathon 2018 heeft alle ingrediënten voor nieuwe records

door 18 okt, 2018Hardloopnieuws0 Reacties

Select 2024Select 2024

Vandaag is in Koninklijk Theater Carré het deelnemersveld van de TCS Amsterdam Marathon gepresenteerd tijdens de persconferentie. De marathon die zondag gelopen wordt, heeft alle ingrediënten voor nieuwe records: er zijn goede weersvooruitzichten en er staat een breed internationaal veld aan de start. Aan tafel zaten, naast racedirector Cees Pronk, de twee Olympisch kampioenen Kenenisa Bekele en Meseret Defar, parcoursrecordhouder Lawrence Cherono en één van Nederlands grootste marathonlopers, Michel Butter.

Valentijn Trouw van Global Sports Communication gaf aan dat de voorste groep weggaat op het parcoursrecord. “Het weer ziet er gunstig uit, met een temperatuur tussen de 10 en 15 graden, weinig wind en een gunstige luchtvochtigheid. Een strak regime qua tussentijden zal niet werken, in de wedstrijd zullen we het plan op gevoel aanpassen.”

Het parcoursrecord werd vorig jaar gelopen door Lawrence Cherono. Hij zette tijdens zijn eerste race in Amsterdam 2.05.09 op de klok, wat tevens een nieuw persoonlijk record betekende voor de Keniaan. Hij sprak lovend over de race van toen. “Ik ben heel blij met de winst vorig jaar. Het was een goede race op een vlak parcours, met geweldig publiek.” Over zijn doel voor dit jaar: “De trainingen zijn goed gegaan en ik wil graag mijn tijd verbeteren.”

Trouw kondigt Kenenisa Bekele aan als misschien wel een van de grootste langeafstandslopers allertijden. De eerste en enige atleet die tot Olympisch kampioen, wereldkampioen outdoor, wereldkampioen indoor en wereldkampioen veldlopen is gekroond. Met een persoonlijk record van 2.03.03 is hij de favoriet voor zondag. “Mijn streven is om het parcoursrecord te verbreken, maar het parcours is nieuw voor mij. Ik kan de goede basis en mijn snelheid van mijn prestaties op de baan meenemen richting de marathon.”

Mannen

Bij de mannen zijn de voornaamste concurrenten Mule Wasihun, Gideon Kipketer, Laban Korir, Kaan Özbilen en Jonathan Korir.

Michel Butter kijkt uit naar het Nederlands kampioenschap marathon, wat ook plaatsvindt aanstaande zondag. Hij heeft bijzondere herinneringen aan de marathon die voelt als een thuiswedstrijd. “Ik liep hier mijn persoonlijk record in 2012 van 2.09.58 en ik miste in 2015 de Olympische limiet. Beide emotionele momenten. Zondag wil ik lekker racen in een niet geregisseerde groep en de strijd aangaan met mijn concurrenten.” Zijn tegenstanders zijn onder andere Edwin de Vries, Ronald Schröer en Gert-Jan Wassink.

Vrouwen

Bij de vrouwen staat er nog zo’n wereldopper aan de start: Meseret Defar. Zij maakt haar langverwachte marathondebuut. De erelijst van Defar is grandioos, met twee Olympische titels op de 5000 meter (2004 én 2012), twee wereldtitels op de 5000 meter en vier indoortitels op de 3000 meter. Ze was resoluut over haar doel: “Ik wil starten en finishen. Mijn tweede doel is, kijken hoe de race gaat.” Haar voorbereiding is in ieder geval geslaagd. “Mijn trainingen zijn goed gegaan en mijn lichaam is goed.”

De actuele startlijst staat op www.tcsamsterdammarathon.nl.

De start van de TCS Amsterdam Marathon is zondag om 9.30 uur in het Olympisch Stadion. De wedstrijd is zondag in 120 landen bij 145 miljoen huisaansluitingen live te volgen. Onder andere op Eurosport, Ziggo Sport, NH, AT5 en via een livestream op www.tcsamsterdammarathon.nl. Naast de marathon vinden ook de Mizuno Halve Marathon, TCS 8 km en diverse kinderlopen plaats.


0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 1

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 1

Morgen beginnen de EK Atletiek in Rome. Met TeamNL in de finale van de 4x400 meter estafette (mix) en Maureen Koster in de finale van de 5.000 meter. Verder komen Nadine Visser en Maayke Tjin A-Lim uit op de 100 meter horden. Mark Heiden, Job...

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!