Dafne Schippers schittert als vanouds in Hengelo

door 10 jun, 2019Hardloopnieuws0 Reacties

Select 2024Select 2024

De 38e editie van de FBK Games in Hengelo mocht zich verheugen in mooi weer, met 8.500 toeschouwers goed gevulde tribunes en veel atleten van wereldklasse die topprestaties lieten zien. De highlights van zondag 9 juni 2019.

Mannen

Foto: FBK Games

100 meter: Martina nog altijd de snelste Nederlander

Er komt geen sleet op de prestaties van Churandy Martina. Met 10.24 in de Nederlandse voorronde en 10.19 in de internationale finale liep hij zichzelf alweer dichtbij de WK-limiet van 10.10. Zijn grote droom is het meedoen aan zijn vijfde Olympische Spelen, volgend jaar in Tokyo. Daarvoor moet hij 10.05 lopen. Niet ondenkbaar. De race over 100 meter werd gewonnen door Arthur Cissé uit Ivoorkust in 10.05.

400 meter: Thebe geklopt door Cherry

De Amerikaan Michael Cherry verraste Baboloki Thebe uit Botswana, snelste loper van het deelnemersveld en ook goed voor de beste seizoenstijd. Cherry ging met de winst aan de haal (45.15), Thebe zette 45.51 neer. Beste Nederlander was Liemarvin Bonevacia, de Nederlands recordhouder die met 46.19 zijn snelste seizoenstijd liep. Kort erachter finishte Tony van Diepen in 46.44.

800 meter: Tuwei maakt favorietenrol waar

Cornelius Tuwei maakte zijn favorietenrol waar door de overwinning naar zich toe te trekken (1.45.67). Europees indoorkampioen Alvaro de Arriba werd derde in 1.46.13 achter de Brit Kyle Langford (1.45.87).

5000 meter: Bekele bevestigt topvorm

De Ethiopiër Telahun Haile Bekele liet zien dat zijn beste wereldjaartijd van de Diamond League in Rome (12.52.98) afgelopen donderdag geen toeval was. Ook in Hengelo imponeerde hij met de winst in 12.57.56 na een spannende wedstrijd waarin uiteindelijk alleen de Keniaan Nicholas Kipkorir Kimeli tot het eind kon volgen (12.57.90).

110 meter horden: Alleen Ortega overtuigt

De Spanjaard Orlando Ortega was op de korte horden de beste met zijn race in 13.27. De Zuid-Afrikaan Antonio Alkana bleef met 13.41 nog enigszins in de buurt.

Verspringen: Luvo Manyonga wint Jump Off

Een nieuw wedstrijdelement bij het verspringen. Na de eerste drie reguliere pogingen gingen de acht springers met het beste resultaat naar de kwartfinales. Nummer 1 in de tussenstand tegen nummer 8, nummer 2 tegen nummer 7 enzovoorts. De vier winnaars gaan naar de halve finales, en uiteindelijk streden de winnaars daarvan in hun ultieme poging om de winst. Luvo Manyonga, wereldkampioen  in 2017 won de wedstrijd. Zijn beste sprong was 8,35 meter. De Zweed Tobias Montler was tweede met 8,14 meter.

Polsstokhoogspringen

De Amerikaan Sam Kendricks maakte tijdens de wedstrijd al een ereronde, toen hij na zijn geweldige sprong over 5,91 eindelijk het 27 jaar oude baanrecord van de legendarische Sergej Boebka met één centimeter verbrak. De wereldkampioen van 2017 won de wedstrijd er uiteindelijk ook mee. De Nederlandse recordhouder Menno Vloon werd knap tweede (5,51m).

Vrouwen

Foto: FBK Games

100 meter: Grote sprong voorwaarts voor Schippers

Het wordt haast een traditie: Dafne Schippers die bij de FBK Games wint. Bovendien maakte de 26-jarige Utrechtse zondagavond een reuze sprong voorwaarts op de 100 meter, van 11.38 in België twee weken terug naar 11.06 in Hengelo. Met de limiet voor de wereldkampioenschappen en Olympische op zak is het duidelijk dat Nederlands’ beste sprintster aller tijden weer helemaal terug is. Jamile Samuel kwam tot 11.28.

Foto: FBK Games

5000 meter: Hassan blijft ambitieus

Sifan Hassan was blij weer in Nederland te mogen lopen, wilde haar Europees record op de 5000 meter verbreken, maar moest in de race veel kopwerk doen. Daardoor kon het recordtempo dat de Wavelight, de elektronische haas die via oplichtende lampjes aan de binnenkant van de baan het gewenste tempo aangeeft, niet gevolgd worden. Margaret Kipkemboi uit Kenia won in 14.37.22, de beste wereldjaartijd. Hassan werd tweede in 14.38.54, 16 seconden boven haar record. Hassan beloofde het publiek graag volgend jaar opnieuw een poging te wagen om het record te vebreken.

100 meter horden: Close finish tussen Rio’s besten  

Een prachtige close finish tussen de Olympisch kampioene Brianna McNeal en de zilveren medaillewinnares van Rio Nia Ali werd in het voordeel beslist van laatstgenoemde: 12.75 om 12.76. Beide Amerikaanse vrouwen bleven daarmee de als vijfde finishende Nadine Visser ruim voor (13.10). Visser verbeterde wel haar beste seizoenstijd en komt dichterbij de WK-limiet van 12.98. Omdat de WK pas eind september, begin oktober zijn heeft ze nog drie maanden te tijd om naar haar topvorm te groeien.

Hoogspringen: Kinsey verrast Demireva

De Zweedse Erika Kinsey sprong met 1,96 meter ruim hoger dan de andere tien deelneemsters. De favoriete Bulgaarse Mirela Demireva, winnares van olympisch zilver in Rio en met een persoonlijk record van 2,00 meter stelde teleur met 1,91 meter.

Foto: FBK Games

Battle tussen mens en machine

Lisanne de Witte, Nederlands recordhoudster op de 400 meter nam het in Hengelo op de 300 meter op tegen de zonneauto van het Solar Team Twente. Lisanne knalde uit haar startblok, nam een grote voorsprong maar de slow start van de Red Shift werd gevolgd door een imposante inhaalrace die net niet lukte. Lisanne won in een knappe 36.78.

Voorprogramma: Juniore Bol loopt record 400 meter

Voorafgaand aan het hoofdprogramma was er ook een nationaal programma. Daarin viel de winst van juniore Femke Bol op de 400 meter op. Zij verbeterde het Nederlands juniorenrecord naar 53.15. Bol (19) heeft zich met de 4×400 meter estafetteploeg al gekwalificeerd voor de WK Atletiek.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 1

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 1

Morgen beginnen de EK Atletiek in Rome. Met TeamNL in de finale van de 4x400 meter estafette (mix) en Maureen Koster in de finale van de 5.000 meter. Verder komen Nadine Visser en Maayke Tjin A-Lim uit op de 100 meter horden. Mark Heiden, Job...

Tijdschema EK Atletiek 2024 Rome

Tijdschema EK Atletiek 2024 Rome

Deze week beginnen de EK Atletiek in Rome in het Stadio Olimpico. De EK Atletiek worden gehouden van 7 tot en met 12 juni 2024. RunningPlus heeft hieronder een tijdschema van de EK Atletiek onder elkaar gezet, zo weet je precies wat wanneer is en...

Wat is de toekomst van de zachte hardloopschoen?

Wat is de toekomst van de zachte hardloopschoen?

De afgelopen decennia heeft hardlopen zich ontwikkeld tot een wereldwijde sensatie die miljoenen mensen over de hele wereld in zijn ban houdt. Of het nu gaat om een ontspannen rondje joggen door het park, een eerste marathon of de intense uitdaging...

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!