Wereldrecordhouder Zersenay Tadese aan de start van de Montferland Run

door 26 okt, 2018Hardloopnieuws0 Reacties

Select 2024Select 2024

Zersenay Tadese, de zesvoudig wereldkampioen én wereldrecordhouder op de 20 km en de halve marathon, hoort thuis in de Pfixx Solar Montferland Run. Hij past met zijn imposante palmares in het rijtje van grote kampioenen die in ‘s-Heerenberg veel lof oogstten voor hun prestaties.  Tevens starten de razend-snelle Mangata Ndiwa én de snelste halve marathonloper van dit jaar Eric Kiptanui.

Veel spanning tot in de slotfase en wereldtoppers die tot op de finish strijden voor de overwinning; daar is het allemaal om te doen. Vorig jaar was er tot op het laatst veel strijd op het glooiende, maar door de afdalingen ook razendsnelle parcours van exact 15 kilometer. Nu de talentvolle Keniaan Mangata Ndiwa en zijn landgenoot Eric Kiptanui (hij heeft dit jaar de snelste tijd in de wereld gelopen op de halve marathon) het opnemen tegen wereldrecordhouder Zersenay Tadese uit Eritrea staat er veel prestige op het spel. Tadese is een alom bewonderde grote atleet uit de atletiek, die zowel op de baan, cross als weg furore heeft gemaakt.

Zes wereldtitels

Sinds 2010 is Zersenay Tadese (óók goed voor olympisch brons op de 10.000 meter) in het bezit van het wereldrecord op de halve marathon. Hij deed er destijds in Lissabon 58 minuten en 23 seconden over. In de jaren daarvoor won hij de ene na de andere wereldtitel. Hij versloeg in 2007 het hardloopwonder Kenenisa Bekele op de cross bij de wereldkampioenschappen in Mombassa. Daarna volgden wereldtitels op de 20 kilometer en de halve marathon (de laatste keer in 2012); liefst vijf in totaal. Ook maakte Zersenay Tadese deel uit van het door Nike gesponsorde project Breaking2; op het racecircuit van Monza deed Tadese in 2017, samen met de Ethiopiër Lelisa Desisa en marathongrootheid Eliud Kipchoge een poging om als eerste mens onder de 2 uur op de marathon te lopen. Kipchoge slaagde daar bijna in, Tadese kon toen onvoldoende imponeren.

Zersenay Tadese heeft in zijn carrière vaak erg snelle tijden neergezet op de baan en op de weg. Op de 20 kilometer heeft hij – net als op de halve marathon – nog altijd het wereldrecord in zijn bezit. Dat is zeer bijzonder, omdat er tegenwoordig heel vaak en heel hard gelopen wordt, op vooral de halve marathon. Dit jaar won de Keniaan Eric Kiptanui in maart in Lissabon de halve marathon; dat gebeurde op het parcours waar Tadese het wereldrecord liep. Enkele weken later stuntte Kiptanui – die dus in ‘s-Heerenberg tegen Tadese loopt – met een supersnelle 58 minuten en 42 seconden in de halve marathon van Berlijn, waardoor hij nu op deze afstand de nummer vier aller tijden is. De derde razendsnelle atleet is Mangata Ndiwa. Hij won als junior de wereldtitel op de cross, is overgestapt naar de wegatletiek en noteerde dit seizoen op de halve marathon 59.07 minuten.

(persbericht)

Tags:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Yoga voor hardlopers
Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Toptijd Mike Foppen bij Seven Hills Record Run

Toptijd Mike Foppen bij Seven Hills Record Run

Foto: Tijn Dekkers Mike Foppen heeft in zijn thuisstad de Seven Hills Record Run gewonnen. Hij deed dit in een persoonlijk record van 13:28. In een spannende eindsprint wist hij vier andere atleten nipt voor te blijven. Nils Voigt liep in het...

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest