Top 5 voorjaarsmarathons

door 28 okt, 2018Gastbloggers, Hardloopnieuws, Peter de Groof0 Reacties

Select 2024Select 2024

Beste lezers,

Ooit sprak de wijze filosoof Ludwig Wittgenstein de volgende, gevleugelde woorden: “Whereof you can’t speak, thereof you must be silent”

Voilà.

Moest dat principe iets vaker toegepast worden, de wereld zou er heel wat mooier uitzien.

Zelf heb ik nog geen flauw idee welke voorjaarsmarathon ik ga lopen, en daar doe ik dan ook zedig het zwijgen toe, Wittgenstein indachtig. Maar ik dacht, “Weet je wat, we gooien het eens in de groep. We vragen het eens aan de eerwaarde hardlopers in de groep ‘Keep On Running’ op Facebook”.

Zo gezegd, zo gedaan, en er werden 32 items genomineerd, die in tesamen 65 nominaties kregen. Bij enkele antwoorden kan je in twijfel trekken of dat nu écht marathons zijn, of niet, zoals bv: “De mooiste”, “Trails”, “Geen enkele”, “Veel”, etc.

Kwestie van deze blog niet al té spannend te houden, verklappen we alvast de top vijf:

  1. Marathon Rotterdam: 11 nominaties
  2. Marathon Antwerpen: 8 nominaties
  3. Marathon Tokyo: 4 nominaties
  4. Marathon Parijs: 3 nominaties
  5. Marathon Stockholm: 3 nominaties

Er waren ook nog twee andere marathons met drie nominaties: zijnde de “Marathon van Zeeuws Vlaanderen” en de Great Breweries. De kritische lezer zal dan misschien de vraag stellen waarom die twee marathons niet in de top 5 staan, en het antwoord luidt:

“Omdat ik toevallig de baas ben, van deze blog”.

Goed. Voor de volledigheid, er waren nog vijf marathons die twee nominaties achter hun naam kregen: de Marathon van Tilburg, de Marathon in Torhout, de Two Rivers Marathon, de Beer Lovers Marathon in Luik, en de Marathon van Boston.

En dan nu terug naar de top 5.

1. De marathon van Rotterdam was de grote winnaar, met maar liefst 11 nominaties.

De meest geciteerde reden voor deze keuze: omdat de sfeer er geweldig is.

En Leon heeft maar liefst vier redenen, gerangschikt van belangrijk naar minder belangrijk:

“1) Rotterdam was mijn marathondebuut, 2) de geweldige sfeer,  3) een vlak parcours, 4) qua timing is dat zo ongeveer rond de verjaardag van mijn vriendin, dus we maken er een fijn weekendje van, knipoog knipoog ?”

Punt 4), daar gaan we niet al te veel over uitwijden, laat ons hopen dat Leon niet al té uitgeput aan de start verschijnt.

Voor de volledigheid, zelf hebben wij ooit de marathon van Rotterdam gelopen, vorig jaar, om precies te zijn, en dat was geen éclatant succes. Het was er veel te warm, Rotterdam ligt dan ook in een tropische zone waar je je gerust aan 30° graden celsius of méér mag verwachten. U kan het hier nog ‘ns herlezen: LINK.

2. De marathon van Antwerpen, kreeg maar liefst 8 nominaties.

Deze marathon werd vaak gekozen omwille van de locatie, lekker dichtbij.

Vooral hardlopers uit Antwerpen, haalden dit argument aan.

Zo liet Kelly ons weten: “Ik kies voor de marathon van Antwerpen, omdat dat vlakbij is. Ik woon dan ook in Antwerpen. Voor andere mensen, die niet in Antwerpen wonen, is het misschien heel wat minder vlakbij, maar ja, daar kan ik niets aan doen hé?”

Pro memorie, in Antwerpen heb ik ooit ‘ns een héél fijne marathon gelopen! Niet omdat het zo dichtbij was, want dat was het niet, maar wél omdat Kathelijne mee mocht fietsen! Meer dan drie uur hardlopen in het gezelschap van Kathelijne, dan mag je je gelukkig prijzen. En steeds drinken, voeding, en psychologische ondersteuning vlak naast je, héérlijk! U kan het hier nog ‘ns herlezen: LINK.

3. De marathon van Tokyo, met 4 nominaties toch een verrassend hoge score. Terwijl Tokyo toch niet dichtbij is, en terwijl Japanners toch niet voor een geweldige sfeer zorgen, ernstig & ingetogen als deze brave mensen steeds zijn. Maar het is natuurlijk een major, en die zijn goed vertegenwoordigd in de bevraging, want ook Boston en London verschijnen in het lijstje.

Eerst en vooral wensen wij Stefanie veel succes, want Tokyo zal haar zesde major zijn!

Stefanie laat ons weten: “Tokyo zal m’n zesde major zijn. Het is wel niet dichtbij, maar goed, Antwerpen heb ik al eens gedaan!”

En Carine voegt daar nog aan toe:

“Ik koos voor Tokyo, want dat is een major, en via loting geraakte ik aan een startbewijs… Ook al is het niet dichtbij, dat mag je toch niet afslaan hé!”

Neen, dat vinden wij ook. In 2016 liep ik zelf de marathon van Tokyo, en helaas, daar mocht Kathelijne niet meefietsen. Halverwege kreeg ik een ferme zijsteek, en waren de rapen gaar. Afgezien, afgezien. Wie graag zonder zijsteken loopt, kijkt toch best nog even verder, in deze top 5!

4. De marathon van Parijs (3 nominaties). Ah. Parijs. De stad van de Liefde! Daar kan Bram over meespreken. Het liefste van al had hij in Rotterdam gelopen (voor de sfeer), of in Antwerpen (omdat het zo dichtbij is), maar de Liefde hé!

Zo mooi, u mag even meelezen:

“Er zijn twee redenen waarom ik voor Parijs kies. Reden 1: de marathons in Rotterdam en Antwerpen vallen in weekends dat ik moet werken. Reden 2: mijn madam vraagt al meer dan vijf jaar om nog eens naar Parijs te gaan!

Nou. Hoe romantisch is dat! Daar gaan we verder niet al te veel over uitwijden, maar laat ons hopen dat Bram niet al té uitgeput aan de start verschijnt.

En last but not least:

5. De marathon van Stockholm

Daar kan ik niet veel zinnigs over zeggen, nog nooit aan deelgenomen, en me nog nooit in verdiept. Wittgenstein indachtig, ga ik er dan ook niets over schrijven, maar wij laten met een gerust gemoed Stockholm-expert Stefano even aan het woord:

“Ik opteer voor Rotterdam, omwille van de goede sfeer, en om er een PR-poging te wagen, het is er een heel snel parcours. Enfin, het parcours zelf is niet snel, maar je kan er snel lopen, bedoel ik. Vervolgens kies ik ook voor de Two Oceans in Zuid-Afrika. Dat is niet dichtbij, maar wel héél mooi qua landschappen en zo. En over mooie panorama’s gesproken, tot slot loop ik dan de marathon van Stockholm, een échte fun-run, met hele mooie dames, enfin, dat hoop ik toch.”

Et voilà, dat waren ze. Onze top vijf. Waarmee we natuurlijk geen slecht woord willen gezegd hebben over al die andere marathons. Voor wie graag vlot wil kunnen parkeren, is er bv. de marathon van Tilburg, zo laat Jan ons weten:

“Ik kies resoluut voor Tilburg. Lekker dichtbij, en het is daar héérlijk om te parkeren. Ik ken geen enkele marathon waar je zoooooooo vlot kan parkeren. Het parkeren is er als het ware een ervaring op zich. Qua parkeren behoort deze marathon tot de Europese top. Alleen al voor het parkeren zou je moeten deelnemen, vind ik. Ha. En deze marathon valt ook relatief laat, pas in mei. De marathons in april liggen te dicht bij mijn winterdepressie.”

Zo.

Oh, en wat mij – tot slot – wel opviel, beste lezers, is hoe véél marathons sommige hardlopers in één voorjaar afhaspelen. Zo was er bv. Kristof die maar liefst een hele resem marathons in het vizier heeft:

“Ik kies voor de Heuvelland marathon (Maastricht) en de Hannover marathon, omdat ik die nog niet gedaan heb. De Antwerp marathon en de Great Breweries marathon, omdat die een traditie geworden zijn, en de beer lovers marathon in Luik omdat een goede vriendin dan jarig is. En ik heb nog een eitje te pellen met de Koning van Spanje 42K trail! Alles als duurloop, behalve misschien die in Hannover”.

Wow. Dat zijn er zes!

En wij ons maar inhouden! :-)

Voilà. Iedereen bedankt voor de tips & de suggesties!  Daar heb ik veel van geleerd, dus dank daarvoor! Bv. van de Two Rivers marathon in, en hou je nu vast, Bommelerwaard, had ik nog nooit gehoord. Maar het ziet er wel een heel leuke uit! Als ik van Benny ooit zes marathons per voorjaar mag lopen, dan zet ik deze in m’n shortlist.

Dat was het, voor vandaag. En moest ik jullie morgen niet meer horen of zien: een fijn & sportief weekend voor iedereen!

Met sportieve groeten,

Peter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Yoga voor hardlopers
Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest