Joshua Cheptegei loopt wereldrecord bij Zevenheuvelenloop

door 18 nov, 2018Hardloopnieuws0 Reacties

Select 2024Select 2024
Wereldrecord Joshua Cheptegei bij NN Zevenheuvelenloop 2018

Foto: Sonja Jaarsveld

Joshua Cheptegei is er bij de 35e NN Zevenheuvelenloop in geslaagd het wereldrecord op de 15 kilometer te verbeteren. Cheptegei denderde na 41:05 over de finish en was hiermee 8 seconden sneller dan Leonard Komon in 2010. De Oegandese atleet zag zijn tweede, minutieus geplande wereldrecordpoging dit jaar glasrijk slagen. Bij de vrouwen ging de winst naar Stelle Chesang. Susan Krumins werd derde en eerste Nederlandse in een razendsnelle tijd van 47:41.

Wereldrecord

Cheptegei liep met zijn razendsnelle 41:05 voor het eerst in zijn carrière een wereldrecord. Vorig jaar deed de Oegandese atleet al een poging, maar strandde toen op drie seconden van de toptijd van Komon. Dit jaar wist Cheptegei zich gesteund door vier hazen, waaronder de Nederlander Roy Hoornweg. Cheptegei kwam er op de Derdebaan al alleen voor te staan, maar versnelde op de Zevenheuvelenweg. De laatste 5 kilometer legde de Oegandees extreem snel af in 13:16. Onder luid applaus van de vele toeschouwers finishte de NN Running Team atleet sterk in nieuwe wereldbesttijd. Achter Cheptegei kwam Abrar Osman als tweede over de finish in 42:34 en regerend wereldkampioen 5.000 meter Muktar Edris veroverde de derde plaats in 42:55. Mohamed Ali eindigde als eerste Nederlander in 44:29 en liep voor de eerste keer onder de magische grens van 45 minuten.

Vrouwen

Bij de vrouwen ontspon zich een spannende strijd tussen Susan Krumins, Evaline Chirchir en Stella Chesang. De Oegandese Chesang wist in de laatste kilometers te versnellen en zowel Susan Krumins als haar Keniaanse NN Running Team-genote te verschalken. Chesang finishte in 47:19 en Chirchir volgde 16 seconden later in 47:35. Krumins eindigde op het laatste treetje van het podium in 47:41. Hiermee liep de geboren Nijmeegse slechts vier seconden langzamer dan het Nederlands record van Lornah Kiplagat uit 2007.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 1

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 1

Morgen beginnen de EK Atletiek in Rome. Met TeamNL in de finale van de 4x400 meter estafette (mix) en Maureen Koster in de finale van de 5.000 meter. Verder komen Nadine Visser en Maayke Tjin A-Lim uit op de 100 meter horden. Mark Heiden, Job...

Tijdschema EK Atletiek 2024 Rome

Tijdschema EK Atletiek 2024 Rome

Deze week beginnen de EK Atletiek in Rome in het Stadio Olimpico. De EK Atletiek worden gehouden van 7 tot en met 12 juni 2024. RunningPlus heeft hieronder een tijdschema van de EK Atletiek onder elkaar gezet, zo weet je precies wat wanneer is en...

Wat is de toekomst van de zachte hardloopschoen?

Wat is de toekomst van de zachte hardloopschoen?

De afgelopen decennia heeft hardlopen zich ontwikkeld tot een wereldwijde sensatie die miljoenen mensen over de hele wereld in zijn ban houdt. Of het nu gaat om een ontspannen rondje joggen door het park, een eerste marathon of de intense uitdaging...

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!