Ayele Abshero wint voor de derde keer de Egmond Halve Marathon

door 13 jan, 2019Hardloopnieuws0 Reacties

SportSport

Het eerste grote loopevenement van het nieuwe jaar, de NN Egmond Halve Marathon, werd vandaag gewonnen door de Ethiopiër Ayele Abshero. Het was de derde keer dat hij de wedstrijd van organisator Le Champion op zijn naam schreef (eerder won hij in 2014 en 2011). Hij noteerde een tijd van 1.04.57. Ook bij de dames was er Ethiopisch succes. Haven Hailu kon vandaag het beste met de omstandigheden omgaan en klokte een eindtijd van 1.14.51. Ruth van der Meijden eindigde knap als vierde vrouw en was beste Nederlandse in 1.17.20. Ronald Schröer eiste de plek als beste Nederlander op in 1.07.08 (9e overall).

Wedstrijd heren

De strijd om de ereplaatsen werd dit jaar uitgevochten in een stormachtig Egmond aan Zee. Het was droog, het strand was hard, maar een stevige west tot noordwestenwind maakte het aardig zwaar vandaag. Het zorgde ervoor dat een compacte kopgroep van ongeveer 25 man besloot op het strand dicht bij elkaar te blijven. Het werd een tactisch spel voor de beste positie aan de binnenkant van de groep. Vlak voor Castricum probeert Michel Butter vooraan iets te pushen, maar moet de wedstrijd even later staken vanwege een hamstringblessure. Ook Khalid Choukoud stapt kort daarna uit. Op de drassige duinpaden voerden de Afrikaanse lopers het tempo gelijk op. De afvalrace resulteert uiteindelijk in een kopgroep van acht man. Het is de onbekende William Wanjiku uit Kenia die als eerste een gat durft te slaan. Op de Bloedweg besluit oud-winnaar Ayele Abshero dat de wedstrijd nog niet beslist is. In de laatste kilometer weet hij aan te haken bij Wanjiku, om vervolgens in de bocht bij de Van Speijk vuurtoren met grote passen solo richting de finish te lopen (1.04.57). Wanjiku raakt in de slotmeters zijn tweede positie ook nog kwijt door een sterke eindsprint van Taoufik Allam uit Marokko (1.04.59). Wanjiku finisht één seconde later (1.05.00). Ronald Schröer hield vandaag de Nederlandse eer hoog, hij werd 9e overall in een tijd van 1.07.08. Schröer was na afloop ontzettend blij: “Ik dacht vanochtend: dit is mijn achtertuin, ik ga het gewoon doen vandaag.” De talentvolle Stan Niesten werd tweede Nederlander in 1.07.51, Edwin de Vries mocht de derde plek op het Nederlandse podium innemen (1.08.40).

Wedstrijd dames

In het kader van de man/vrouw wedstrijd gingen de dames 9.17 minuten eerder van start dan de mannen. Andrea Deelstra trok al snel de stoute schoenen aan door de leiding te pakken in de wedstrijd. Ze bereikt als eerste het keerpunt in Castricum aan Zee. Op zo’n 20 seconden daarachter een klein groepje dames met daarin Ruth van der Meijden en de drie Afrikaanse favorieten Jakcline Chepngeno, Haven Hailu en Maeregu Hayelom. Van der Meijden moet vervolgens in de duinen al snel lossen en ook Hayelom kan het tempo van de andere twee dames niet volgen. Op het 12 km-punt moet Deelstra de koppositie opgeven en lopen Chepngeno en Hailu samen richting Egmond. Op het 19 km-punt worden de twee ingehaald door de eerste mannen. Op dat moment weet de 20-jarige Hailu een gaatje te slaan, waarna ze de winst niet meer uit handen geeft. Ze noteert een finishtijd van 1.14.51. Chepngeno wordt tweede (1.15.06) en Hayelom derde (1.16.49). Van der Meijden haalt Deelstra in de slotkilometers nog in en eindigt als eerste Nederlandse vrouw en vierde overall (1.17.20). Deelstra finisht kort daarachter in 1.17.41. Op de boulevard van Egmond kwam Bo Ummels als derde Nederlandse over de finish (1.19.31).

Geslaagde editie

Bijna 18.000 deelnemers genoten vandaag van de schitterende kilometers over het strand en door de duinen van het Noordhollands Duinreservaat. De wind vanuit zee was pittig, maar de verwachte regen bleef uit en dus stond het publiek weer in grote getalen langs de kant om de lopers aan te moedigen. De 70-jarige Jaap Wit uit Heerhugowaard volbracht vandaag als enige deelnemer voor de 46e keer de halve marathon.

Opbrengst goede doel

PWN was dit jaar als goed doel verbonden aan de NN Egmond Halve Marathon. Alle deelnemers konden tijdens hun inschrijving een donatie doen aan de organisatie, die zich inzet voor het behoud van bijen en andere bestuivers in het duingebied. De cheque met een recordbedrag van € 18.023,50 werd bij de start uitgereikt door Ruud van der Velde, voorzitter van Le Champion, aan Joke Cuperus, directeur PWN, en Raymond Duindam, manager sector Natuur en Recreatie.

Editie 2020

De volgende editie van de NN Egmond Halve Marathon vindt plaats op zondag 12 januari 2020. De inschrijving gaat begin augustus van start.

(persbericht)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook

Kelvin Kiptum verpulvert parcoursrecord Londen Marathon

Kelvin Kiptum verpulvert parcoursrecord Londen Marathon

Kelvin Kiptum wint Londen Marathon. Foto: Bob Martin voor London Marathon Events Kelvin Kiptum heeft vandaag in Londen een nieuw parcoursrecord gelopen op de Marathon. De Keniaan was dicht bij de tijd van Kipchoge’s wereldrecord uit 2019. Kiptum...

Geslaagde jubileumeditie Meppel City Run

Geslaagde jubileumeditie Meppel City Run

Zondag 4 juni was het eindelijk zover; de jubileumeditie van de Scania Meppel City Run. Na maanden van voorbereiding stonden meer dan 150 vrijwilligers klaar om er een geweldige editie van te maken. Het stralende weer zorgde voor blije gezichten en...

Pin It on Pinterest