Medisch onderzoek tijdens halve marathon Venloop 2019

door 18 dec, 2018Hardloopnieuws0 Reacties

Select 2024Select 2024

Maastricht University, VieCuri Medisch Centrum en Stichting Venloop gaan samen een onderzoek doen om schade aan het lichaam te verminderen of zelfs helemaal te voorkomen tijdens het langeafstand rennen. Hierbij wordt onderzocht of door het gebruik van een bepaald voedingssupplement de nieren beschermd kunnen worden. Uiteraard is verbetering van de wetenschappelijke kennis op dit gebied ook een uitgangspunt.

Recreatief hardlopen is nog steeds erg populair. Er zijn talloze voordelige effecten voor de gezondheid, waaronder de verbeterde cardiovasculaire capaciteit, verlaging van de bloeddruk, controle van het gewicht en een gezondere veroudering. Tegelijkertijd kan het beoefenen van het lange afstandsrennen worden geassocieerd met bepaalde risico’s zoals uitdroging, hitteberoerte, en mogelijke schade aan de nieren.

Korte beschrijving onderzoek Venloop 2019

Het langeafstandslopen kan de nierfunctie tijdelijk veranderen. Door de samenhang met andere organen kan dan lijden tot meerdere problemen in het lichaam. Dit effect is afhankelijk van de afstand, omstandigheden en fitheid van de hardlopers. Er zijn geen negatieve langdurige gevolgen voor de nierfunctie met betrekking tot het beoefenen van het langeafstands rennen aangetoond.

Tijdens een eerdere editie van de Venloop hebben de onderzoekers van VieCuri vastgesteld dat tot 30 procent van de deelnemers van de 10 km en halve marathon pijnstillers gebruikt voor de start om mogelijk spierpijn te voorkomen. In sommige gevallen kan dit de mogelijke schade aan de nieren zelfs verergeren, geïnduceerd door het rennen zelf.

Om deze interacties verder te onderzoeken is deze klinische studie aan de halve marathon van de Venloop 2019 gekoppeld. Het aankomende onderzoek zal onderzoeken of het gebruik van een voedingssupplement, dat flavanolen uit pijnboomschors en druivenpitten bevat, de normale
nierfunctie tijdens halve marathon kan beschermen. Voor meer informatie en de mogelijkheid tot deelname aan het onderzoek kunt u contact opnemen met de onderzoeker van Campus Venlo (Maastricht University).

Tags: Venloop

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 1

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 1

Morgen beginnen de EK Atletiek in Rome. Met TeamNL in de finale van de 4x400 meter estafette (mix) en Maureen Koster in de finale van de 5.000 meter. Verder komen Nadine Visser en Maayke Tjin A-Lim uit op de 100 meter horden. Mark Heiden, Job...

Tijdschema EK Atletiek 2024 Rome

Tijdschema EK Atletiek 2024 Rome

Deze week beginnen de EK Atletiek in Rome in het Stadio Olimpico. De EK Atletiek worden gehouden van 7 tot en met 12 juni 2024. RunningPlus heeft hieronder een tijdschema van de EK Atletiek onder elkaar gezet, zo weet je precies wat wanneer is en...

Wat is de toekomst van de zachte hardloopschoen?

Wat is de toekomst van de zachte hardloopschoen?

De afgelopen decennia heeft hardlopen zich ontwikkeld tot een wereldwijde sensatie die miljoenen mensen over de hele wereld in zijn ban houdt. Of het nu gaat om een ontspannen rondje joggen door het park, een eerste marathon of de intense uitdaging...

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!