Medisch onderzoek tijdens halve marathon Venloop 2019

door 18 dec, 2018Hardloopnieuws0 Reacties

Runningdirect.nl

Maastricht University, VieCuri Medisch Centrum en Stichting Venloop gaan samen een onderzoek doen om schade aan het lichaam te verminderen of zelfs helemaal te voorkomen tijdens het langeafstand rennen. Hierbij wordt onderzocht of door het gebruik van een bepaald voedingssupplement de nieren beschermd kunnen worden. Uiteraard is verbetering van de wetenschappelijke kennis op dit gebied ook een uitgangspunt.

Recreatief hardlopen is nog steeds erg populair. Er zijn talloze voordelige effecten voor de gezondheid, waaronder de verbeterde cardiovasculaire capaciteit, verlaging van de bloeddruk, controle van het gewicht en een gezondere veroudering. Tegelijkertijd kan het beoefenen van het lange afstandsrennen worden geassocieerd met bepaalde risico’s zoals uitdroging, hitteberoerte, en mogelijke schade aan de nieren.

Korte beschrijving onderzoek Venloop 2019

Het langeafstandslopen kan de nierfunctie tijdelijk veranderen. Door de samenhang met andere organen kan dan lijden tot meerdere problemen in het lichaam. Dit effect is afhankelijk van de afstand, omstandigheden en fitheid van de hardlopers. Er zijn geen negatieve langdurige gevolgen voor de nierfunctie met betrekking tot het beoefenen van het langeafstands rennen aangetoond.

Tijdens een eerdere editie van de Venloop hebben de onderzoekers van VieCuri vastgesteld dat tot 30 procent van de deelnemers van de 10 km en halve marathon pijnstillers gebruikt voor de start om mogelijk spierpijn te voorkomen. In sommige gevallen kan dit de mogelijke schade aan de nieren zelfs verergeren, geïnduceerd door het rennen zelf.

Om deze interacties verder te onderzoeken is deze klinische studie aan de halve marathon van de Venloop 2019 gekoppeld. Het aankomende onderzoek zal onderzoeken of het gebruik van een voedingssupplement, dat flavanolen uit pijnboomschors en druivenpitten bevat, de normale
nierfunctie tijdens halve marathon kan beschermen. Voor meer informatie en de mogelijkheid tot deelname aan het onderzoek kunt u contact opnemen met de onderzoeker van Campus Venlo (Maastricht University).

Tags: Venloop

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Yoga voor hardlopers

Lees ook

Ruim 13.000 deelnemers genieten van Singelloop Utrecht

Ruim 13.000 deelnemers genieten van Singelloop Utrecht

Op zondag 1 oktober liepen meer dan 13.000 deelnemers de populaire Lindahl’s Singelloop Utrecht. Het was de 71e editie van de oudste stratenloop van Nederland. Een zonnig loopfeest om van te genieten met afstanden voor jong en oud. De dag begon met...

Pin It on Pinterest