Waarom moet je op hardlooples?

door 12 mei, 2019Anja Hoenselaar, Gastbloggers, Hardlopen0 Reacties

Select 2024Select 2024

Als je gaat tennissen, neem je tennisles. Voetbal je? Dan ga je naar voetbaltrainingen. Boksen? Bokslessen. Waarom beginnen dan zoveel mensen met hardlopen zonder les in hardlopen te volgen? En is dat wel verstandig?

Hardlopen is een relatief laagdrempelige sport. Je hebt niet veel nodig, schoenen aan en naar buiten. Op internet zijn allerlei schema’s te vinden om te volgen en zelfs als je niet alleen wilt lopen is er vast iemand in je buurt om bij aan te sluiten. Het volgen van hardlooptrainingen is waarschijnlijk iets waar je niet gelijk aan denkt. Of waarvan je misschien denkt dat het niet nodig is. Omdat hardlopen je niet moeilijk lijkt. Je zet gewoon je ene voet voor de andere en je wilt dat steeds sneller doen en steeds langer.

Verstandig?

Ik ken mensen die zo helemaal zelf hun weg naar een succesvolle marathon gevolgd zijn. Maar ik ken nog meer mensen die geblesseerd raakten, na een tijdje niet meer vooruit gingen en afhaakten, die het plezier in lopen kwijtraakten. En daarom wil ik elke hardloper op het hart drukken: ga op ‘hardlooples’. Sluit je aan bij een atletiekvereniging of een loopgroep die serieuze aandacht voor je techniek hebben. Waar je elke training aan loopscholing doet. Dat zijn oefeningen waardoor de passen die je tijdens het lopen maakt en je houding technisch goed worden. Waar een trainer je tips en uitleg kan geven en een schema voor je kan maken dat echt bij jou past.

Goede trainingen leveren namelijk zoveel op weet ik inmiddels uit eigen ervaring. Ik ben ook begonnen met zelf de kilometers opbouwen. Eerst op de loopband in de sportschool, daarna buiten. Ik liep al snel 10 kilometer in een uur, wilde sneller en langer, ging richting een halve marathon maar toen kwamen de blessures. Kleine pijntjes die niet meer weggingen en steeds erger werden. Ik werd vaste klant bij de fysio…het plezier in lopen was er al niet echt meer. Ik dacht aan stoppen met hardlopen maar wilde nog één poging wagen. Maar dan met betere begeleiding, ik werd lid van een hardloopvereniging. Dat was opeens hard werken aan mijn looptechniek, maar de blessures werden minder! Het koste me bijvoorbeeld driekwart jaar om mijn landing te veranderen, maar daardoor ben ik echt veel efficiënter gaan lopen. Had ik dit maar eerder gedaan!

Daphne doet het ook niet zelf

Door te trainen op je techniek en specifieke oefeningen te doen (die je echt niet in je gewone looprondje gaat doen, ik tenminste niet), ga je dus efficiënter lopen. Hierdoor heb je minder kans op blessures, kun je het langer vol houden en word je sneller! Je houdt van hardlopen, dus grote kans dat je het interessant vindt er meer over te leren. En grote kans dat je er graag over praat, dus een avondje in de week doorbrengen met andere hardloopgekken is ook zo gek ook nog niet :).

Zelfs ervaren hardlopers zijn nooit uitgeleerd. Stel je voor dat Daphne Schippers stopt met trainen onder begeleiding? Dat zou heel gek zijn toch? Dus op welk niveau je ook loopt, zorg dat je er meer over leert!

Woon je in (de buurt van) Arnhem en ben je op zoek naar een goede hardloopvereniging? Ik kan je Stap Vooruit aanraden, kijk maar eens op hun site www.stapvooruit.net.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Garmin lanceert de HRM-Fit hartslagmeter voor vrouwen

Garmin lanceert de HRM-Fit hartslagmeter voor vrouwen

Garmin kondigt vandaag de HRM-Fit™ aan, onze nieuwste hartslagmeter speciaal ontwikkeld voor vrouwen. Je klemt de HRM-Fit gemakkelijk aan medium en hoge ondersteuning sport-bh’s, zodat je op een comfortabele manier zeer nauwkeurig trainingsgegevens...

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!