Spektakel gegarandeerd bij Warandeloop

door 20 nov, 2018Hardloopnieuws0 Reacties

Zondag 25 november staat de 60e Vidiled Warandeloop Tilburg op de kalender, veel van de deelnemende atleten zullen echter met een andere datum bezig zijn. Namelijk 9 december, wanneer op hetzelfde parcours bij Beekse Bergen het EK Cross Tilburg 2018 plaatsvindt. Voor Nederlandse atleten is de Warandeloop hiervoor het officiële kwalificatiemoment.

Terwijl Nederlandse atleten zich proberen te kwalificeren, grijpen internationale atleten de Warandeloop aan als unieke kans om te wennen aan het parcours in een wedstrijd met sterke concurrentie. De nationale en internationale aandacht zorgt ervoor dat het deelnemersveld, traditiegetrouw al ijzersterk, van ongekende kwaliteit is. In totaal zijn er 22 verschillende landen vertegenwoordigd.

“Niet eerder was het zo’n uitdaging om het atletenveld rond te krijgen; het was een enorme puzzel om alle aanvragen te kunnen verwerken en we hebben hierbij veel atleten teleur moeten stellen. Kwaliteit gaat voor kwantiteit en het publiek mag zich nu opmaken voor fantastische races,” aldus Frans Heffels, verantwoordelijk voor de bezetting van de Internationale Crossgala’s.

Choukoud en Butter

Om 13.05 uur worden de mannen weggeschoten voor hun 10.300 meter bij Beekse Bergen. Onder hen zijn generatiegenoten Khalid Choukoud (32) en Michel Butter (33) de blikvangers; publiekslievelingen die weten wat het is om de Warandeloop te winnen. Choukoud is daarnaast ambassadeur van het Europees Kampioenschap Cross in Tilburg, zijn hoofddoel dit jaar: “Ik heb mij volledig gefocust op het EK Cross in Tilburg, de Warandeloop is het belangrijkste en laatste meetmoment hiervoor.” Choukoud en Butter zijn lang niet de enigen die hopen over twee weken terug te mogen komen, de lijst met kandidaten is lang met onder meer Bart van Nunen, Roy Hoornweg en Ronald Schröer.

Italië, of toch Zweden?

Concurrentie uit het buitenland is hevig en met name de verwachtingen rondom Italiaanse inbreng zijn hooggespannen. Yemaneberhan Crippa (22) en Yassine Rachik (25) wonnen eerder dit jaar allebei een medaille op het EK in Berlijn en ondanks hun jonge leeftijd hebben zij al een aanzienlijk palmares op de cross verworven. Zo won Crippa bij eerdere Europese Kampioenschappen Cross twee keer goud en twee keer brons. Zij nemen het op tegen onder meer de titelverdediger Napoleon Solomon uit Zweden.

Het slotstuk

De vrouwen vormen het slotstuk van de Internationale Crossgala’s, om 13.50 uur klinkt voor hen het startschot. Sifan Hassan en Susan Krumins zijn dankzij hun internationale prestaties voorgeselecteerd voor het EK en hebben daarom besloten hun kruit droog te houden voor het EK op 9 december. Ook Maureen Koster is voorgeselecteerd, maar zij komt wél naar de Warandeloop en neemt het op tegen onder andere Jip Vastenburg en Ruth van der Meijden, die nog een plek in de selectie moeten afdwingen. Met Meraf Bahta en Fabienne Schlumpf staan daarnaast de twee meest recente winnaressen aan de start, terwijl de Tilburgse hoop gevestigd is op Julia van Velthoven.

Kupers versus Douma

Wanneer de nieuwe koning en koningin van de Warandeloop gekroond zijn, is de strijd bij de junioren al even beslist en zijn ook de korte cross races achter de rug. Ook daar wordt vuurwerk verwacht dankzij de inbreng van Nederlandse toppers Thijmen Kupers en Richard Douma. Bij de junioren hopen de ambassadeurs van het EK hoge ogen te gooien. Naast de eerder genoemde Choukoud zijn dat Jasmijn Lau, Luuk Maas, Robin van Riel en Roos Blokhuis. Blokhuis en Lau werden vorig jaar al 1 en 2 bij de junioren.

De Vidiled Warandeloop Tilburg vindt plaats op 23, 24 en 25 november, bij Beekse Bergen. Het event start vrijdagavond met het spectaculaire Warande by Night, daarna komen er verdeeld over drie dagen 6.500 deelnemers naar Beekse Bergen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops
Yoga voor hardlopers

Lees ook

Sabastian Sawe wint de Montferland Run

Sabastian Sawe wint de Montferland Run

De 25e editie van de 15 kilometer lange Pfixx Solar Montferland Run is gewonnen door de favoriet Sabastian Sawe. De regerend wereldkampioen halve marathon kwam met grote voorsprong als eerste over de finishlijn in ’s-Heerenberg. Bij de vrouwen ging...

Pin It on Pinterest