Lawrence Cherono wint Amsterdam Marathon in grandioze tijd én nieuw parcoursrecord

door 21 okt, 2018Hardloopnieuws0 Reacties

Select 2024Select 2024

Met een grandioze tijd van 2.04.06 heeft Lawrence Cherono de TCS Amsterdam Marathon gewonnen in een nieuw parcoursrecord. De Keniaan liep ruim een minuut sneller dan zijn persoonlijk- én parcoursrecord, die hij vorig jaar liep. Deze magistrale tijd betekende tevens de snelste tijd die ooit gelopen is in Nederland. Ook Mule Wasihun en Solomon Deksisa zetten een schitterende tijd op de klok met 2.04.37 en 2.04.40. Bij de vrouwen won ook de winnares van vorig jaar: Tadelech Bekele kwam na 2.23.14 over de streep.

Toen om 9.30 uur het startschot klonk, waren de weersomstandigheden ideaal: de temperatuur was goed en er stond weinig wind. Dat er echter zo snel gelopen zou worden, daar had organisator Le Champion niet van durven dromen. Er was ingezet op het breken van het parcoursrecord van 2.05.09.

Nadat de lopers het Olympisch Stadion hadden verlaten, ontstond er al snel een grote kopgroep van twaalf atleten, met aan kop drie tempomakers. Een groep met alle favorieten erbij, waaronder Olympisch kampioen en wereldrecordhouder Kenenisa Bekele. Er werd snel gestart en er was niet ingecalculeerd dat er al vrij snel twee hazen hun race moesten staken, maar het sublieme kopwerk van tempomaker Edwin Kiptoo zorgde ervoor dat de rust in de groep bleef. 

Na bijna 30 km hield Kiptoo het voor gezien en brak de wedstrijd los. Lawrence Cherono nam het heft in eigen handen en gooide het tempo omhoog. Dat tempo was voor veel lopers te veel gevraagd en alleen Mule Wasihun en Solomon Deksisa waren er na 34 km nog bij. Met grote en krachtige passen was Cherono duidelijk de sterkste en liet de Keniaan de twee Ethiopische atleten achter zich.

Solo kwam dit nieuwe marathon-icoon het Olympisch Stadion binnen. Het publiek stond op de banken en onder luid gejuich liep hij door het finishlint. Met verbazing werd er naar de klok gekeken: 2.04.06. “Ik wilde alles geven om te winnen en om in de 2.04 te lopen”, zei Cherono na afloop. “Ik had gehoopt op 2.04.30 en ik ben super blij met deze tijd én de winst.”

Niet veel later schreven ook Wasihun en Deksisa geschiedenis in Amsterdam door ook in de 2.04 te lopen. Wasihun liep met 2.04.37 ook ruim een minuut sneller dan zijn beste tijd. Deksisa verbeterde zijn tijd van 2.06.22 naar 2.04.40. Kenenisa Bekele moest de wedstrijd uiteindelijk staken, nadat zijn tempo drastisch zakte. De Ethiopiër moest concluderen dat hij toch niet goed getraind aan de start stond.

Vrouwen

Bij de vrouwen was er ondertussen een spannende strijd gaande om de ereplaatsen. Tadelech Bekele moest in de laatste kilometers alles uit de kast halen om haar Ethiopische tegenstanders van zich af te slaan. Ze bleef vertrouwen hebben in de winst en zegevierde net als vorig jaar. Met 2.23.14 kwam ze niet in de buurt van de tijd van vorig jaar (2.21.54). In rap tempo kwamen de dames binnen: Shasho Insermu (Eth, 2.23.28), Azmera Gebru (Eth, 2.23.31), Desi Jisa (Brn, 2.23.39) en Linet Masai (Ken, 2.23.46). Olympisch kampioene Meseret Defar eindigde in haar eerste marathon als achtste in 2.27.25.

Butter en Boonstra Nederlands kampioen

Het Nederlands kampioenschap marathon vond vandaag ook plaats in Amsterdam. Michel Butter tekende voor de overwinning, na een mooie onderlinge strijd. Ronald Schröer koos al vroeg in de wedstrijd voor de aanval en liep kilometers alleen door Amsterdam. Michel Butter en Edwin de Vries werkte in de achterhoede samen en hadden na 30 kilometer Schröer in het vizier. Schröer moest zijn snelle start bekopen en kreeg kramp. De onderlinge strijd tussen trainingsgenoten Butter en De Vries werd uiteindelijk gewonnen door de marathonloper met de meeste ervaring: Michel Butter. Het goud was zijn doel en de tijd van 2.17.18 was bijzaak. De Vries noteerde met 2.17.24 wél een persoonlijk record en hij kreeg het zilver. Het brons was voor Gert-Jan Wassink (2.18.44). Schröer liep op karakter uit (4e, 2.21.53).

Butter: “Heel mooi om deze wedstrijd op deze manier te lopen. Ik kreeg nog even kramp in de laatste kilometers, maar gelukkig wist ik overeind te blijven.”

Boonstra liep haar eerste wedstrijd sinds 2015 en won met overmacht in 2.42.07. “Ik ben blij dat ik er weer ben. De eerste 20 kilometer gingen fluitend, daarna werd het lastig. Maar ik heb genoten van het publiek en dat ik weer een marathon kon lopen.” Patricia Schreurs (2.49.01) en Marije Geurtsen (2.53.38) maakten het podium compleet.

Kijk voor alle uitslagen op www.tcsamsterdammarathon.nl.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Yoga voor hardlopers
Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest