Atletiekunie reageert op misbruikdrama in atletiekwereld

door 7 jan, 2019Hardloopnieuws0 Reacties

Select 2024Select 2024

De atletiekunie meldt het volgende op haar website over misbruikdrama in de atletiekwereld:

“Het afgrijselijke misbruikdrama dat afgelopen weekend in diverse media is verschenen, heeft de sport- en atletiekwereld opgeschud. De Atletiekunie geeft haar reactie.

We kunnen bevestigen dat een oud-trainer afgelopen zomer een volledige bekentenis heeft afgelegd bij de tuchtcommissie van het Instituut Sportrechtspraak (ISR). Bij die bekentenis is het voorlopig gebleven en daarna is de man voor het leven geroyeerd door de Atletiekunie. De Atletiekunie beseft zich terdege dat een royement, gezien de aard van de misdragingen, geen recht doet aan de verschrikkelijke feiten die de slachtoffers hebben meegemaakt. Het is echter de zwaarst mogelijke sanctie binnen het tuchtrecht van de sportbond. 

“Als Atletiekunie kunnen we geen aangifte doen”, zegt directeur Pieke de Zwart. “Daar heb je medewerking voor nodig van de slachtoffers of de verdachte; de slachtoffers hebben destijds geen aangifte willen doen om voor hen moverende redenen. Wij zouden ook liever hebben gezien dat het een strafrechtelijke kwestie was geworden en dat het niet bij een tuchtzaak was gebleven, want wat is gebeurd is natuurlijk verschrikkelijk.”
 
In de media wordt melding gemaakt van een waarschuwing die de Atletiekunie negen jaar geleden heeft ontvangen van het bestuur van een atletiekvereniging. Die melding is destijds opgepakt en heeft niet geleid tot een concrete aangifte of nader onderzoek. Ook wordt in de media gesproken over meldingen bij de politie, waar slachtoffers geen aangiften maar slechts meldingen hebben gedaan. Het doen van aangifte vergt een enorme inspanning van het slachtoffer en direct betrokkenen, waardoor er vaak gekozen wordt voor meldingen. Juist het feit dat de misdragingen over een dergelijk lange periode hebben kunnen plaatsvinden, toont de complexiteit van deze problematiek. Directe confrontatie met seksuele intimidatie en misbruik binnen onze maatschappij wordt als moeilijk ervaren. Hoe moeilijk het is om grensoverschrijdend gedrag te identificeren, deze op de juiste urgentie in te schatten, dit bespreekbaar te maken en te melden én recht te doen aan een adequate aanpak om slachtoffers in bescherming te nemen door zowel de sportorganisatie als het wetgevend kader.
 
De directeur wijst erop dat iemand die door een tuchtcommissie is veroordeeld nog altijd een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kan krijgen. De Zwart zou graag zien dat justitie ook inzage krijgt in tuchtrechtelijke veroordelingen zodat ontuchtplegers geen VOG kunnen krijgen. Dan kunnen verenigingen ontuchtplegers beter weren en wordt de kans op herhaling verkleind. 

Preventieplan grensoverschrijdend gedrag

De zaak is in 2017 door een vertrouwenspersoon van een atletiekclub gemeld aan de Atletiekunie. Naar aanleiding daarvan is het onderzoek gestart door het ISR en is de man uiteindelijk voor het leven geroyeerd door de Atletiekunie. “De afgelopen maanden, na de uitspraak van het royement eind augustus 2018, zijn we druk bezig geweest met het samenstellen van het preventieplan grensoverschrijdend gedrag”, zegt De Zwart.
 
“Het is belangrijk dat alle betrokkenen bij een club weten waar ze terecht kunnen met meldingen van grensoverschrijdend gedrag en dat betrokkenen het vertrouwen voelen om daadwerkelijk meldingen te doen. Het aanstellen en begeleiden van vertrouwenscontactpersonen bij clubs, het opleiden van trainers en vrijwilligers inzake omgangsvormen en het creëren van bewustwording bij sportclubs heeft dan ook onze grootste aandacht. 

Strafrecht

“De feiten zijn zo zwaar dat ze eigenlijk bij het strafrecht horen”, zegt Rob van Bokhoven, aanklager bij het Instituut Sportrechtspraak. “Maar het Instituut Sportrechtspraak kan niet ongevraagd en zonder instemming van slachtoffers feiten gaan leveren aan de politie. En er zijn geen aangiftes van slachtoffers.”

Om dit soort zaken in de toekomst beter te kunnen aanpakken, is het van belang dat er een koppeling komt tussen tuchtrechtelijke uitspraken en de Verklaring Omtrent het Gedrag. Nu heeft alleen een strafrechtelijke uitspraak gevolgen voor het krijgen van zo’n verklaring. Als Atletiekunie leven we mee met de slachtoffers die deze dagen alles opnieuw beleefd zullen hebben. We dringen aan op een versnelde aanpassing van de wetgeving.”

(persbericht)

Tags:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Domstad geniet van grootste Utrecht Marathon ooit

Domstad geniet van grootste Utrecht Marathon ooit

Op 19 mei 2024 was de Domstad het decor van een bijzondere editie van de Utrecht Marathon. De 40ste editie van de Utrecht Marathon supported by Utrecht Science Park werd de grootste ooit met bijna 14.000 inschrijvingen. Van vroeg in de ochtend tot...

Tijdschema Atletiek Olympische Spelen 2024 Parijs

Tijdschema Atletiek Olympische Spelen 2024 Parijs

De Olympische Spelen 2024 in Parijs gaat van start op vrijdag 26 juli en eindigt op zondag 11 augustus. De atletiek onderdelen tijdens de Olympische Spelen beginnen op donderdag 1 augustus en eindigt met de vrouwen Marathon op zondag 11 augustus....

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!