FBK Games kent sterk deelnemersveld in editie 2019

door 31 mei, 2019Hardloopnieuws0 Reacties

Select 2024Select 2024
Dafne Schippers tijdens FBK Games

Foto: FBK Games

Tijdens de 38e editie van de FBK Games op zondag 9 juni 2019 in het Fanny Blankers-Koenstadion in Hengelo gaat zoals ieder jaar een groot aantal wereldtoppers van start. Waaronder olympisch kampioenen, wereldkampioenen en Europees kampioenen. Deze enige Nederlandse topatletiekwedstrijd heeft als IAAF World Challenge een belangrijke status in de internationale atletiekwereld. Vandaag maakt de organisatie het deelnemersveld  bekend. De highlights worden hieronder per discipline beschreven.

Mannen

100 meter: zeven sprinters waaronder Churandy Martina liepen al onder de 10 seconden

Het wordt een hele kluif voor Churandy Martina om zes razendsnelle buitenlandse toppers voor te blijven. Het hele internationale deelnemersveld liep al (meer dan eens) onder de 10 seconden in hun carrière. Martina’s leeftijdsgenoot Michael Rodgers (USA) heeft dit prille seizoen met 10.09 het snelst gelopen. Zijn persoonlijk record is zelfs 9.85. Het baanrecord in Hengelo, 9.97 uit 2009 van Martina zelf ligt hoe dan ook onder vuur.

400 meter: Liemarvin Bonevacia, Tony van Diepen én vier supersnelle 44-lopers

Vorig jaar liep Liemarvin Bonevacia in Hengelo de limiet voor de Europese kampioenschappen. Voor de wereldkampioenschappen in Doha eind deze zomer wordt een razend scherpe tijd van 45.30 gevraagd. In ieder geval heeft hij in Tony van Diepen een geduchte concurrent. Van Diepen excelleerde tijdens de Europese indoorkampioenschappen met een bronzen medaille én een Nederlands record van 46.13. De Botswaanse Baboloki Thebe liep al eens 44.02, Oscar Husillos uit Spanje loopt ook 44-ers net als de Amerikanen Vernon Norwood en Michael Cherry. Optimale tegenstand dus voor de beste twee Nederlandse 400 meter lopers ooit. Bonevacia liep in 2015 het Nederlands record van 44.72.

800 meter: Thijmen Kupers op jacht naar WK-limiet

Thijmen Kupers beleefde in 2017 zijn finest moment in Hengelo met zijn winst én een toptijd van 1.44.99. Na langdurige achillespeesproblemen lijkt hij nu weer klaar voor toptijden. De WK-limiet is 1.45.80. Hij ontmoet in de Spanjaard Alvaro de Arriba, Europees indoorkampioen dit voorjaar, zijn evenknie. Want ook zijn persoonlijk record is 1.44.99. Samen met maar liefst vijf andere 1.44-lopers én de Keniaan Cornelius Tuwei die al in 1.43 liep belooft het een razendsnelle race over twee ronden te worden. Richard Douma mag mooi meeliften en kan zijn persoonlijk record van 1.47 verder aanscherpen.

5000 meter: Hengelo beroemd om haar wereldrecords. Yomif Kejelcha is de nieuwe ster

Hengelo is wereldberoemd vanwege de vijf wereldrecords die op de lange afstand in het Fanny Blankers-Koenstadion zijn gelopen. Vier records op naam van Haile Gebrselassie, één van Kenenisa Bekele. Inmiddels manifesteert zich een nieuwe ster in wording uit Ethiopië: Yomif Kejelcha is pas 21 jaar en liep afgelopen indoorseizoen al een wereldrecord op de mijl. Hij is al de snelste van dit jaar op de 5000 meter en in Hengelo zal het ongetwijfeld nog sneller gaan.

110 meter horden: Winnaar van olympisch zilver Ortega loopt sneller dan 13 seconden

De Spanjaard Orlando Ortega won zilver op de Olympische Spelen in Rio. Met zijn persoonlijk record van 12.94 is hij een van de allersnelste hordelopers aller tijden. Ook de andere lopers lopen laag in de 13 seconden. Het baanrecord is 13.07. Met 3 lopers uit de top 10 (en 7 uit de top 25!) van de wereldranglijst is dit een van de sterkst bezette onderdelen bij de mannen. Koen Smet mag zich aan hen optrekken naar een toptijd. Zijn persoonlijk record is 13.53.

Verspringen: Jump Off als nouveauté in de atletiek

Luvo Manyonga (8,65 meter) is de Zuid-Afrikaanse topspringer en nummer 1 van de wereldranglijst. Zijn landgenoot Ruswahl Samaai (derde op de wereldranglijst) kwam ook al tot 8,49 meter. Olympisch kampioen Jeff Henderson sprong tot nu toe dit jaar het verst (8,38m). De verspringers gaan in een‘head-to-head’ finale tegen elkaar strijden. Een battle tussen Manyonga en Henderson zou dan geweldig zijn! Daarbij zal oud wereldkampioen Ignisious Gaisah in een met sensoren uitgerust Xsens-pak deelnemen, waardoor bewegingen zoals houding, zweeffase, afzethoek of zwaartepunt direct na de sprong geanalyseerd worden en op een groot scherm inzichtelijk worden gemaakt voor het publiek.

Polsstokhoogspringen: Wereldkampioen Sam Kendricks is er weer bij

Met een persoonlijk record van 6 meter precies is de Amerikaanse wereldranglijstaanvoerder Sam Kendricks net als vorig jaar weer favoriet voor de winst. Het baanrecord is met 5,90 meter al 27 jaar in handen van de legendarische Sergej Boebka. Wie weet vliegt Kendricks daar wel overheen. Nederlands recordhouder Menno Vloon (5,85m) is terug na veel blessures, Ook Rutger Koppelaar is van de partij.

Vrouwen

100 meter: Dafne Schippers, wereldster van beroep

Meeting director Hans Kloosterman kondigde Dafne Schippers tijdens de persconferentie afgelopen week aan met de toevoeging ‘wereldster van beroep’. Niet voor niets natuurlijk. Tweevoudig wereldkampioene op de 200 meter, supertijden op 100 (10.81) en 200 meter (21.63). Ook dit jaar is Dafne er natuurlijk weer bij in Hengelo. En ook Jamile Samuel strijdt mee om een toptijd. Maar ook de buitenlandse vrouwen zijn toppers. Naast Schippers liepen al vier andere vrouwen onder de 11 seconden. In 2015 liep Schippers het baanrecord: 10.94.

5000 meter: Sifan Hassan wil een nieuw Europees record

Sifan Hassan gaat in Hengelo een poging doen om een Europees record te lopen. Ze moet daarvoor haar eigen record verbreken , want zij liep op 13 juli 2018 in Rabat dit nieuwe Europees record van 14.22.34. Met een heel bataljon aan supersnelle tegenstandsters én hazen belooft dit een spektakelstuk zonder weerga te gaan worden. En wie weet wel weer een nieuw record dus.

100 meter horden: Battle Nadine Visser versus olympisch kampioene Brianna McNeal

Nadine Visser werd in maart in een perfecte race afgetekend Europees indoorkampioene op de 60 meter horden. Nummer 1 van de wereldranglijst Brianna McNeal werd in 2013 wereldkampioene, maar de kroon op haar carrière was natuurlijk de olympische titel van 2016 in Rio de Janeiro. Voor Nadine is McNeal de allerbeste tegenstandster die de organisatie haar kan bieden. Daarnaast startten ook absolute wereldtoppers als Queen Harrison, Cindy Roleder en Nia Ali. De Nederlandse Eefje Boons en Anouk Vetter zijn ook van de partij.

Hoogspringen: Mirela Demireva won zilver in Rio

Mirela Demireva is Bulgaarse maar wel met een vleugje Nederlands. Ze traint immers in Zoetermeer. Ze vloog al eens over 2,00 meter. Won zilver in Rio in 2016. Om haar heen is een sterk deelnemersveld gebouwd met liefst 5 deelneemster uit de top 10 van de wereldranglijst. Lisanne Hagens is de beste Nederlands en sprong in mei 1,85 meter.

Lisanne de Witte versus Solar Team Twente

Lisanne de Witte staat op 9 juni weer aan de start bij de FBK Games. De atlete die in 2018 internationaal doorbrak en eerder dit jaar brons op de 400 meter bij de Europese Kampioenschappen Indoor in Glasgow won, wacht een bijzondere tegenstander: RED Shift, de zonneauto van Solar Team Twente. Het belooft een spannende battle over 300 meter te worden. Topsport, snelheid, kracht, aerodynamica en innovatie liggen dicht bij elkaar in Hengelo.

Nieuwe formule FBK Games

De FBK Games kennen sinds 2018 een nieuwe formule waarin vol ingezet wordt op innovatie. De IAAF heeft de FBK Games de speciale stempel proeftuin van de atletiek gegeven. Uiting hiervan zijn minder disciplines zodat de prestaties beter gevolgd kunnen worden en meer spektakel door entertainment en innovatieve toepassingen. Eén van de opvallendste noviteiten zijn de ‘battles’. Rondom de Nederlandse toppers wordt internationale tegenstand van formaat gecontracteerd. Een spannende strijd is zo verzekerd.

Tags: FBK Games

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Domstad geniet van grootste Utrecht Marathon ooit

Domstad geniet van grootste Utrecht Marathon ooit

Op 19 mei 2024 was de Domstad het decor van een bijzondere editie van de Utrecht Marathon. De 40ste editie van de Utrecht Marathon supported by Utrecht Science Park werd de grootste ooit met bijna 14.000 inschrijvingen. Van vroeg in de ochtend tot...

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!