Enschede Marathon blijft zich vernieuwen

door 10 apr, 2019Hardloopnieuws0 Reacties

Runningdirect.nl
Enschede Marathon

De Enschede Marathon, die op komende zondag 14 april 2019 plaatsvindt, kent dit jaar een groot een aantal nieuwe sportieve en informatieve activiteiten. Zo wordt op vrijdag 12 april samen met de UT en het Roessingh voor de tweede keer een congres georganiseerd over de laatste ontwikkelingen in de hardloopsport. Bovendien kan iedereen die nog niet toe is aan een langere afstand, op zaterdagavond meedoen aan ‘De Twee van Enschede’, een laagdrempelige loopwedstrijd van twee mijl (3,2 kilometer). Eventmanager Sandra Melief is erg enthousiast over de nieuwe plannen. “Op deze manier blijft de Enschede Marathon zich ontwikkelen en onderscheiden. Het betekent dat de stad straks een echt loopweekend beleeft!”

Congres ‘Get Ready!’

Na het succes van het eerste loperscongres ‘Where Science Meet the Runner’ vindt op vrijdag 12 april op de campus van de UT het tweede congres ‘Get Ready’ plaats. Ook Roessing Research & Development levert hierbij een belangrijke bijdrage. De onderwerpen zijn zo gekozen dat de lopers, of zij nu 5 of 42 kilometer lopen, op zondag 14 april perfect voorbereid aan de start staan van de Enschede Marathon. Voeding, looptechniek, mentale voorbereiding, parcoursverkenning, het komt allemaal aan de orde. Lopers ontvangen zo vanuit de wetenschap handige en praktische tips&tricks waar zij hun voordeel mee doen. “De Universiteit Twente en de Enschede Marathon verstevigen met het organiseren van deze congressen hun samenwerking”, zegt Jochem Vreeman van de UT. “De Enschede Marathon wil meer verbinding leggen met wetenschap en innovatie en daarbij is de UT een logische partner.”

Sensortechnologie

Ook het Roessingh is een zeer gewaardeerde partner van de Enschede Marathon als het gaat om het verbeteren van sportieve prestaties met behulp van de wetenschap. Zo zal Roessingh Research and Development deze editie van de Enschede Marathon samen met SensoRun, TRIMM en Xsens een volgende stap zetten in het toepassen van sensortechnologie bij hardlopen. Ditmaal zullen tien lopers op de hele marathon van start tot finish worden gevolgd en zal hun looptechniek – en de verandering daarin als gevolg van vermoeidheid – nauwkeurig worden vastgelegd. Deze gegevens zullen meer inzicht geven in de relatie tussen (veranderingen in) looptechniek en het ontstaan van blessures. Daarnaast zullen in het marathonweekend de nieuwste ontwikkelingen rondom ‘Runner Assist’, real time feedback voor hardlopers op basis van sensordata, worden gepresenteerd.

De twee van Enschede

Komende zaterdagavond 13 april zal de binnenstad van Enschede volledig in het teken staan van ‘De Twee van Enschede’, een laagdrempelige en recreatieve loop van twee mijl (3,2km). Deze loop is bedoeld voor iedereen die nog niet toe is aan een 5 kilometer en toch mee wil doen aan het evenement. “Iedereen kan meedoen, jong en oud, getraind en minder getraind”, zegt Melief. “We organiseren deze loop samen met Menzis, Sportaal en Alifa, en gaan ervan uit dat deze nieuwe loop veel mensen zal inspireren om de loopschoenen aan te trekken!”

Verhuizing Van Heekplein

Een andere belangrijke vernieuwing dit jaar is de verhuizing van het start/finishgebied naar het H.J. van Heekplein. “We merkten dat de start en finish met bijbehorende tenten te ver weg lagen van het Van Heekplein, terwijl daar de lopers na afloop samenkomen”, legt Melief uit. “Door start en finish te verplaatsen naar het Van Heekplein ontstaat er niet alleen meer contact tussen lopers, sponsoren en publiek, maar ook nog meer gezelligheid en sfeer.”

Snelle vrouwen

Sinds 2015 geeft Enschede Marathon topatletes meer aandacht en wordt ingezet op snelle tijden bij de vrouwen. Op die manier onderscheidt Enschede Marathon zich in het grote internationale aanbod van wedstrijden. Het prijzengeld wordt bijna volledig ingezet om een sterk vrouwelijk deelnemersveld aan de start te krijgen.

Deze keuze leverde in 2016 al meteen een nieuw parcoursrecord op van 2.27.59, neergezet door de Keniaanse Sarah Jebet. Voor snelle dames zijn er flinke bonussen te verdienen: 5.000 euro voor een tijd onder de 2.27.59, 7.500 euro voor een tijd sneller dan 2.27.00 en zelfs 10.000 euro voor een tijd onder de 2.26.00. Kanshebbers op deze bonussen zijn Alice Mogire en Caroline Chepkwony uit Kenia en de Ethiopische debutante Guta Meskerem. Leuk weetje: de Keniaan Mutai Cyrus, die afgelopen zondag nog als haas fungeerde in Rotterdam voor de groep van 2 uur 10 (met o.a. de Nederlander Khalid Choukoud), zal in Enschede als tempomaker fungeren voor deze toploopsters. Helaas kunnen de Nederlandse Kim Dillen en Jacelyn Gruppen door blessures niet aan de start verschijnen. Bij de mannen gaat de talentvolle Geart Jorritsma zijn debuut maken op de marathon. Ook staan Fabian ten Kate (inderdaad, de ‘zoon van’), Richard Loendersloot en Jorn Jansman aan de start van de langste afstand.

World Marathon Majors

Vanaf 2020 maakt Enschede Marathon onderdeel uit van de Abbot World Marathon Majors. Dat betekent dat hardlopers ouder dan veertig jaar in Enschede punten kunnen scoren voor de Abbot WMM Wanda Age Group World Rankings. Deze ranglijst wordt samengesteld uit alle resultaten van atleten in meer dan vijftig marathons wereldwijd gedurende een jaar. Aan het eind van de kwalificatieperiode worden de beste atleten uitgenodigd om mee te doen aan Virgin Money London Marathon in 2020. De ranglijst bestaat uit verschillende leeftijdscategorieën voor mannen en vrouwen van veertig jaar tot tachtig plus. De nieuwe tijdsperiode loopt van de Marathon Chicago op zondag 13 oktober 2019 tot Chicago 2020. “Snelle lopers kunnen nu ook in Enschede punten scoren”, zegt eventmanager Sandra Melief. “Dat betekent dat Enschede nog aantrekkelijker wordt voor deze categorie. Meer informatie over deze competitie is te vinden op www.worldmarathonmajors.com.

Kijk voor meer informatie over de Enschede Marathon op www.enschedemarathon.nl.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Yoga voor hardlopers

Lees ook

Ruim 13.000 deelnemers genieten van Singelloop Utrecht

Ruim 13.000 deelnemers genieten van Singelloop Utrecht

Op zondag 1 oktober liepen meer dan 13.000 deelnemers de populaire Lindahl’s Singelloop Utrecht. Het was de 71e editie van de oudste stratenloop van Nederland. Een zonnig loopfeest om van te genieten met afstanden voor jong en oud. De dag begon met...

Zonnige 34e editie van de CZ Tilburg Ten Miles

Zonnige 34e editie van de CZ Tilburg Ten Miles

Of je nu je persoonlijk record komt verbreken of komt voor de Brabantse gezelligheid: de CZ Tilburg Ten Miles is altijd fantastisch. Zo ook de 34e editie op zondag 24 september 2023. Met meer dan 11.000 deelnemers aan de start van de diverse...

Stem mee voor Atleet van het Jaar 2023 (longlist)

Stem mee voor Atleet van het Jaar 2023 (longlist)

Foto: Atletiekunie Het jaar 2023 was een mooi atletiek jaar, het einde daarvan is bijna in zicht en dat betekent dat we de komende tijd kunnen gaan terugblikken. We gaan de individuele prestaties van onze Nederlandse atleten nog eens goed bekijken....

Pin It on Pinterest